Spor
  • 3.8.2024 17:30

Cezayirin trans boksörü için açıklama geldi.. O Biseksüel

“Biseksüel”... Olimpiyat Komitesi, “tartışmalı” Cezayir boksuna ilişkin açıklama yayınladı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Cezayirli boksör Iman Khalif ve Tayvanlı boksör Lin Yu-ting'in Paris 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılımları sırasında maruz kaldıkları tacizi kınayan bir açıklama yayınladı.

Olaydan sonra Cezayirli atlet Iman Khalif hakkında cinsiyet tartışması başladı. Skandalın sebebi 2023'te cinsiyet testini geçememesiydi.

Bu konuda cinsiyet tartışmalarının başlamasının ardından, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de yorum yaptı. "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın yarışmalarında yarışmasına izin verilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bu, kimseye karşı ayrımcılık yapmak değil, kadın sporcuların eşit şartlarda yarışma hakkını korumaktır," diye itiraz etti Meloni.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Olimpiyat Köyü'nü ziyaretinde gazetecilere, "Ayrımcılık yapmamak için aslında kadınlara karşı ayrımcılık yaptığımıza dikkat etmeliyiz" dedi. "Bu şeylerde önemli olan sizin bağlılığınız, kafanız ve karakterinizdir, ancak aynı zamanda silah eşitliğine sahip olmak da önemlidir."

Eski Başkan Donald Trump, Florida Senatörü Marco Rubio ve Güney Dakota Valisi Kristi Noem de dahil olmak üzere çok sayıda Amerikalı siyasetçi de maç hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Trump, sosyal medya sitesi Truth Social'da "ERKEKLERİ KADIN SPORLARINDAN UZAK TUTACAKTIM!" yazdı .

Khelif'in zaferi, trans bireyler hakkındaki açıklamaları nedeniyle sıklıkla eleştirilen birçok tanınmış ismin tepkisine de yol açtı.

"Harry Potter" yazarı JK Rowling , X sitesinde yayınladığı bir dizi yazıda Khelif'ten defalarca "erkek" olarak bahsetti ve maçı " acımasız bir adaletsizlik " olarak niteledi.

Yakın zamanda yabancılaşmış trans kızıyla ilgili yorumları nedeniyle eleştirilen milyarder girişimci Elon Musk da sahibi olduğu X hakkında görüşlerini dile getirdi. Kavganın videosunu içeren ve "Kamala bunu destekliyor... buna göre oy verin" yazan bir gönderiye yanıt veren Musk, geçen ay Trump'ı desteklemişti ve şunları yazdı: "Doğru ya da inkar etmesine izin verin." 

İnternetteki yanıtların çoğu eleştirel görünse de Khelif'in de desteği yok değildi. 

Tesla, SpaceX ve X'in sahibi milyarder Elon Musk, sosyal medya sitesi X'te görüşlerini dile getirdi: "Kadın sporlarında erkeklere yer yok." Khalifa, cinsiyet testinde başarısız olduktan sonra Yeni Delhi'deki kadınlar dünya şampiyonasından diskalifiye edildi, ancak Olimpiyatlarda yarışmasına izin verilen iki boksörden biri.

Angela Carini si ritira, Meloni: "Non era una gara ad armi pari. Khelif? Le  tesi estreme incidono sui diritti delle donne" - Il Fatto Quotidiano
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, katılımlarının güvenliğini ve şu anda tanınmayan Uluslararası Boks Federasyonu'nun 2023 Dünya Şampiyonası'ndan ihraç edilmelerine ilişkin dosyayla ilgili kötü prosedürlerini doğruladı.

Meloni se opone a participación de boxeadora transgénero en torneo femenino  de JJOO - El Periodista

“İnterseks” krizi.. İtalya Başbakanı, Cezayirli İman Halife'nin önünde vatandaşı Carini'nin geri çekilmesini yorumladı

Olimpiyat Komitesi'nin açıklamasının metni şöyle:

Herkes ayrımcılığa uğramadan egzersiz yapma hakkına sahiptir.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks müsabakalarına katılan tüm sporcular, katılım kurallarına ve Paris 2024 Boks Birimi tarafından belirlenen tüm tıbbi kurallara uymakta olup, tüm sporcuların cinsiyeti ve yaşı pasaportlarına göre belirlenmektedir.

