Asayiş
  • 17.6.2004 00:11

DGM'LER KALDIRILDI

ANKARA - Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda (CMUK) değişiklik yapan ve DGM'lerin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
     Yasa, daha önce DGM kapsamında olan bazı suçların Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülmesini düzenliyor.
     Türk Ceza Kanunu'nun 125 ila 139, 146 ila 157, 168, 169, 171 ve 172. maddelerinde yazılı suçlar, 403. maddesinde yazılı toplu olarak veya teşekkül vücuda getirmek suretiyle işlenen suçlar, Anayasa'nın 120. maddesi gereğince olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan olaylara ilişkin suçlar, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yazılı suçlar ve 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlara'' Adalet Bakanlığı'nın teklifi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemeleri bakacak.
     Tasarının kabul edilmesinden sonra bir konuşma yapan Cemil Çiçek, ''sadece mahkemelerin adı değişti'' gibi değerlendirmelerin yapıldığına işaret ederek, bunun doğru olmadığını, Avrupa ülkelerinde benzerleri olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden çıkan kararlar dikkate alınarak hukuki bir düzenleme yapıldığını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:24

İLGİLİ HABERLER