Dünya
  • 16.8.2024 12:00

Çin kargo dronlarını ve hava taksilerini deniyor

Çin, düşük irtifa ekonomisinin hız kazanmasıyla kargo dronlarını ve hava taksilerini deniyor

Mühendisler hafta sonu Çin'in şimdiye kadarki en büyük kargo insansız hava aracını test uçuşuna gönderirken, bir helikopter taksisi yakında açılacak olan Şanghay'a 100 km'lik (62 mil) bir rotaya çıktı ve ülkenin genişleyen düşük irtifa ekonomisinde yeni kilometre taşları oluşturdu.

Resim

Devlet destekli Sichuan Tengden Sci-tech Innovation Co tarafından geliştirilen, 2 ton yük taşıma kapasitesine sahip çift motorlu kargo insansız hava aracı, pazar günü güneybatı Sichuan eyaletinde ilk uçuşu için havalandı ve uçuş yaklaşık 20 dakika sürdü.

Kanat açıklığı 16,1 metre (52,8 ft) ve yüksekliği 4,6 metre (15 ft) olan Tengden yapımı insansız hava aracı, dünyanın en popüler hafif uçağı olan dört koltuklu Cessna 172'den biraz daha büyüktür.

Dünyanın en büyük drone üreticisi ülkesindeki üreticiler, Çin'in hava sahası kısıtlamalarını gevşetmesi ve düşük irtifa ekonomisini inşa etmek için teşvikler sağlamasıyla birlikte, ulaşım şirketleri hem insanlı hem de insansız hava taksi hizmetleri planlarken, giderek daha büyük yükleri test ediyor. Havacılık düzenleyicisi, 2030 yılına kadar 2 trilyon yuanlık (279 milyar $) bir endüstri öngörüyor ve 2023'ten itibaren dört kat büyüme öngörüyor.

Tengden deneme uçuşu, önde gelen havacılık kuruluşu Çin Havacılık Sanayi Şirketi (AVIC) tarafından geliştirilen bir kargo insansız hava aracının Haziran ayındaki ilk uçuşunu takip etti.

AVIC'in HH-100'ü 700 kg (1.543 pound) yük kapasitesine ve 520 km uçuş yarıçapına sahip. AVIC, gelecek yıl 2 tona kadar kargo taşıyabilen ve HH-100'den dört kat daha uzağa uçabilen en büyük kargo drone'u TP2000'i test etmeyi planlıyor.

Resim

Çin, drone ile ticari teslimatlara başladı bile.

Çinli sektör uzmanları, kargo dronlarının daha kısa teslimat süreleri ve daha düşük nakliye maliyetleri vaat ettiğini, ayrıca yoğun yapılaşmış şehirlerdeki çatı alanları gibi geleneksel havacılık imkânlarının bulunmadığı yerlere teslimatı genişlettiğini söylüyor.

Resim

Ayrıca taksilerle de insan taşıyabilirlerdi.

Nisan ayında havacılık otoriteleri, insansız hava aracı (İHA) üreticisi EHang Holdings'e (EH.O) bir üretim sertifikası verdi, yeni sekme açarGüneydeki Guangzhou kentinde bulunan , yolcu taşıyan insansız hava aracı için Çin'in ilk sertifikasyonu olan bu projeyi geliştirdi.

Scorpion D, Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Zigong şehrine ilk uçuşu sırasında indi, 25 Ekim 2022. (Fotoğraf: Tengden)

Hükümet bu yıl yayınladığı raporda, alçak irtifa ekonomisini ilk kez yeni bir büyüme motoru olarak tanımlarken, dikey hareketlilik de yolcu ve kargo taşımacılığı gibi alanlarda " yeni bir üretim gücü " olarak görülüyor.

Devlet medyası, cumartesi günü ilk kez Jiangsu eyaletine bağlı Kunshun kentinden Şanghay Pudong Havalimanı'na insanlı ticari yolcu helikopterinin havalandığını bildirdi.

Shanghai NewSky Heli Co, 1.800 yuana kadar tek yön ücretler karşılığında şehirler arasındaki seyahat süresini birkaç saatten 20 dakikaya düşürmeyi hedefliyor. 18 Ağustos'ta açılacak olan rotayı yılda 30.000 yolcunun kullanması öngörülüyor.

Şanghay, düşük irtifadaki güzergahlarını Yangtze Nehri deltasındaki diğer şehirleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi hedefliyor.

Güncellenme Tarihi : 16.8.2024 11:48

İLGİLİ HABERLER