
Çin geri atmadı.. Trump'a yüzde 34'lük rest
Çin, Trump'ın ticaret savaşına misilleme olarak ABD mallarının ithalatına %34 karşılıklı gümrük vergisi koydu..
Çin, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın küresel ticaret savaşını tırmandırmasının ardından misilleme yapma sözünü yerine getirerek, 10 Nisan'dan itibaren ABD'den yapılan tüm ithalata karşılıklı olarak %34 oranında gümrük vergisi uygulayacağını söyledi .
Trump , Çarşamba günü, ABD'ye ithal edilen tüm Çin mallarına %34 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Bu hamle, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkileri önemli ölçüde yeniden başlatmaya ve ticaret gerginliğini daha da kötüleştirmeye hazır bir adım.
Çin Devlet Konseyi Gümrük Komisyonu, misilleme niteliğindeki gümrük vergilerini duyurduğu açıklamasında , "ABD'nin bu uygulaması uluslararası ticaret kurallarıyla uyuşmuyor, Çin'in meşru hak ve çıkarlarını ciddi şekilde zedeliyor ve tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır" dedi.
Ocak ayında iktidara döndüğünden beri Trump, Beyaz Saray'ın ülkeden ABD'ye yasadışı fentanil akışını durdurmak için gerekli olduğunu söylediği tüm Çin ithalatlarına iki dilim %10 ek vergi koymuştu. Önceden var olan tarifelerle birleştiğinde, bu, ABD'ye gelen Çin mallarının etkili bir şekilde %54'ün çok üzerinde tarifelere tabi olacağı anlamına geliyor.
Çin'in son ABD tarifelerine karşı misillemesi, önceki karşılıklı eylemlerinden daha kapsamlı. Pekin, daha önceki vergilere hızlı ama ılımlı bir şekilde yanıt vermiş, tarım ürünleri ve yakıt dahil olmak üzere hedeflenen ABD ithalatlarına misilleme tarifeleri koymuş, belirli Amerikan firmalarına karşı harekete geçmiş ve ihracat kontrollerini artırmıştı.
Capital Economics'te Çin ekonomisti olan Leah Fahy bir araştırma notunda, "Bu, Çin'in tepkisinde önemli bir tırmanıştır," diye yazdı. "Xi Jinping, Çin ekonomisinin Trump'ın ona bundan sonra atacağı her şeye dayanacak kadar güçlü olduğunu düşünüyor gibi görünüyor."
ABD'nin Çin mallarına uyguladığı son gümrük vergileri, birçok analistin beklentilerinden daha yüksek ve iki ekonomi arasındaki ilişkileri ve yaklaşık yarım trilyon dolarlık ticareti kökten değiştirebilir.
Çin'de yüz milyonlarca insanın Mezar Süpürme Festivali adı verilen büyük bir resmi tatili kutladığı cuma günü açıklanan misilleme önlemlerinin bir parçası olarak ülke ayrıca drone üreticileri de dahil olmak üzere 11 Amerikan şirketini "güvenilmez kuruluşlar listesine" ekledi ve Çin'in çift kullanımlı ürünlerinin ihracatını yasaklamak için 16 Amerikan şirketine ihracat kontrolü getirdi .
Ticaret Bakanlığı, ABD ve Hindistan menşeli ithal tıbbi BT X-ışını tüplerine yönelik anti-damping soruşturması başlatıldığını duyurdu .
Pekin ayrıca samaryum, gadolinyum ve terbiyum da dahil olmak üzere yedi tür nadir toprak mineralinin ABD'ye ihracatını kontrol altına alacağını açıkladı .
Piyasa endişeleri
ABD hisseleri, Çin'in misilleme yapacağını duyurmasının ardından Cuma günü sert bir düşüş yaşadı. Dow 1.000 puandan fazla veya %2,7 düştü. Daha geniş S&P 500 %3'ten fazla düşüş yaşadı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %3,5 kaybetti. Avrupa ve İngiltere hisseleri Cuma günü %3'ten fazla düşüş yaşadı ve yılların en kötü performansına doğru ilerliyordu.
