Diyette en önemli kural öğün atlamamak, ikincisi ise yoğurt ve sütü ihmal etmemek, şekerli ve hamurlu yiyeceklerden uzak durmaktır....
Hızlı kilo vermenin iyi bir yol olmadığını, verilen kiloların iki katı olarak geri döndüğünü söyleyen JFK hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Süsoy, kilo vermeye başladığınızdan sonrasına kadar neler yapılması gerektiğini şöyle anlatıyor: ''''İnsanlar şişmanlık oranlarına göre sınıflandırıp, beden kitle indeksleri hesaplanır. Bu indeksle vücudunuzdaki yağ oranı ölçülüp, hangi aralığa girdiğiniz bulunarak, ne tür diyet yapmanız gerektiğinin bulunması doğru olacaktır.
BOL BOL SU TÜKETİN
Diyet yaparken birinci şart asla öğün atlamamaktır. Öğün atladığınız an bir sonraki öğüne kadar çok acıkırsınız ve kendinize bir türlü engel olamayabilirsiniz. Mutlaka 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmeniz uygun olacaktır. Acıkmaya fırsat verdiğiniz an kendinizi durduramama ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu da size kilo vermek yerine ''''kilo'''' olarak geri dönecektir. Öğle ve akşam öğünlerinde mutlaka çorbaya ve salataya yer vermek gerekir. Fakat çorbanın miktarına dikkat edilmelidir. Unutmayın ki 1 büyük kepçe çorba, 1 ince dilim ekmeğe eşdeğer-dir. Salatayı ise yağsız tüketmeye çalışın. Pilav ve makarna yerken yağlı olmamasına dikkat edin. Ama 2 çorba kaşığı pilav ya da makarna 1 ince dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu dikkate alın. Yoğurt ve sütü asla ihmal etmeyin. Günde 2 su bardağı yoğurt veya sütün altına düşmeyin. İşte diyetin en can alıcı noktası: Şeker ve şekerli yiyecekler, hamur işleri, meşrubatlar, yağlı yiyecekler ve içeriğini bilmediğiniz tüm hazır gıdalardan uzak durmaya çalışın. Bol bol su tüketmeye gayret edin. Özellikle öğünlerden hemen önce tüketiğiniz sular, sizi şişirecek ve öğüne biraz daha doygun girmenizi sağlayacaktır. Bol posalı besinler tüketmeye gayret edin. Yani kepek, çavdar vb. ekmekler, meyve (kabuklu yenilebilenlerini iyici yıkadıktan sonra kabuklu olarak) sebze gibi. Yemeklerinizi sıvı yağ ile olsa bile az yağlı olarak yapın. İstediğiniz kadar baharat ve salçayla tatlandırabilirsiniz. ''''Diyet nasıl olsa'''' diyerek diyet ürünlerini aşırı tüketmekten kaçının. Unutmayın ki diyet ürünlerinin de bir kalorisi var ve çok fazla tüketirseniz kilo almanıza yol açabilirler. Kepekli ekmek ile beyaz ekmek arısnda kalori açısından bir fark yoktur. Sadece kepek ekmeği ile kendinizi doygun hissedersiniz, ama beyaz ekmek tokluk hissi yaratmaz. Diyetler kişiye özeldir. Alınan miktarlar yaşa, cinsiyete, boya, kiloya ve alışkanlıklara göre değişmektedir. Diyete başladıktan sonra en uygunu, haftada bir kez aynı saatte ve aynı giysilerle (hafif giysilerle) tartılmak olacaktır.
Mutlaka kayısı
Diyet yapmaya başladığınızda, bağırsaklarınızda da bir yavaşlama olabilir. Bunun için sabah aç karnına 2 adet kuru kayısı çok işe yarayacaktır. Canınız tatlı istediği zamanlarda çok sık olmamak kaydıyla sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Ama bu, haftada biri aşmamalıdır.
Meyve de kilo aldırır
Meyve yerken biraz dikkatli olmalısınız. Tüketeceğiniz meyveninin de bir kalorisi vardır. ''''Meyve bir şey yapmaz'''' düşüncesi yanlıştır. Miktarını artırdığınızda kilo aldırabilir.
(TAKVİM)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:23