Dershanecilerden tebeşirli protesto
İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin düzenlediği toplantıda bir araya gelen Trakya bölgesindeki dershaneciler, toplantıyı terk etti. Bakanlık yetkililerine sorularını duvara karşı soran dershaneciler, tebeşir kırarak dershanelerin kapatılmak istenmesini protesto etti.
Toplantı başlamadan önce salonda tartışmalar yaşandı. Dershanecilerin büyük bir bölümü salonu terk etti.
Dışarıda ortak basın açıklamasını okuyan Birey Dershaneleri İstanbul Müdürü İsmet Kaldırım, yetkililere bir takım soruları olduklarını söyledi. “Bugüne kadar bakanlık yetkililerine defalarca sorular soruldu. Hiçbirine cevap gelmedi. Onun için soracağımız bir yer kaldı; hep beraber ben duvara sormak istiyorum.” diyen Kaldırım, sorularını duvara karşı okudu.
İsmet Kaldırım’ın yönelttiği sorular şöyle:
“Bu şekilde bir dayatmayla eğitim kurumu kapatmak demokrasi ile bağdaştırılabilir mi? Seneye sınavlara girecek öğrenciler bu sınavlara nasıl hazırlanacak?
Bütçesi olmadığı için özel ders aldıramayanlar bu durumda mağdur olmayacak mı? Halk eğitim merkezleri, mağdur olan tüm öğrencilerin mağduriyetini karşılayabilecek kabiliyette midir? Eğer ekstra bir hazırlığa, dershanelere ihtiyaç yoksa halk eğitim merkezlerinde neden böyle birşeye ihtiyaç duyulacaktır? ‘Bütün dershaneleri kapatıyorum’ diyenler yarın özel okulları da kapatacaklar mı? Resim yapmayı öğretmek serbest iken matematik ve fizik öğretmek nasıl suç sayılıp yasaklanacak? Dershanelerin kapatılması birçok yatırım zayi olması anlamına gelmeyecek mi? Bina sahipleri bağlayıcı kira sözleşmesi ve istihdam edilen 100 bin personelin mağduriyeti nasıl ödenecektir? Bu çalışanların kıdem tazminatlarını kim verecektir? Bu kurumları vergi SSK ve tüzel kişiliklere olan borçlarını kim ödeyecektir? Dershaneler paralel eğitim verdiği için kapatılacaksa –ki asla böyle bir iddiamız olmamıştır- özel hastaneler de paralel hizmet verdiği için kapatılacak mı? İmam hatip liselilerin ve meslek liselilerin mağdur kesimin başında yer aldıkları fark ediliyor mu? İstediği yeri kazanamayıp seneye tekrar hazırlanmak isteyen öğrenciler ne yapacak? Sınav varken sınava hazırlık kursları hangi mantıkla kapatılacak? Bugüne kadar sınav sistemini hiçbir yetkili ile tartışamadık. Sadece bunların getirisi olan dershaneciliği nasıl kapatacağız? Israrla bunu tartışmak istiyorlar bizlerle. Dershaneler kapatılırsa eğitimdeki sorunlar çözülecek mi?”
Bakanlık yetkililerinin sayılarla arasının iyi olmadığını ifade eden Kaldırım, “Dershanelerin yüzde 70’inin dönüşüme ya da kapanmaya tamam dediklerini açıklıyorlar. Biz yüzde 99.9 olarak buradayız arkadaşlar. Yüzde 00.1 şu an içeride. Söyledikleri bu yüzde 70’i merak ediyorum.” ifadelerini kullandı. Kaldırım, sözlerini şöyle tamamladı: “Dershaneler her bölgede gerek fiziksel koşulları ve gerekse kaliteli eğitim ile bu güzel ülkenin düşmanı değil, en önemli değerlerinden biridir. Eğitime vurulan darbeyi bizim en önemli silahımız olan tebeşirimizi kırarak protesto ediyoruz.”