Yaşam
  • 22.11.2006 17:00

DİYARBAKIR'DA 2 KÖYE TAZMİNAT!..

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı Ziyaret ile Güçlü köylülerine, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararlara İlişkin Kanun kapsamında 5 milyon YTL tazminat ödendi.


Diyarbakır Vali Yardımcısı Erol Özer, terörden zarar görenlere bugüne kadar 40 milyon YTL para ödediklerini söyledi. Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 1993 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan Lice'nin Ziyaret köyünden 104, Güçlü köyünden 78 aileye 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararlara İlişkin Kanun kapsamında 5 milyon YTL tazminat ödendi.

Köylülerin avukatı Habibe Deyar, bölgede uzun yıllar yaşanan acı olaylar nedeniyle zarar gören sivillerin maddi tazminatlarına ilişkin iki köye 5 milyon YTL tazminat ödenmesi yönünde karar verildiğini ve bu paranın banka hesaplarına çıkarıldığını söyledi.


Diyarbakır Vali Yardımcısı Erol Özer, bir dönem bölgede yaşanan acı ve üzüntülü olaylar nedeniyle birçok kişinin evini terk etmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Ancak bu dünyanın birçok ülkesinde yaşanıyor ve bunun bir kısmı terör, savaş ve çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Birleşmiş Milletler bu sorunu 'zorunlu göç' adı altında masaya yatırmıştır. Çıkarılan kanun kapsamında sorun çözüldü. Yasa yürürlüğe girince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınan dosyaların bir kısmı ele alınmak üzere iade edildi. Hükümet bu yasayla somut adım attı. Devlet olarak mümkün olduğunca bu yaraları sarmak istedik.

Bu zamana kadar 40 bin dosya başvurusu olurken, bunların 8 bini çözümlendi. 6 bin 500 dosya kabul edilirken, bin 500'ü ise çeşitli nedenlerden dolayı reddedildi. Yasa kapsamında bugüne kadar 40 milyon YTL ödeme yaptık. Süren bu çalışmalarımız yurtdışında da büyük yankı buldu. Strasbourg Büyükelçimiz Diyarbakır'da yürütülen çalışmaları AİHM'in olumlu karşıladığını söyledi" dedi.


AİHM'e başvurulmaması halinde bu paraların ödenmeyeceği kaygısını taşıyanlar olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Erol Özer, "Bu yasa AİHM'in zoruyla çıkmadı. AİHM'e yasal başvuru süresini kaçıranlara bile hükümetimiz başvuru şansı tanıdı ve dosyalarını sonuçlandırdı. Devlet art niyetli olsaydı onlara müracaat şansı tanımazdı. Buradaki amaç bir dönem yaşanan acıları kapatmak" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:01

İLGİLİ HABERLER