Diyanet'ten önemli açıklama
DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, camide namaz kılınmasından sonra tesbihat yapılmasının sevap olduğunu ancak, tesbihat yapmadan camiden çıkılmasının caiz olmadığının söylenemeyeceğini bildirdi.
Kurul, "Namazların sonunda tesbihat nasıl yapılır? Cemaat halinde tesbihat yapmanın hükmü nedir? Tesbihat yapmadan camiden çıkmak caiz midir?" sorusu üzerine şu fetva yayınlandı:
"’Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması). Zira, namazlardan sonra dua ve tesbihat Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiş ve bizzat yapılmıştır. Tesbihat konusunda Müslümanlar'a özel tavsiyelerde bulunan Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bizzat kendisi de, namazlardan sonra üç kere Allah’a istiğfar eder ve dua ederdi. Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.v.) ve ashabı farz namaz kılındıktan sonra bazı tekbir, tesbih ve tahmid gibi zikirleri yüksek sesle okumuşlardır. Nitekim İbn Abbâs (r.a.); insanların Peygamber (s.a.v.)'in zamanında farz namazdan çıkınca yüksek sesle zikrettiklerini haber vermiş, 'Ben bu sesi işitir işitmez, insanların namazı bitirdiklerini anlardım' demiştir. Sonuç olarak namazdan sonra tesbihat yapılması sevaptır. Bu tesbihat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat halinde de yapılabilir. Ancak, tesbihatın cemaatle yapılması, öteden beri yaygınlık kazanmıştır. Namaz kılındıktan sonra tesbihat yapmadan camiden çıkmanın caiz olmadığı söylenemez."
DHA
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:31