Bilim
  • 31.1.2006 11:07

DÜNYA CEHENNEME DÖNECEK...

      İngiliz hükümeti tarafından çevre konusunda yayınlanan bilimsel bir rapor, iklim değişikliğinin düşünülenden daha ciddi etkileri olabileceği uyarısında bulundu.
      Başbakan Tony Blair ile Çevre Bakanı Margaret Beckett'in imzalarının bulunduğu rapora göre sera gazı salımının "tehlikeli" seviyenin altında tutulması çok düşük bir ihtimal.
      Başbakan Blair, raporun girişinde, küresel ısınmanın artık savunulamayacak bir oranda olduğunu belirterek, "İklim değişikliğininriskleri düşündüğümüzden daha büyük olabilir" dedi.
     
     Deniz seviyesinde yükselme

      Rapora göre, sera gazları salımının artmasıyla atmosferin sıcaklığının iki derece yükselmesi Grönland'ın buz tabakasının erimesini tetikleyebilir. Grönland'ın erimesi ise bin yıl içinde denizlerin seviyesinin 7 metre yükselmesine neden olabilir.
      Yoksul ülkelerin bunlardan en çok etkileneceği vurgulanan raporda,küresel ısınmayla birlikte ortaya çıkması olası etkiler, şöyle sıralandı:
      Tarımda verimin azalması ve özellikle Avrupa ile Rusya'da hasatlarda büyük düşüş.
      Kuzey Afrika'nın çölleşmesiyle büyük oranda göç.
      2,8 milyar insanın susuzlukla karşı karşıya kalması.
      Mercan resiflerinin yüzde 97'sinin yok olması.
      Kuzey Buz Denizi'nin tamamen ortadan kaybolması ve kutup ayılarının soylarının tükenmesi.
      Afrika ve Kuzey Amerika'da sıtmanın yayılması.
     
     Partikül oranı düşmeli

      Sanayi devriminden önce atmosferdeki milyon birim başına karbon dioksit partikül oranının 275, şu an ise 350 olduğu vurgulanan raporda, AB'nin atmosferin iki derece ısınmasını engelleme hedefine ulaşılabilmesi için bu oranın 450'de veya daha altında sabitlenmesi gerektiği kaydedildi.
      İngiliz hükümetinin bilimsel konulardaki başdanışmanı Sir David King ise milyonda 400 partikül karbondioksit oranına 10 yılda ulaşılacağı uyarısında bulundu. Rapor, İngiliz Meteoroloji kurumunun geçen yıl şubat ayında evsahipliği yaptığı bilimsel konferansta sunulan bildiriler ışığında hazırlandı.
     
      Bilim adamına sansür

      Bu arada, Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, NASA'nın önde gelen bilim adamlarından James E. Hansen, geçen ay sera gazları salımının azaltılması çağrısı yaptığı bir konuşmanın Amerikan yönetimince engellenmek istendiğini ileri sürdü. Gazeteye demeç veren bilim adamı, NASA yetkililerinin, konferanstan önce konuşma metinlerini gözden geçirmek istediklerini iddia ederek, kendisinin bu istekleri göz ardı ettiğini ve konuşma metnini vermediğini söyledi. NASA yetkilileriyse bilim adamının iddialarının asılsız olduğunu açıkladılar.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:08

İLGİLİ HABERLER