Gündem
  • 30.9.2024 23:33

Domuz suratlı köpekbalığı yakalandı

İtalya açıklarında domuz suratlı köpekbalığı yakalandı

Sıradışı görünümü ve sudan çıkarıldığında homurdanma sesi çıkarma yeteneği nedeniyle "domuz balığı" olarak da bilinen köşeli kaba köpekbalığı (Oxynotus centrina), köpek balıklarının en tuhaf temsilcilerinden biridir . Görünüşü ve davranışı, köpekbalıklarının hızlı ve tehlikeli yırtıcılar olduğu yönündeki alışılagelmiş fikirlerden önemli ölçüde farklıdır .

Benzersiz görünüm

Daha yaygın köpekbalığı türleriyle ilişkilendirdiğimiz karakteristik sivri kafa şekli yerine, açılı kaba kafalı köpekbalığının üçgen profilli düz bir kafası vardır ve geniş gözleri ve pembe burnu ona "domuzcuk" görünümü verir. Bu izlenim, yüzünde belirgin bir yer tutan büyük burun delikleri ile tamamlanıyor.

Bu köpekbalığının bir diğer özelliği de ona "kabarık" bir görünüm veren büyük dermal dişlerle (deri pulları) kaplı derisidir . Çoğu köpekbalığı pürüzsüz veya hafif pürüzlü bir cilde sahipken, kaba köpekbalıkları yumuşak kıllarla kaplı gibi görünür. Bilim adamları bu türün neden bu kadar farklı dişlere sahip olduğunu hala tam olarak anlayamıyorlar, ancak yırtıcı hayvanlara karşı koruma görevi görebileceği veya okyanusun dibine yakın hareket etmeye yardımcı olabileceği yönünde bir hipotez var.

Yaşam tarzına uyarlamalar

Köşeli kaba köpekbalığı, okyanusun dibine yakın bir yerde, 600 metreye kadar derinliklerde yaşar. Yavaş hareket eder ve minimum enerji harcar, bu da onu beyaz köpekbalıkları veya çekiç kafalı köpekbalıkları gibi daha aktif yırtıcılarla karşılaştırıldığında alışılmadık kılar. Özel avlanma tekniği avını deniz tabanından vakumlamaktır. Köpekbalığı alt keskin dişlerini eti kesmek için, üst konik dişlerini ise kaygan avını yakalamak için kullanır.

Bu köpekbalıkları esas olarak küçük balıkları, kabukluları ve omurgasızları avlar, ancak beslenmeleriyle ilgili bazı ilginç gerçekler vardır. Çalışmalar, bu köpek balıklarının diğer köpek balıklarının yumurtalarıyla da beslenebildiğini göstermiştir; bu, bu tür için nadir görülen bir davranıştır.

Hayatta kalma sorunları

Köşeli kaba köpekbalığının balıkçılık endüstrisi açısından ticari önemi yoktur, ancak benzersiz vücut şekli ve büyük sırt yüzgeçleri nedeniyle sıklıkla balık ağlarına yakalanır. Bu köpekbalığı doğrudan balıkçıların hedefi olmasa da hedef dışı av nedeniyle popülasyonu azalıyor. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'ne (IUCN) göre bu tür nesli tükenmekte olan türler arasında yer almaktadır.

Alışılmadık vücutları nedeniyle köpek balıkları genellikle balıkçılar tarafından ağlara takılır. (Resim: Isola d'Elba uygulaması)

Yaşamın ve üremenin yavaş temposu nedeniyle, köşeli kaba köpek balıkları yakalanmaya karşı çok savunmasızdır. Doğal yaşam alanları Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'i kapsıyor ve bilim insanları, popülasyonlarının daha fazla azalmasını önlemek için koruma çabalarının artırılması çağrısında bulunuyor.

Tehditler ve beklentiler

Diğer birçok tür gibi, köşeli kaba köpekbalığı da insan faaliyetleri nedeniyle yaşam alanında meydana gelen değişikliklerden muzdariptir. Su kirliliği, aşırı avlanma ve ekosistemlerin bozulması balık sayılarını olumsuz etkilemektedir. Küçük balık ve omurgasız popülasyonlarını düzenleyen bir avcı olarak deniz ekosistemlerindeki önemli rolü göz önüne alındığında, bu türün korunması yalnızca biyolojik çeşitlilik açısından değil, aynı zamanda genel olarak okyanus ekosistemlerinin sağlığı açısından da önemlidir.

Eşsiz görünümü ve davranışı nedeniyle, köşeli kaba köpekbalığı, korunmasına yönelik önlemler geliştirmeye çalışan bilim adamlarının ve çevrecilerin giderek daha fazla ilgisini çekiyor.

Güncellenme Tarihi : 30.9.2024 21:57

İLGİLİ HABERLER