Gündem
  • 17.4.2024 21:58

Dubai'deki görülmedik sel felaketinden yeni videolar

Şiddetli yağmurların çöl şehrini durma noktasına getirdi , havaalanı pistlerini sular altında bırakması ve sürücüleri arabalarında mahsur bırakması üzerine Dubai sakinleri Çarşamba günü evde kalma emri altındaydı .

Dubai, Pazartesi ile Salı arasında en az beş inç yağış ölçtü; bu da genellikle bir yıl içinde düşen yağış miktarına yakın bir değerdi. Hükümet, bunun Birleşik Arap Emirlikleri'nde 75 yıldaki en büyük yağmur olayı olduğunu söyledi .

Sosyal medyada yayınlanan videolar, pazartesi günü şiddetli hava sistemiyle gelen ve sonsuz yıldırım düşmeleri dışında parlak ufuk çizgisinin üzerindeki gökyüzünü karartan sel suları nedeniyle geçilmez hale gelen otoyolları gösterdi.

Fırtına, BAE'nin çöl ülkesine rekor yağmur yağdırdı ve Dubai havaalanını sular altında bıraktı..

Birleşik Arap Emirlikleri'nin çöl ülkesi, Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altında bırakan selin ardından, Çarşamba günü şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli yağmurdan kurumaya çalıştı ve uluslararası seyahat için dünyanın en yoğun hava sahasındaki uçuşları aksattı.

Devlet tarafından işletilen WAM haber ajansı Salı günü yağmuru "1949'da veri toplamanın başlamasından bu yana belgelenen her şeyi" geride bırakan "tarihi bir hava durumu olayı" olarak nitelendirdi. 

Bahreyn, Umman, Katar ve Suudi Arabistan'da da yağmur yağdı. Ancak BAE genelinde yağmurlar şiddetliydi.

Olası bir katkıda bulunanlardan biri, hükümet tarafından işletilen küçük uçakların özel tuz işaret fişekleri yakarak bulutların içinden uçtuğu "bulut tohumlama" olabilir.

Birkaç raporda, Ulusal Meteoroloji Merkezi'ndeki meteorologların, yağmurlardan önce altı veya yedi bulut ekim uçuşu gerçekleştirdiklerini söyledikleri aktarıldı. Associated Press tarafından analiz edilen uçuş izleme verileri, BAE'nin bulut tohumlama çabalarına bağlı bir uçağın Pazartesi günü ülke çevresinde uçtuğunu gösterdi.

Abu Dabi'de İngilizce yayınlanan, devlete bağlı bir gazete olan National, çarşamba günü merkezde isimsiz bir yetkilinin Salı günü herhangi bir bulut ekimi yapılmadığını söylediğini aktardı, ancak daha önceki uçuşları da kabul etmedi.

Merkez Çarşamba günü AP'nin sorularına yanıt vermedi.

Su sağlamak için enerjiye aç tuzdan arındırma tesislerine büyük ölçüde bağımlı olan BAE, azalan ve sınırlı olan yeraltı suyunu artırmak için kısmen bulut ekimi yapıyor.

Bilim adamları ayrıca genel olarak iklim değişikliğinin dünya çapında daha yoğun ve daha sık görülen aşırı fırtınalar, kuraklıklar, seller ve kontrol edilemeyen yangınlardan sorumlu olduğunu söylüyor. Dubai, geçen yıl Birleşmiş Milletler'in COP28 iklim görüşmelerine ev sahipliği yaptı. Artan sıcaklıklar ve küresel ısınmanın diğer etkileri, zaten pişmekte olan bölgede uzun süredir yaşam için bir tehdit olarak görülüyordu.

Dubai Uluslararası Havalimanı'nda toplanan meteorolojik verilere göre, yağmurlar Pazartesi günü geç saatlerde başladı ve Dubai'nin kumlarını ve yollarını yaklaşık 20 milimetre (0,79 inç) yağmurla ıslattı. Fırtınalar Salı günü sabah saat 9 civarında yoğunlaştı ve gün boyunca devam ederek, sular altında kalan şehre daha fazla yağmur ve dolu yağdırdı.

Salı günü sonuna kadar, 142 milimetreden (5,59 inç) fazla yağış Dubai'yi 24 saat boyunca ıslattı. Uzun mesafe taşıyıcı Emirates'in merkezi olan Dubai Uluslararası Havalimanı'nda ortalama bir yılda 94,7 milimetre (3,73 inç) yağmur görülüyor.

Havaalanında uçaklar inerken taksi yollarında su birikintisi oluştu. Salı gecesi varışlar durduruldu ve yolcular çevredeki yolları kaplayan sel suları nedeniyle terminallere ulaşmakta zorlandı.

Eleştirel ifadeleri suç sayan katı yasaların olduğu bir ülkede isminin açıklanmaması kaydıyla özgürce konuşmak için AP'ye konuşan bir çift, havaalanındaki durumu "mutlak katliam" olarak nitelendirdi.

Adam Çarşamba günü, "Taksiye binemezsiniz. Metro istasyonunda uyuyan insanlar var. Havaalanında uyuyan insanlar var" dedi.

