Ekonomi
  • 19.1.2024 13:39

Doğal gaz Trakya'dan dünyaya satılacak... BOTAŞ heyeti Rusya'ya gidiyor:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Astana'da gerçekleştirilen görüşmede, Putin'in "Türkiye, doğalgaz tedariki konusunda en güvenli güzergâha dönüşmüştür. Avrupa'dan daha güvenli bir güzergâh olmuştur. Türkiye'de büyük bir ikmal merkezi kurabiliriz" önerisi ortaya atılmıştı. Türkiye tarafından olumlu bir şekilde karşılanan bu öneri, Rusya tarafından da memnuniyetle karşılanmıştır.

Türkiye, enerjide merkez ülke olma yolunda kararlı adımlarla ilerlemektedir. Trakya ilinden dünya pazarına satılacak olan Rus gazı, Türkiye'yi Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi haline getirerek üretici ülkelerin enerji ihracatını artırma amacını desteklemektedir. Bu yıl Trakya'da kurulması planlanan doğalgaz merkezi ile Türkiye, enerji sektöründe merkez ülke konumuna gelme hedefine doğru ilerlemektedir. BOTAŞ heyeti ise bu hafta Rusya'ya gitmiş ve Gazprom ile doğal gaz merkezi kurma konusunda görüşmeler yapmıştı

TEKNİK ZİYARET BU HAFTA GERÇEKLEŞECEK

Kasım 2023'te gerçekleşen Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 18. Dönem Toplantısı çerçevesinde Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın görüşmelerinde planlanan teknik ziyaret bu hafta gerçekleşecek. Görüşmede Novak, gaz merkezi konusunda Rus ve Türk şirketleri arasında yakın işbirliği bulunduğunu, Türk heyetinin St. Petersburg'a bir ziyaret planladığını, projenin pratik uygulamasına ilişkin anlaşmaların yakın gelecekte sağlanacağını söylemişti.

Türkiye merkez ülke oluyor! BOTAŞ heyeti Rusya’ya gidiyor: Doğal gaz Trakya’dan dünyaya satılacak...

"GAZPROM İLE BOTAŞ ŞİRKETİ ARASINDA YAKIN BİR ETKİLEŞİM VAR"

Novak, "Gaz merkezi konusunda Gazprom ile Botaş şirketi arasında yakın bir etkileşim var. Şu anda bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varılıyor. Türk heyeti gelişmeleri öğrenmek için St. Petersburg'a gelmeyi planlıyor. Anlaşmaların devam edeceğine eminim. Projenin pratik uygulaması konusunda yakın gelecekte ulaşılabilecek" demişti. O tarihte planlanan teknik ziyaret bu hafta gerçekleştirilecek. BOTAŞ, heyeti yapacağı ziyarette Trakya'ya kurulması planlanan gaz merkezinin teknik detaylarını Gazprom yetkilileri ile görüşecek.

İKMAL MERKEZİ KURULMASI DA GÜNDEMDE

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önce Astana'da yaptıkları görüşmede Putin, "Doğalgaz tedarikinde Türkiye en güvenli güzergâh haline geldi. Avrupa'dan çok daha güvenli bir güzergâh haline geldi. Türkiye'de büyük bir ikmal merkezi kurabiliriz" önerisini gündeme getirmişti. Bu öneri de Türkiye tarafından olumlu karşılanırken, Rusya tarafından bölgede bir Doğalgaz İkmal Merkezi kurulması halinde Rus gazı Avrupa'ya ve uzak coğrafyalara Türkiye üzerinden açılacak.

Türkiye merkez ülke oluyor! BOTAŞ heyeti Rusya’ya gidiyor: Doğal gaz Trakya’dan dünyaya satılacak...

TRAKYA ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Topraklarından 7 ayrı doğalgaz hattı geçen Türkiye, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve gaz borsası ile de doğalgazda merkez ülke olma hedefi için bugüne kadar çok büyük yatırımlar yaptı. Trakya'da kurulacak doğalgaz merkezi ile Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olacak olan Türkiye, gaz tedariki ve iletimi için şu hatlara sahip:

Güncellenme Tarihi : 20.1.2024 15:28

İLGİLİ HABERLER