Ekonomi
  • 12.4.2021 13:40

CHP'nin kayıp dediği 128 milyar doları DSP'nin eski Maliye Bakanı buldu

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in döneminde ekonomi bakanlığı yapan, 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti genel başkanlığı görevini yürüten Masum Türker, Türk ekonomisine yönelik saldırı olduğunu savundu. Türker, saldırının nedeninin yurtdışındaki rezervlerin Türkiye'ye getirilmesi olduğunu ileri sürdü. ''Bence Berat Albayrak başarılıydı, başarısız değildi.'' diyen Türker, “Türkiye'de ekonomik bozukluk yaratmak için ciddi bir baskı sürecini sürdürüyorlar” açıklamasında bulundu.

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in döneminde ekonomi bakanlığı yapan, 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığı görevini yürüten Masum Türker, Türk ekonomisine yönelik bir saldırı olduğunu ve bunun hala devam ettiğini savundu:

Ekonomi yönetiminin değiştiği o süreçte önce bakan atamalarını etkilemek için bir saldırı yapıldı. Sonrasında durum biraz değişti. Neden? Bizim yurtdışındaki rezervlerimiz Türkiye’ye getirildi. Bunun fakına varan ABD ve özellikle yabancı şirketler Türkiye'ye baskı yapmaya başladılar. İşte o baskı yapmaya başladıkları tarih de artık ekonomi yönetiminin değiştiği tarihti. Ekonomi yönetiminin değiştiği o süreçte önce bakan atamalarını etkilemek için bir saldırı yapıldı. Ama kesin bakan atamaları yapıldıktan sonra döviz kurları biraz durdu çünkü bir strateji değişikliği yapmaları gerekiyordu.

"BENCE ALBAYRAK BAŞARILIYDI"

Türker sonra sözü Eski Hazine ve Maliye Bakanı berat Albayrak'a getirdi:

Albayrak'ı herkes saldırıyor belki damat olduğu için saldırıyorlardı ama bence Albayrak başarılıydı, başarısız değildi. Orada ekonomiyi yönlendirmeye alışmış kişiler liderin çevresine gidip şikayet ederlerdi damat olduğu için şikayet edemiyorlardı rahatsızlık buydu ama yönetim iyiydi. Kadrolarında bir zayıflık vardı.

Türker, Türk ekonomisine yönelik saldırının arkasında başka nelerin olabileceğini de değerlendirdi: O saldırının temelinde bizim Suriye'de diğer ülkelerdeki varlığımız ve bu döviz rezervlerinin özellikle altınların Türkiye’ye getirilmiş olması dolayısıyla bize tehdit olarak kullanılamadığı için Cumhurbaşkanı ya da diğer yöneticilerin sert çıkışlarına bir eylem yapamıyorlar eskisi gibi.

Ve CHP'nin döviz rezervlerine yönelik eleştirisi… “128 milyar dolar nerde? '' sorusu: Türkiye'nin 128 milyar dolar döviz rezervi yoktu. Türkiye'nin döviz rezervi kendi sahip olduğu rezervdir. 128 milyar dolar dediğimizde yurtdışından gelmiş borç para eklendiği zaman sanki o para bizim gibi rezerv olarak belirleniyor. Halbuki döviz rezervleri artık modern anlamda ikiye ayrılarak tanımlanması gerek birincisi öz kaynaklardan oluşan rezerv ikincisi ise yabancı kaynaklardan oluşan rezerv.

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; "128 milyar dolar nerede?" şeklindeki sorusuna cevap verdi.

SAVAŞ: "EKONOMİ CEHALETİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"
Mustafa Savaş; Türkiye'nin büyüme oranlarına göre 2020 yılında G-20 ülkeleri arasında 2., dünyada ise 4. ülke olduğunu belirterek, "Bu gerçeği yok sayarak '128 milyar dolar nerede? sorusunu soracak cesareti bulmak ekonomi cehaletinden başka bir şey değildir" dedi.

"CARİ İŞLEMLER DENGESİNDEKİ SAPMANIN TAMAMI MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİYLE KARŞILANDI"
Mustafa Savaş; Ocak 2020'den itibaren dünyayı, Mart ayından sonra ise Türkiye'yi etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye, 2019'a göre, mal ihracatında 12 milyar, hizmet ihracatında ise 30 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını hatırlatarak, "Tarihimizde ilk kez, 2019'da yıllık bazda 6.8 milyar dolar fazla veren cari işlemler dengesi, 36.7 milyar dolar açık vermiştir. 2019'a göre cari işlemler dengesinde 45 milyar dolar sapma yaşanmıştır. Bu sapmanın tamamı Merkez Bankası'nın döviz rezervleriyle karşılanmıştır" dedi.

SAVAŞ: "ASILSIZ KARALAMA KAMPANYASI"
AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, şunları söyledi:
"Günlerdir asılsız bir karalama kampanyası ile başlatılan '128 milyar dolar nerede?' sorusunu gelin birlikte cevaplayalım.

"VARLIKLAR MEVCUT DURUMLARA GÖRE SÜREKLİ OLARAK EL DEĞİŞTİRİR"
"Ekonomide hiçbir şey durduk yere ortaya çıkmaz ya da ortadaki değerler bir anda buhar olup yok olmaz. Varlıklar mevcut durumlara göre sürekli olarak el değiştirirler. Bu durum ekonomik hayatın rutin bir sürecini oluşturmaktadır."


"DÖVİZ İŞLEMİ ÇİFT TARAFLI BİR İŞLEM"
"Öte yandan, döviz işlemi çift taraflı bir işlemdir. Bu karalama kampanyasını başlatanlar, bir para birimi verilirken diğer para biriminin alındığını ya bilmiyor ya da milletimizi kandırmaya çalışıyorlar."

"BİLANÇODA BİR VARLIĞIN AZALMASI…"
"Merkez Bankası bilançosundan da anlamadıkları için bilançoda bir varlığın azalması halinde yerine başka bir varlık girdiğinden de haberleri yok; buharlaşmadan bahsediyorlar. Sanki Merkez Bankası rezervlerinin karşılıksız olarak birilerine verildiği algısı yaratmaya çalışıyorlar."

"REZERVLERDE DEĞİŞİM SÖZ KONUSU"
"Halbuki, son 3 yılda maruz kalınan jeopolitik riskler ve pandemide oluşan dış açık,sermaye çıkışı, firmalar ile hane halkının döviz ve altın talebi ile oluşan kur baskısı nihayetinde ödemeler dengesi açığının finansmanının doğal sonucu olarak rezervlerdeki değişim söz konusudur."

"MAL İHRACATINDA 12 MİLYAR, HİZMET İHRACATINDA İSE 30 MİLYAR DOLARLIK KAYIP"
"Ocak 2020'den itibaren dünyayı, Mart ayından sonra ise Türkiye'yi etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye, 2019'a göre, mal ihracatında 12 milyar, hizmet ihracatında ise 30 milyar dolarlık bir kayıp yaşamıştır."

"SAPMANIN TAMAMI MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİYLE KARŞILANDI"
"Bu nedenle, tarihimizde ilk kez, 2019'da yıllık bazda 6.8 milyar dolar fazla veren cari işlemler dengesi, 36.7 milyar dolar açık vermiştir. 2019'a göre cari işlemler dengesinde 45 milyar dolar sapma yaşanmıştır. Bu sapmanın tamamı TCMB'nin (Merkez Bankası'nın) döviz rezervleriyle karşılanmıştır."

Güncellenme Tarihi : 13.4.2021 00:17

İLGİLİ HABERLER