Dünya
  • 2.7.2024 14:49

Çin'in Hafter'e yolladığı İtalya'da ele geçen silahlar bakın ne çıktı

Çin'in Hafter'e ulaştırmak üzere yolladığı silahları taşıyan gemiye İtalya'da el konulmuştu. Gemideki konteynerlerde yapılan aramalarda bu silahların insansız hava araçları olduğu ortaya çıktı.
Çin Hafter'den Libya petrolü karşılığında insansız hava araçları sattığını duyurdu.

İtalya, Hafter'e göndermeden önce insansız hava araçlarına el koyuyor. Plan "Çin insansız hava araçları karşılığında Libya petrolü"ydü ama Amerika bunu bildirdi

İngiliz gazetesi The Times'ın 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü yayımladığı habere göre İtalyan yetkililer, Libyalı General Halife Hafter'e göndermeden önce bir İtalyan limanında askeri insansız hava aracı sevkiyatını ele geçirdi .

İngiliz gazetesinin aktardığına göre kaynaklar, yetkililerin 18 Haziran'da İtalya'nın güneyindeki Gioia Tauro limanında Çin'den gelen MSC Arina kargo gemisinden boşaltılan silah yüklü 3 konteynere el koyduğunu söyledi.

Rüzgar türbini parçası olarak sınıflandırılan Wing Loong insansız hava araçlarının, Libya'nın Bingazi kentine giden bir gemiye yüklenerek ülkenin doğusunu yöneten Hafter'e teslim edilmesinin planlandığı bildirildi.

New drones of Wing Loong family debut at Airshow China - Global Times

Times'a göre, Çin'den gelen sevkiyat, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah sevkiyatına yönelik ambargosunu ihlal eden iki kontrol istasyonunu içeriyordu.

Times, İtalyan müfettişlerin, başka bir kargo gemisi olan MSC Apolline'da üçten fazla şüpheli konteyner içeren ikinci bir sevkiyatın bu hafta limana gelmesini beklediklerini bildirdi.

Military Knowledge: Wing Loong 1 Drone - Islamic World News

Moskova, Afrika'daki askeri varlığını desteklemek için Tobruk limanı üzerinden silah ve kuvvet pompalamaya devam ederken, Haftar'ın Rusya ile artan ilişkilerinden giderek daha fazla endişe duyan ABD'den bilgi aldıktan sonra İtalya, dronları durdurdu.

Times, operasyonun, Libya'dan İtalya'ya göçü yavaşlatmayı teşvik etmeyi amaçlaması nedeniyle İtalya'nın Haftar'la işbirliği yapma çabalarını karmaşıklaştırabileceğini söyledi.

Halife Haftar ve RusyaEmekli Libya Tümgenerali Halife Haftar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile birlikte/Reuters

Haftar, 2020'de ülkenin batısını kontrol etme ve Trablus'taki BM destekli yönetimi devirme yönündeki başarısız girişiminin ardından doğu Libya'daki gücünü pekiştirmişti.

Kampanyasında, Batı Libya üzerinde Wing Loong insansız hava araçları işlettiği söylenen BAE tarafından desteklendi ve Haftar, bunlardan birini Trablus'taki bir askeri akademiye füze fırlatmak ve 26 öğrenciyi öldürmek için kullanmakla suçlandı.

Atlantik Konseyi akademisyeni Alia Al-Ibrahimi şunları söyledi: "Akademiye düzenlenen saldırı, çok sayıda gencin hayatını kaybetmesiyle BAE için bir felaketti ve bu noktada geri adım atmaları mantıklı."

Wing Loong II Unmanned Combat Aerial Vehicle (UCAV) Makes Maiden Flight |  Chinese Military Review

Al-Ibrahimi, "Onların veya Çinlilerin Libyalıları insansız hava araçlarını uçurmak için eğitmesi de mümkün, bu da Haftar'ın daha fazla satın almaya çalışırken kullanacağı personele sahip olacağı anlamına geliyor" diye ekledi.

Sevkiyatların füze içermediği bildirildi.

Sevkiyatın takibi, geçtiğimiz Nisan ayında Kanada'da iki Libyalı adamın Libya petrolü karşılığında Çin insansız hava araçları satın almayı planlamakla suçlanmasının ardından geldi.

Fathi bin Ahmed Mahawok ve Mahmoud Muhammad Al-Suwaihi Al-Sayeh, merkezi Montreal'de bulunan bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün eski çalışanlarıydı.

Kanadalı bir yetkiliye göre, "plan, kimsenin haberi olmadan Çin'e milyonlarca varil ham petrol satmaktı."

Bir kaynak, iki adamın, Libya Ulusal Petrol Şirketi'nin de dahil olduğu anlaşmayı ilerletmek için Çinli bir şirket ile Hafter'in destekçileri arasında arabuluculuk yaptığını söyledi.

Şirket, petrol çıkarma gelirlerinin ülke geneline dağıtılmasından sorumlu ve son zamanlarda yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Al-Ibrahimi, "Petrol Hafter tarafından insansız hava araçları satın almak için kullanılıyorsa, bu, doğal kaynakların Libyalılara yönlendirilerek daha sonra onları öldürmek için kullanılabilecek silahlar satın alınması anlamına gelir" dedi.



 

Güncellenme Tarihi : 3.7.2024 21:38

İLGİLİ HABERLER