Piyasalar günlerdir gergin. Perşembe günü Dow 1.600 puandan fazla, yani yaklaşık %4 düştü. S&P 500 yaklaşık %5 düştü ve Nasdaq yaklaşık %6 düştü. Her büyük ABD endeksi, pandemiden bu yana yaklaşık beş yıldır en kötü performansını kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump yönetiminin kapsamlı küresel tarifeler başlatmasının ardından "piyasaların çöktüğünü" kabul etti ancak "piyasaların uyum sağlayacağını" iddia etti.
Rubio, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında gazetecilere, "Ticaret ve küresel ticaret dahil olmak üzere dünya çapındaki işletmelerin sadece kuralların ne olduğunu bilmeleri gerekiyor. Kuralların ne olduğunu öğrendiklerinde, bu kurallara uyum sağlayacaklardır" dedi.
Küresel yatırımcılar, ticaret savaşının dramatik bir şekilde tırmanmasının ABD ve küresel ekonomileri resesyona sürükleyebileceğinden endişe ediyor .
ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı'nda kıdemli araştırmacı olan Craig Singleton, "Trump'ın tarifelerine uyum sağlayarak Çin artık kenarlardan kemirmiyor; ABD eylemlerini doğrudan yansıtıyor. Bu kör bir misilleme değil, açık bir yeniden ayarlamadır" dedi.
Pekin'in siyasi açıdan hassas sektörleri (tarım, endüstriyel mallar, seçilmiş nadir toprak kısıtlamaları ve "güvenilmez varlıklar listesine" yeni eklenenler) vurduğunu, ancak daha geniş ekonomisini açık tutmaya devam ettiğini belirtti.
Zor bir zaman
Ancak tedarik zincirleri Çin'de bulunan işletmeler için artık çok sayıda zorluk var. Bu işletmeler, yalnızca Çin ithalatına uygulanan beklenmedik derecede yüksek ABD vergileriyle değil, aynı zamanda Trump'ın geniş tabanlı tarifeleri nedeniyle diğer Asya ülkelerine uygulanan vergilerle de karşı karşıya kalıyor.
Tarifeler aynı zamanda Çin'in yavaşlayan ekonomisi için zor bir zamanda geliyor. Yetkililer, genişleyen ticaret savaşına hazırlanırken son haftalarda zayıf iç tüketimi teşvik etme çabalarını artırıyorlar.
Macquarie Group'un baş Çin ekonomisti Larry Hu, Perşembe günkü bir araştırma notunda Trump'ın Çin ürünlerine uyguladığı ortalama ABD gümrük vergisini etkili bir şekilde %69'a çıkardığını yazdı. Bunun nedeninin, Trump'ın Ocak ayında göreve geldiğinde Çin mallarına uygulanan ortalama vergi oranının zaten %15 olması olduğunu söyledi.
Hu, mevcut tırmanışın bu yıl Çin'in ekonomik büyümesinden 2,5 puana kadar kayba yol açabileceğini tahmin ediyor.
Hu, "Etkisi, ABD'nin Çin mallarına olan talebinin düşmesi, küresel ekonomik yavaşlama potansiyeli ve ihracat rotalarının değiştirilmesi gibi birden fazla kanaldan kendini gösterebilir" diye yazdı.
İhracat yeniden yönlendirmesi, daha önce bir ülkeye ithal edilen malların önemli bir işleme tabi tutulmadan başka bir yere ihraç edilmesi uygulamasına atıfta bulunur. Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'daki ülkeler, Çin'in o dönemde uygulanan tarifelerin etkisini azaltmaya çalıştığı Trump'ın ilk döneminde bu eğilimin bir parçasıydı.
Çin, 2025 yılında ekonomisini yaklaşık %5 oranında büyütmeyi hedefliyor. Hu, Pekin'in bu iddialı büyüme oranına ulaşmak için tarifelerin etkisini telafi etmek amacıyla iç talebi canlandıracak önlemler alması gerekeceğini söylüyor.
Güncellenme Tarihi : 8.4.2025 10:07