Gündem
  • 8.10.2024 10:48

CIA Başkanı : İsrail İran'ı vurmayı çok dikkatli değerlendiriyor

ABD CIA Direktörü, İsrail'in İran'a vereceği yanıtı hâlâ "çok dikkatli bir şekilde değerlendirdiğini" söyledi

Georgia, Sea Island'dan Katie Bo Lillis'ten

William Burns, 12 Mart'ta Washington DC'de gerçekleşen duruşmayı dinliyor.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin ne İran'ın ne de İsrail'in "topyekün bir çatışma peşinde olmadığı" değerlendirmesini sürdürmesine rağmen, Ortadoğu'da istenmeyen bir tırmanış riskinin "çok gerçek bir tehlike" olarak belirdiğini söyledi.

Burns, Georgia'daki Sea Island'da düzenlenen ulusal güvenlik konferansında yaptığı konuşmada, İsrail'in "İran'ın son balistik füze saldırısına nasıl yanıt vereceğini çok dikkatli bir şekilde değerlendirdiğini" söyledi ve bu misillemenin hangi biçimde olabileceği konusunda spekülasyon yapmayı reddetti.

"Sanırım hepimiz farklı grev biçimlerinin küresel enerji piyasası ve küresel ekonomi üzerindeki sonuçlarının farkındayız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmasını desteklemeyeceğini söyledi ancak ABD'nin İsrail'i bu seçeneği masadan kaldırmaya ikna edip etmediği henüz belli değil; ayrıca İsrail'in İran'daki petrol tesislerine saldırmayı seçmesi ihtimali nedeniyle piyasalar tedirgin.

Burns, tırmanma riskinin en büyük kısmının "yanlış değerlendirmelerden", yani "olaylar olur" kategorisinden kaynaklandığını söyledi.

"İstem dışı çarpışmaların, yanlış anlaşılmaların, kendi canına mal olan eylemlerin potansiyelini görebiliyorsunuz" dedi.

İran konusunda ise dini liderin "nihai karar verici" olmaya devam ettiğini ve kurumunun "orada herhangi bir dramatik ton değişikliği" tespit etmediğini söyledi.

Burns ayrıca İsrail ile Hamas arasında hayatta kalan rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanabilecek başarılı bir anlaşmaya varılabileceğine dair bir miktar umut beslemeye devam ettiğini söyledi. Ancak bu müzakerelerin "çok büyük bir kayayı çok dik bir tepeye ittiğini" söyledi.

"En azından birkaç kez buna yaklaştık ama çok zordu" dedi.

 


 

Güncellenme Tarihi : 8.10.2024 10:55

İLGİLİ HABERLER