Diyabet hastalarını bekleyen tehlike
Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Selda Korkmaz, diyabet hastalarının yaklaşık yüzde 80'inde inme ve uyku bozuklukları, en çok da uyku apnesi gibi nörolojik problemlerin saptandığını söyledi.
Diyabet hastalarında önlenebilir nörolojik bozuklukların çok önemli sonuçlar doğurduğuna aktaran Korkmaz, “Nörolojik hastalıklar yaşam kalitesini olumsuz etkilemenin yanı sıra kalıcı sakatlıklara da neden olabilmektedir.
Bu nedenle nörolojik yakınmaların öncelikle önlenmesi ya da tedavisi hem hastaların hem de endokrinologların bu konudaki farkındalığı ile mümkün olacaktır” dedi.
GECE NEFES DURMALARI, GÜNDÜZ UYUMA İSTEĞİ!
Uyku apne sendromu; uykuda nefes durmaları, gündüz uyuma isteği ve horlama ile seyreden bir bozukluk. Aşırı sinirlilikten konsantrasyon bozukluğuna, baş ağrısından kalp krizine ve ölüme bile yol açabiliyor.
Günümüz dünyasının önemli medikal sorunlarından biri olan ve diyabet hastalarında da sıklıkla görülen obezite uyku apnesi riskini artırıyor. Uyku apnesi de kilo artışını kolaylaştırıyor. Yani aradaki ilişki bir süre sonra kısır döngüye giriyor.
Obezitenin hem insülin direnci hem de diyabet ile yakın ilişkide olduğunu vurgulayan Korkmaz, “Bu nedenle diyabetik hastalarda uyku apne sendromunun daha sık gözlenmesi şaşırtıcı değildir.
Obezite, diyabet ve uyku apne sendromu arasındaki bu kısır döngünün kırılmasında obstrüktif uyku apne sendromunun tedavisi önemli bir basamak oluşturmaktadır” ifadesini kullandı.