DTP'DE BAYRAMLAŞMANIN GÜNDEMİ "AÇILIM"
ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, ''demokratik açılım'' ile ilgili, ''Yapılan iş kolay bir iş değil. Katılaşmış bazı görüşlerin, fikirlerin artık daha yumuşak hale gelmesi gerekli'' dedi.
Konukları, DTP Muş Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Sırrı Sakık ve Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hatice Çoban ağırladı.
Genel Başkan Yardımcısı Denemeç başkanlığındaki MKYK üyesi Zeynep Karahan Uslu, Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan'dan oluşan AK Parti heyeti, kendilerini merdivende karşılayan DTP'lilere çiçek ve çikolata verdi. Konukların yerlerini almasının ardından Hatice Çoban, çikolata ikramında bulundu. Sarı, kırmızı ve mor kağıtlara sarılı çikolatalar, espriye neden oldu. İkram sırasında Sakık'ın, ''İyi ki bu renklerin arasında yeşil yok'' sözleri üzerine Zeynep Karahan Uslu, ''Olabilirdi'' dedi. Sakık'ın ''Saldırı için yeterli neden'' sözleri üzerine bu sefer Denemeç, ''Trafik lambalarına saldırmak gibi'' diye konuştu.
Sakık, İzmir'deki olayları anımsatarak, ''Evet yani İzmir'deki saldırının tek nedeni de oydu. Yoksa İzmir'de herhangi bir flama, bayrak, poster yoktu. Her halükarda böyle bir saldırının olacağını tahmin ediyorduk, renkler olsa da olmasa da'' dedi.
Türkiye'nin ''geçmişiyle yüzleşmeye başladığını'' söyleyen Sakık, Kürt sorununun ilk kez parlamentoda tartışılmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti.
Sakık, şöyle konuştu:
''10 Kasımda herkesin maskesinin düşmesi de çok önemliydi. Hepimiz aslında Türkiye'de Onur Öymen'e çok şey borçluyuz. Kimin ne düşündüğünü, toplumun ne düşündüğünü hiç olmazsa iyi ortaya koydu. Türkiye'de kimin barıştan, kimin demokrasiden, kimin özgürlükten yana olduğunu gösteren bir süreçti. Şimdi bu süreci hep birlikte yaşıyoruz.''
Toplumun uzlaşıya ihtiyacı olduğunu söyleyen Sakık, bu konuda parlamentoya önemli görevler düştüğünü ifade etti. Türkiye'de mevcut siyasi partiler arasında bir uzlaşı olmadığını kaydeden Sakık, ''Bu tür girişimler bizi yüreklendiriyor. Diliyoruz, ülkemizin temel sorunlarını hep birlikte oturarak, konuşarak, birbirimize karşı ön yargılarımızı kırarak aşabiliriz. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bunu yapmak zorundayız, buna mahkumuz. Onun için bu diyalogları önemsiyoruz. Bu bayramın vesile olmasını diliyoruz'' dedi.
Türkiye'de 8-10 yıl öncesine göre oldukça büyük mesafe katedildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Denemeç, gerçek anlamda demokrasiyi ülkeye getirebilmeyi amaçladıklarını ifade etti. ''Ama maalesef geçmişten gelen bazı sıkıntılar var'' diyen Denemeç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yapılan iş, kolay bir iş değil. Katılaşmış bazı görüşlerin, fikirlerin artık daha yumuşak hale gelmesi gerekli. Kabul edersiniz, etmezsiniz o ayrı mesele ama bir demokratik ülkede hukukun üstünlüğünü kabul etmiş bir yönetim tarzında bu tür problemleri kendi çabamızla aşmamız gerekiyor. Başlangıçta birtakım dirençlerle karşılaşmak gayet doğal ama ben şuna inanıyorum: Bu ülke vatandaşlarının çok büyük bölümü, en azından içinden 'İnşallah bu problem çözülür' diyor. Bunu problem olarak algılıyor insanlar. Yani 'yok' olarak farz edilmiyor. Geçmişte öyle bir yanılgımız vardı. Bazı şeyler olduğu halde yok sayılıyordu. Yok farz ettiğimiz zaman da bu problemin olmadığını zannediyorduk. Bu bir problem. Bu problemin çözülmesi için herkesin katkı vermesi lazım.''
Siyaseten farklı görüşler ortaya çıkabildiğini, uzlaşmaya yanaşmayan taraflar bulunabildiğini söyleyen Denemeç, ''sorunların çözülmesinin, katılaşmış yapıların yumuşamasının o kadar kolay olmadığını ancak iyi niyetli adımlar atılırsa geçmişle kıyaslandığında hızlı mesafe alınacağını'' ifade etti.