Kurallar aynı zamanda Avrupa, Asya ve Amerika Pasifik Oyunları'ndaki 2023 boks müsabakaları, Dakar'daki (Senegal) Afrika Eleme Şampiyonası ve Busto Arcisio (İtalya) ve Bangkok'taki (Tayland) Dünya Eleme Şampiyonası da dahil olmak üzere eleme aşamalarında da geçerlidir. 2.000'den fazla eleme müsabakasıyla 172 yerel Olimpiyat komitesinden, mülteci boks takımlarından ve tarafsız bireysel takımlardan 1.471 boksörün katıldığı 2024.

Paris Boks Birimi, Tokyo 2024 Olimpiyat Boks Oyunlarının kurallarını, Paris 2024 kurallarının geliştirilmesinde bir mihenk taşı olarak kabul etti. Bu, sporcuların hazırlıkları üzerindeki etkiyi azaltmak ve bu modelin Olimpiyat turnuvaları arasında devam etmesini sağlamak içindi. Tokyo 2020'nin kuralları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2019'da Uluslararası Federasyonu boks için durdurmasından ve 2023'te tanınmasını geri çekmesinden önce uygulanan Rio 2016'nın önceki kuralları üzerine inşa edildi.

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları ve AIBA Dünya Şampiyonası da dahil olmak üzere uzun yıllar kadınlar kategorisinde birçok dünya boks şampiyonasında yarışan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yarışan iki kadın sporcu hakkında raporlarda yanıltıcı bilgiler gördük.

Adı geçen iki sporcu, 2023 yılındaki dünya şampiyonasının sonuna doğru Uluslararası Boks Federasyonu'nun ani bir kararıyla mağdur olmuş ve hiçbir prosedür uygulanmadan aniden elenmiştir.

Uluslararası Boks Federasyonu'nun internet sitesine göre, bu karar Federasyon Genel Sekreteri ve CEO'su tarafından tek taraflı olarak alınmış, daha sonra federasyon yönetimi tarafından onaylanarak sadece gelecekte benzer durumlarda izlenecek prosedürlerin kurallarda belirlenmesi talep edilmiştir. Uluslararası Boks Federasyonu'nun "cinsiyet testi için açık prosedürler oluşturması" gerekiyor.

Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırı, özellikle adı geçen ikilinin uzun yıllardır en üst düzeyde mücadele ettiği göz önüne alındığında, uygun önlemlerle alınmayan sadece bu karara dayanıyor.

Bu yaklaşım iyi yönetimin antitezidir.

46 saniye sonra sürpriz... Bir boksör, Cezayirli İman Halife karşısında çekilme nedenini açıkladı

46 saniye sonra sürpriz... Bir boksör, "tartışmalı" Cezayirli İman Halife karşısında çekilme nedenini açıklıyor!

Devam eden bir turnuva sırasında katılım kuralları değiştirilmemeli, kurallarda yapılacak herhangi bir değişiklik sağlam bir süreç takip etmeli ve bilimsel kanıtlara dayanmalıdır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Olimpiyat Şartı, Olimpiyat Komitesi'nin Etik Kuralları ve Stratejik İnsan Hakları Çerçevesi uyarınca Olimpiyat Oyunlarına katılan tüm sporcuların insan haklarını korumaya kararlıdır.

Olimpiyat Komitesi şu anda iki oyuncuya yönelik tacizden üzüntü duymaktadır.

Uluslararası Boks Federasyonu'nun tanınması, 2019'da askıya alınmasının ardından 2023'te Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından geri çekildi ve tanınmanın geri çekilmesi Spor Mahkemesi (CAS) tarafından onaylandı. Bu kararın ardından IOC'nin açıklamasına bakın.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, boksun Los Angeles 2028 Olimpiyat Oyunları spor programına dahil edilebilmesi için yerel boks federasyonları arasında yeni bir uluslararası federasyon konusunda anlaşmaya varılması gerektiğini açıkladı.

Boksör Iman Khalif'in, İtalyan rakibi Angela Carini'nin 46 saniye sonra çekilmesinin ardından 66 kilo boks müsabakasında çeyrek finale yükselmesi dikkat çekti.

Iman Khalif'in katılımı, cinsel uygunluk kriterlerini karşılamadığı için hariç tutulma talepleri nedeniyle birçok tartışmanın ardından geldi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Iman Khalif'in doğal olarak katılmasına yeşil ışık yaktı. 

Khalif, cinsel uygunluk testini geçememesi nedeniyle 2023 Dünya Şampiyonası müsabakalarından çıkarıldı.

Bu, boksör Iman Khalif'in Tokyo 2020'den sonra Olimpiyatlara ikinci katılımı olacak.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 17:39

İLGİLİ HABERLER