ÇOK GÜVENME GENÇLİĞİNE ROMATİZMA VURUR BİR YERİNE!
Romatizma, kas ve eklem ağrısıyla ortaya çıkan bir hastalık grubudur. Romatizma denildiği zaman çok geniş bir hastalık grubunu düşünmek gerekir. Genel hatlarıyla iltihaplı ve iltihapsız romatizmalar olarak ayrılabilir. İltihapsız grup kireçlenme, yumuşak doku romatizmaları, büyüme çağındaki ağrılardır. İltihaplı romatizmaların ise bırakacağı hasar yani sakatlık çok daha yüksek orandadır. Tedavi de bu oranda oldukça güçtür. Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar kas-iskelet sistemi dışında deriyi (kızarıklık, döküntü), iç organları (akciğer, böbrek, beyin vb.) etkileyebilir. İltihapsız romatizmalar toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir.
KİLO KONTROLÜ ÖNEMLİ
Romatizmanın en önemli belirtileri ise eklemlerde ağrı, şişlik, sabah yataktan kalkarken tutukluk hissedilmesidir. Ağrıların en sık görüldüğü eklemler ise sırt, diz, kalça ve ellerdir. Romatizma hastalığının tanısı eklemlerin tutulma şekli, süresi, simetrisi, kişisel hikayesi ve laboratuvar değerleri göz önünde tutularak konulur. Yaygın olan görüşün aksine romatizma hastalığının teşhisi Antistreptolizin O (ASO) testi ile konulmaz. Romatizmanın türüne, tutulan eklemin şiddetine, diğer organların durumuna ve laboratuvar bulgularına göre tedavi planlanır. Hastanın eklemlerinin iltihap durumuna göre fizik tedavi programları verilir. Elektroterapi ve egzersiz tedavide büyük önem taşır. Aşırı kilolu olan hastalara zayıflama diyeti verilebilir. Fizik tedavi ve kaplıca kürleri de tedaviye ek olarak tavsiye edilebilir. Fakat çoğu romatizmal hastalığın tamamen ortadan kalkması söz konusu değildir.
TEDAVİ SÜRESİ UZUN
Sürekli bir doktor-hasta işbirliği gerektirir. Zaman zaman hastalığın alevlenebileceği bilinmelidir. Tedavi uzun sürelidir hatta ömür boyu sürebilir. Tedavideki asıl amaç, yakınmaların ortadan kaldırılması ve hastanın yaşam konforunun en üst düzeyde sürdürmesini sağlamaktır. Yaygın kanının aksine romatizmanın nem veya soğukla kanıtlanmış bir bağlantısı yoktur. Ancak iltihaplı eklemler havadaki iyon değişimine kolay adapte olamazlar. Bu yüzden nemli havalarda ağrılarda artma görülür.