Problemlerini çözmüş bir Türkiye'nin hem içeride hem dışarıda geleceğe güvenle adım atacağını belirten Denemeç, bundan bütün ülke vatandaşları yararlanacağını vurguladı.
Denemeç, şöyle konuştu:
''Tüm tarafların itidalli ve iyi niyetli gitmesinde fayda var. Kasıt olmadan bazı yanlışlıklar, hatalar yapılabilir. Hata insana mahsustur ama o hataların tekrarlanmaması önemli. Bunu özel anlamda söylemiyorum, genel anlamda söylüyorum. Bu hataların bir kısmı bizden kaynaklanabilir, başkalarından kaynaklanabilir. Madem bu işi çözmek istiyoruz, çözmek için de iyi niyetle ve yapılan hatalardan ders alarak ve onları tekrar etmeyerek gitmemizde fayda var.''
Sırrı Sakık araya girerek, ''Aslında Bülent Arınç'ın çok iyi bir belirlemesi vardı, '6-7 aydır cenazeler gelmiyor, kötü mü oldu.' Bu noktadan bakarsak ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu hayat bize gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.
''Geçmişin argümanlarıyla bu sorunun çözülmediğinin görüldüğünü'' kaydeden Sakık, ''Hepimiz bir birlik oluşturmalıyız. Bu ülkenin bütünlüğü içerisinde temel değerlerimiz var. Zaten kimsenin bunlara bir itirazı da yok. Birbirimizi dinlemiyoruz'' diye konuştu.
Denemeç de ''metodun önemli olduğunu'' belirterek, ''bugüne kadar denenenler başarılı olsaydı bu problemin tekrar ortaya çıkmayacağını'' söyledi.
Bu sorun çözüldüğü anda insanların çok daha mutlu olacağını ve refaha da katkı yapacağını söyleyen Denemeç, ''bu işe karşı gibi görünen partilerin tabanındaki vatandaşların da bu işin çözülmesini istediğine inandığını'' dile getirerek, ''Umutluyum, olaya pozitif olarak bakıyorum'' diye konuştu.
Denemeç'in sözleri üzerine Sakık, ''Konukseverliğin evrensel yasaları var. Onun için eleştiri hakkımızı saklı tutuyoruz, halen bir yol haritası, bir yol projesi olmadığı için ama konuşulması bile ülke adına, hepimiz adına çok sevindirici. Hayat bizi bir noktada buluşturacak. Tartışmalarımızı, eleştirilerimizi bir başka dönemde, bir başka zeminde yapacağız'' dedi.
Bunun üzerine Denemeç de şunları söyledi:
''(Yol haritası) diyorsunuz... Başlangıçta paketti, şuydu, buydu bekleniyordu. Buna bir paket olarak bakmak yanlış, bu bir süreçtir. Bu süreç şu anda başlamış değil veya 3 ay evvel de başlamış değil. Aslında sosyolojik olarak toplum değişiyor. Ona da yönetim kademesinde olan iktidarların uyması lazım. Dünyada değişikliği gözlemlememiz lazım. Dünyaya bakış bundan 10-20 seneki, 30 sene evvelkinden çok farklı artık. Bunu düzgün bir şekilde kendi hayatımıza uygulamalarımıza yansıtırsak, zaten şöyle bir baktığımızda bugün yapılan uygulamaları 10 sene evvel yapmanız mümkün değildi. Vatan haini ilan edilirdiniz. İşte bu süreç içerisinde de yavaş yavaş bazı şeylerin doğal ve işin gereği olduğu görülecek. Bu anlamda bu işe başlamak, adım atmak zaten bir yol haritasını ortaya koyuyor ister istemez. Hedef, çok daha demokratik bir ülke. Bu net. Bir kardeşlik, bir barış projesi. 'Şu olacak, bu olacak...' Bu, yolda yürürken zaten ortaya çıkacak ve çıkmaya da başladı. Daha da iyi olacak.''
Sakık da ''Bütün sıkıntı nerede biliyor musunuz? Parlamentoda belli gruplar, sayıları ne olursa olsun, asıl Cumhuriyetin sahipleri kendileri. Onlardan icazet alınması gerekir. Siz 340 milletvekiliyle iktidar da olsanız, onlardan icazet almanız gerekir. Bunun yıkılması lazım. Herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gerekir'' dedi.
Denemeç de ''O yıkılıyor zaten'' karşılığını verdi. Denemeç, iradeye saygı veya tavır göstermenin ayrı meseleler olduğunu belirterek, bunu da vatandaşın değerlendireceğini söyledi.
DTP'ye diğer parti heyetlerinin ziyareti sırasında da ağırlıklı olarak ''demokratik açılım'' konusundaki görüşler dile getirildi.