Putin Husileri Seyir Füzeleri yollayacak
Putin Husileri Seyir Füzeleriyle Silahlandırmayı Düşünüyor: Rapor
Rusya ile Yemen'deki Husiler arasındaki yakın işbirliği, Batılı güçlerin Kızıldeniz ve ötesinde ticari nakliyeyi koruma arayışında karşı karşıya kaldıkları stratejik ikilemi daha da kötüleştirebilir.
Middle East Eye (MEE), Cumartesi günü ismi açıklanmayan üst düzey bir ABD yetkilisine dayanarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran destekli Yemenli Husi hareketine gemi savar balistik seyir füzeleri tedarik etmeyi düşündüğüne dair belirtiler olduğunu bildirdi.
Newsweek, yorum talebiyle Kremlin'le e-posta yoluyla iletişime geçti.
Moskova, İran'la artan ittifakının bir parçası olarak Husilerle koordinasyon sağlıyor ve Kremlin, Şubat 2022'de Ukrayna'ya düzenlediği tam kapsamlı işgalin ardından Batı karşıtı güçler arasında yeni ve daha derin ittifaklar arıyor.
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısından ve ülkenin Gazze Şeridi'ndeki savaşından bu yana , Husiler Kızıldeniz, Akdeniz ve Arap Denizleri'nde faaliyet gösteren ticari nakliye ve Batılı askeri gemilere saldırıyor. Örgüt, İsrail Gazze'den tamamen çekilmediği sürece saldırılarını sürdürme ve genişletme sözü verdi.
Husi destekçileri, 14 Haziran 2024'te Yemen'in Sanaa kentinde düzenlenen İsrail ve ABD karşıtı protestolara katılıyor. İsyancı grup, Orta Doğu'da Batılı nakliyeye karşı kampanyasını sürdürürken Rusya ile daha yakın bir işbirliği arayışında.
Formun Altı
Bu yılın başlarında Husiler Rus veya Çin gemilerini hedef almamayı kabul etti. Mart ayında Husi siyasi büro üyesi Ali el-Kahum, "Yemen, Rusya, Çin ve BRICS ülkeleri arasında sürekli bir iş birliği ve ilişki geliştirmenin yanı sıra çeşitli alanlarda bilgi ve deneyim alışverişi" olduğunu söyledi.
"Amerika'yı, ABD'yi ve Batı'yı Kızıldeniz etrafındaki [kriz] bataklığına boğmak, onları batırmak, zayıflatmak ve tek kutupluluğu sürdüremez hale getirmek için bu gereklidir."
Husilerin, Suriye ve Lübnan Hizbullah milisleri aracılığıyla edinilen Rus yapımı P-800 Oniks süpersonik gemisavar seyir füzelerine sahip olduğuna inanılıyor. Rusya'nın RIA Novosti haber ajansı, Mart ayında grubun kendi hipersonik füzesini üretmeye başladığını bildirdi.
Husilere yakın ismi açıklanmayan bir askeri kaynak, haber ajansına yaptığı açıklamada, "Grubun füze kuvvetleri, Mach 8 hızına ulaşabilen ve katı yakıtla çalışan bir füzeyi başarıyla test etti." dedi.
ABD raporu reddetti. "Bakın, hipersonik olayda, bu raporlar yanlıştır," dedi Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby bir brifingde muhabirlere. "Husilerin hipersonik bir silaha erişebildiğine dair kesinlikle hiçbir belirti yok. Bu yüzden sizi bundan vazgeçirebilirim."
Ancak örgüt, cephaneliğini yeni Rus silahlarıyla güçlendirmeyi deneyebilir. CIA'de eski kıdemli Orta Doğu analisti William Usher, MEE'ye İsrail-Hizbullah sınır çatışmalarının tam ölçekli bir savaşa dönüşmesinin "muhtemelen Hizbullah'ın savunma yeteneklerini güçlendirmek için İran ve Rusya arasındaki askeri işbirliğini derinleştireceğini" söyledi.
Usher, "Rusya'nın Husilere nasıl yardım edebileceğini düşündüğüne dair işaretler var" dedi.
MEE'nin haberine göre , böyle bir hamleyi engellemeye çalışanlar arasında , Aralık ayında Putin ile görüşen ve Husilere yeni füzeler gönderilmesi fikrine karşı çıkan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da yer alıyor.
Güncellenme Tarihi : 2.7.2024 10:36