LONDRA (İHA) -Moskova''daki kontrol merkezi, akşam saatlerinde bir Rus denizaltısından fırlatılan Cosmos-1''den radyo sinyali almakta zorlandığını duyurdu. Cosmos-1''in, 800 kilometre yüksekte yörüngeye girmesi planlanıyordu.
Son sinyalleri BBC''ye yorumlayan Amerikalı yetkililer, uzay aracının dünya yörüngesine girdiğine dair, çok az da olsa umutlu olduklarını belirtti.
Cosmos-1, uzay yolculuklarında güneş enerjisinin sınırsız bir kaynak olabileceğini kanıtlama amacıyla tasarlanmıştı.
Gövdesi disk şeklindeki Cosmos-1''in çevresinde, çiçeklerin taç yapraklarını andıran kanatlar bulunuyor. Ancak enerji kaynağı, bildik güneş panelleri değil.
Eğer Cosmos-1 dünya yörüngesine girerse, güneş yelkeni olarak adlandırılan kanatlar Cumartesi günü, güneşten yayılan ışın parçacıklarının, daha doğrusu fotonların yelkenine çarpmasıyla güç alacak ve aracı ileri itecek. Uzayda bu çarpış gücü, açık denizlerdeki rüzgarlar gibi bir etkiye sahip. Bu durumda 800 kilometre yükseklikte yörüngeye oturacak araç, 4 gün boyunca dünyanın fotoğraflarını çekecek. Daha sonra 8 parçalı kanadını 30 metre çapında bir halka oluşturacak şekilde açıp, ilerlemeye başlayacak. Güneş parçacıklarının sağladığı ivme çok küçük olsa da, en azından sağlanan hız süreklilik arz ediyor.
Projenin başarılı olması, Gezegenler Topluluğu kurucusu ve bilim kurgu yazarı Carl Sagan ile örgütün diğer kurucularından Louis Friedman''ın düşünün gerçeğe dönüşmesi demek. Projenin savunucuları, bu hafif aracın, tükenmez enerji kaynağı sayesinde, evrenin en uzak köşelerine uzanma umudunu oluşturduğunu söylüyor.
Cosmos-1 projesi, tamamen özel bir girişimin sonucu. Sadece, 4 milyon dolarlık maliyetinin yarısı bir televizyon stüdyosu tarafından karşılanıyor. Bazı uzmanlara göre güneş yelkenleri, uzay araçlarının hareketi için çok daha ucuz bir yöntem.
ABD, Avrupa, Japonya ve Rusya uzay ajansları halihazırda, güneş yelkeni programları üzerinde çalışıyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:24