KAYNAK : Haber Vitrini
TRABZON - Sigara alışkanlığının yaygın olarak çocukluk çağlarında kazanıldığı vurgulanarak, 'reklam, özenti, kendini ispatlama, arkadaş baskısı ve arkadaşları arasında yer edinme, otoriteye karşı gelme, stres ve sorunlara karşı sığınma' gibi faktörlerin bunda etkili olduğu belirtildi.
Terazinin bir kefesinde sigaradan zarar görenlerin yer aldığını, diğer kefesinde ise sigaradan büyük kazançlar sağlayan sermayenin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, bu sermayenin, tüm dünyada çok başarılı reklam ve pazar genişletme, talep arttırma teknikleri ile gerek parlamentolar, hükümetler, bürokratlar nezdinde ve gerekse basın-medyada sınır tanımayan nüfuzunun söz konusu olduğunu bildirdi.
Sigara reklamının yasaklandığı ülkelerde bile, spor karşılaşmalarında ve kültürel toplantılarda firmaların yasağı rahatça delebildiğine dikkat çeken uzmanlar, 20 yaşından sonra sigaraya başlamanın nadir rastlanan bir durum olduğunu kaydetti. Sigara alışkanlığının, yaygın olarak çocukluk çağlarında kazanıldığını söyleyen uzmanlar, "İlköğretimden başlayarak lise dönemlerinde sigarayla tanışılmakta, birkaç yıllık pekiştirmeyi takiben alışkanlık gelişmektedir. Sigara kullanıp kullanmama konusunda henüz özgür bir irade ortaya koyamayacak durumda iken kazanılan bu alışkanlık, maalesef ömür boyu sürebilmektedir'' dediler.
Sigara pazarlayan şirketlerin de bu durumun bilincinde olduğunu ve sigara reklamlarında, çocukların ilgisini çekecek objeleri çok iyi kullandığını vurgulayan uzmanlar, sigaranın, 'özgürlük, başarı, zenginlik, şıklık, güzellik, cinsellik, erkeklik, cesaret ve güçle' özdeşleştirilerek takdim edildiğine işaret etti. Uzmanlar, toplum önderlerinin, şöhret sahibi sanatçıların, politikacıların, ekranlarda ellerinde sigara ile poz vermelerinin de ücretsiz reklam olarak sermayenin hanesine yazıldığını ifade etti.
Çocuklardaki özenti, kendini ispatlama, arkadaş baskısı ve arkadaşları arasında yer edinme, otoriteye karşı gelme, stres ve sorunlara karşı sığınma gibi dürtülerin sigaraya başlamada etkili olduğunu bildiren uzmanlar, anne-babanın, öğretmenin sigara içiyor olmasının da bunda etkili olduğunu kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:17