Bir adam Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sel suyunda yürüyor, 17 Nisan 2024 Çarşamba. (AP Fotoğrafı/Jon Gambrell)

Yaklaşık 30 kilometre (18 mil) uzaklıktaki evlerinin yakınına gitmek için bir taksiye bindiler ancak yoldaki sel suları onları durdurdu. Seyircilerden biri, el bagajlarıyla ve gümrüksüz mağazadan aldıkları cin şişeleriyle otoyol bariyerini aşmalarına yardım etti.

Dubai Uluslararası Havaalanı Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada, selin "sınırlı ulaşım seçenekleri" bıraktığını ve uçak mürettebatının havaalanına ulaşamaması nedeniyle uçuşları etkilediğini kabul etti.

Havaalanı X sosyal platformunda "İyileşme biraz zaman alacak" dedi.

Emirates, havayolunun Dubai'den kalkan yolcuların check-in işlemlerini Çarşamba günü sabah 8'den gece yarısına kadar durdurduğunu, bunun nedeninin havalimanını transit yolculardan temizlemeye çalıştığını söyledi; bunların çoğu devasa terminallerde uyuyabildikleri yerde uyuyordu.

Emirates'in düşük maliyetli kardeş havayolu FlyDubai'deki yolcular da aksamalarla karşılaştı.

CTV Haber'den son dakika haber uyarıları için kaydolun, parmaklarınızın ucunda

Havaalanının CEO'su Paul Griffiths, Çarşamba sabahı su baskınlarıyla ilgili sorunların devam ettiğini kabul ederek, bir uçağın güvenli bir şekilde park edebileceği her yerin ele geçirildiğini söyledi. Bazı uçaklar, şehir devletinin ikinci havaalanı olan Dubai Dünya Merkezi'ndeki Al Maktoum Uluslararası Havalimanı'na yönlendirildi.

Griffiths, devlete ait radyo istasyonu Dubai Eye'a şunları söyledi: "İnanılmaz derecede zorlu bir dönem olmaya devam ediyor. Yaşayan hafızamda, hiç kimsenin buna benzer koşullar gördüğünü sanmıyorum." "Bilinmeyen bir bölgedeyiz ancak müşterilerimize ve personelimize iyi bakıldığından emin olmak için elimizden geldiğince sıkı çalıştığımıza herkesi temin ederim."

Mısır'ın ulusal havayolu şirketi EgyptAir de kötü hava koşulları nedeniyle Kahire ile Dubai arasındaki uçuşları geçici olarak askıya aldı.

Yedi şeyhlikten oluşan bir federasyon olan BAE'deki okullar fırtına öncesinde büyük ölçüde kapatıldı ve hükümet çalışanları mümkünse büyük ölçüde uzaktan çalışıyorlardı. Pek çok işçi de evde kaldı, ancak bazıları dışarı çıkmayı göze aldı ve talihsizler araçlarını bazı yollarda beklenenden daha derin su kaplı noktalarda durdurdu. Buna, Dubai şehir merkezinden geçen 12 şeritli bir otoyol olan Şeyh Zayed Yolu'nun bazı kısımları da dahildi.

Yetkililer suyu pompalamak için tanker kamyonlarını sokaklara ve otoyollara gönderdi. Bazı evlere su dökülerek vatandaşlar evlerini boşaltmak zorunda kaldı.

Ülkenin kalıtsal yöneticileri, bazılarının Salı gecesi sular altında kalan araçlarında uyuduğu için ülke için genel bir hasar veya yaralanma bilgisi sunmadı. Ülkenin en kuzeydeki emirliği Ras al-Khaimah'ta polis, 70 yaşındaki bir adamın aracının sel sularına kapılması sonucu öldüğünü söyledi.

Yetkililer, Abu Dabi'deki Al Ain yakınlarındaki Khatm al-Shakla bölgesinde Salı günü 254 milimetre (10 inç) yağmur görüldüğünü ve bunun ülkenin herhangi bir yerinde en fazla yağış görüldüğünü söyledi.

Yetkililer okulu iptal etti ve hükümet Çarşamba günü yeniden uzaktan çalışma başlattı. Dubai daha sonra haftanın geri kalanında okulları kapattı.

Kurak bir Arap Yarımadası ülkesi olan BAE'de yağmur olağandışı bir durumdur, ancak daha serin kış aylarında periyodik olarak görülür. Düzenli yağış olmaması nedeniyle pek çok yol ve diğer alanlarda drenaj eksikliği yaşanıyor ve bu da su baskınlarına neden oluyor.

Bu arada Arap Yarımadası'nın doğu ucunda bulunan komşu Umman'da en az 19 kişi öldürüldü(yeni bir sekmede açılır)Ülkenin Acil Durum Yönetimi Ulusal Komitesi'nden Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, son günlerde şiddetli yağışlar yaşandı. Buna, bölgedeki yöneticilerden ülkeye taziye mesajları gelen bir yetişkinle birlikte bir araçta sürüklenen yaklaşık 10 okul çocuğu da dahildir.

 

Güncellenme Tarihi : 17.4.2024 22:12

İLGİLİ HABERLER