Pahalısı sevgiliye, ucuzu aileye...
İSTANBUL (AA) - Eda Topcu - E-ticaret platformu Hizlial.com'un verilerine göre, en pahalı hediyeler Sevgililer Günü'nde satın alınıyor. 14 Şubat için satın alınan hediyelerin fiyat ortalaması 120 lira civarında iken, bu rakam Anneler Günü'nde 90 liraya, Babalar Günü'nde ise 60 liraya kadar düşüyor.
Saruhan, kullanıcıların, annelerine teknoloji ağırlıklı ürünler, babalarına navigasyon cihazı tercih ettiklerini belirterek, Sevgililer Günü alışverişlerinde dijital fotoğraf makineleri, parfüm, altın takı ürünleri, kozmetik, fotoğraf makineleri, cep telefonları, dijital çerçeveler gibi ürünlerde oldukça büyük artışlar yaşadıklarını söyledi.
Türkiye'de ebeveynlerin cep telefonlarını ve teknolojik ihtiyaçlarını hala çocukların satın aldığına işaret eden Saruhan şunları anlattı:
''Anneler Günü de bunun için gerçekten çok uygun bir zaman. Anneler Günü'nde bu nedenle teknoloji kategorimizdeki satın almalarda ciddi artışlar yaşıyoruz. Örneğin cep telefonu, tablet bilgisayarlar, netbooklar, fotoğraf makinelerinde ciddi artışlar yakalıyoruz. Babalar Günü'nde ise parfüm, cep telefonu gibi kategorilerin yanı sıra özellikle navigason kategorisinde ciddi artışlar oluyor.
Dikkat çeken diğer bir istatistik ise, özel günlerdeki sepet ortalamaları... Buna göre, en pahalı hediyeler Sevgililer Günü'nde satın alınıyor. 14 Şubat için satın alınan hediyelerin fiyat ortalaması 120 lira civarında iken, Anneler Günün'de bu rakam yaklaşık 90 liraya, Babalar Günü'nde ise 60 liraya kadar düşüyor.''
-''Kadınlar sektörü büyütüyor''-
Kadın kullanıcılarının sayısının artmasıyla sektör büyümesinin doğru orantılı olduğunu ifade eden Saruhan, ''e-Ticaret sektörünün önemli aktörlerinden Hizlial.com, geçtiğimiz yılı iki kat büyüme ile kapadı. Sitenin, Anne&Bebek&Çocuk kategorisindeki alışveriş miktarı 2012 sonunda bir önceki yıla göre yüzde 300 büyüme gösterirken, kadın üye oranı ise yüzde 40'a çıktı. Bu durum beklentilerimizin üzerinde bir büyüme ivmesi yarattı. 2012'yi 600 bin sipariş ve 2 milyondan fazla ürün gönderimi ile kapattık. 2013'te yüzde 30 büyüme ve 1,5 milyon üye hedefliyoruz'' diye konuştu.
-''Online alışverişin yıldızı Doğu ve Güney Doğu Anadolu''-
Barındırdığı potansiyelden ötürü sipariş ve ciro sıralamasında ilk beşte İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya'nın yer aldığını söyleyen Saruhan şu bilgileri paylaştı:
''Ancak gelen trafiğin ciroya dönüşüm oranı açısından Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu şehirleri diğer illere göre çok daha ilerde. Örneğin nüfusa ve gelen internet trafiğine göre Kars ve Mardin'den çok sayıda sipariş alıyoruz. Bunun temel nedeni, sokaktaki mağazalarda bulmalarının mümkün olamayacağı sayıda alternatif marka ve ürün, bölge müşterisinin ayağına kadar gidiyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nden özellikle kişisel bakım ürünleri, elektronik ve konfeksiyon kategorilerinde çok sayıda talep alıyoruz.''
Saruhan, 2012 yılında 600 binin üzerinde sipariş aldıklarını ve 2 milyonu aşkın ürün sattıklarını dile getirerek, 2013 yılında satış rakamları itibariyle 2012'de yakaladıkları hacim artışının 1,5 katı kadar daha bir artış beklediklerini belirtti.
Oransal olarak yüzde 30'luk bir büyüme planladıklarını ifade eden Ömer Saruhan, ''Kullanıcı sayısında yüzde 50'ye yakın bir büyüme ile 2013 yılı sonunda üye sayımızı 1,5 milyonun üzerine taşımayı hedefliyoruz'' dedi.
Yayıncı: Ali Bayaslan