KOPENHAG - Belçikalı bilim insanı Dr. Josiane van der Elst olgunlaşmamış yumurtaları büyütmeyi başardı. Bu teknik gelecekte hastalıkların tedavisinde yeniden doku üretiminin önünü açacak. Kopenhag’da yapılan European Society of Human Reproduction and Embryology konferansında açıklanan bu deney klonlama ile ilgili tartışmaları yeniden alevlendirebilir. Çünkü kimi çevreler laboratuvarda yumurta üretimi kısmi klonlama olarak değerlendiriyor ve karşı çıkıyor.
Kısırlık tedavisinde kadınlardan alınan yumurtaların önemli bir kısmı olgunlaşmamış olduğu için kullanılamıyor. Donörden yeterince olgun yumurta temin edilememesi nedeniyle de klonlama işlemi gerçekleşemiyor. Uzmanlar klonlama için binlerce donörden birden yumurta alınması gerekeceğini belirtiyor; bu nedenle olgun yumurta yetersizliği klonlamanın önündeki en büyük pratik engel.
LABORATUVARDA YETİŞTİRİLECEK
Araştırmayı yürüten Ghent Üniversitesi bilim insanı Dr. Josiane van der Elst ise, klonlama olması için olgun yumurta sayısının yeterli düzeye ulaşması gerektiğini vurguluyor. Olgunlaşmamış yumurtaların laboratuvarda yetiştirilmesini sağlayan Dr. Van der Elst’in çalışması, işte bu noktada klonlamanın önündeki pratik bir engeli kaldırmış olacak.
G.KORE GENETİK TEKNOLOJİLERDE ÖNDE
Güney Koreli bilim insanları geçen yıl insan embriyonunu klonlamıştı; aynı ekip geçen ay da kök hücreden klon embriyon üretmeyi başarmıştı. Bu çalışmalar dünyada insan klonlanması ile ilgili tartışma yaratmış, din adamları ve muhafazakâr çevreler araştırmalara tepki göstermişti. Bilim insanları, insan klonlama gibi bir emellerinin olmadığını, çalışmaların bütünüyle tıbbi çare amaçlı olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, insan klonlamayı şimdilik yumurta düzeyinde deneylerle sınırlı tutuyor.
(cnnturk)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:24