Dünya MİT'in Amerika ile Rusya arasındaki takas operasyonunu konuşuyor
Türk güvenlik kaynakları, 1 Ağustos'ta Ankara'da büyük çaplı bir uluslararası tutuklu takası gerçekleştiğini doğruladı. Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) organize ettiği takasa, aralarında Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de bulunduğu 7 ülkeden 26 kişi katıldı.
NEW YORK TİMES : Türkiye, Mahkum Takasında Oynadığı Rolden Memnun
Türkiye, Rusya'ya karşı sert tavır takınmayı reddederek NATO müttefiklerini hayal kırıklığına uğrattı; ancak Moskova ile olan iyi ilişkileri, Türkiye'nin bu değişime katılmasına yardımcı olmuş olabilir.
Rusya, ABD, Almanya ve diğer ülkeler tarafından takas edilen esirler Perşembe günü evlerine ve özgürlüklerine doğru yürürken, bunu esir takası için giderek daha aşina olunan bir zeminde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Moskova ile Batı arasında önemli bir arabulucu haline gelen Türkiye'de yaptılar.
Perşembe günkü takasa yol açan aylarca süren müzakerelerde Türkiye'nin ne kadar önemli bir rol oynadığı belirsizdi. Yine de, karmaşık, çok ülkeli takasın Türk topraklarında gerçekleşmesi, ülkenin kendisini dünya sahnesinde kilit bir oyuncu olarak göstermesine olanak sağladı.
Ayrıca Türkiye'nin, Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara katılmayı reddetmesi ve Batı'nın onu izole etmeye çalışmasına rağmen Moskova ile ekonomik bağlarını genişletmesi nedeniyle pek çok NATO müttefikiyle gerginleşen ilişkilerini olumlu bir yöne çevirmesine de olanak sağladı.
Türkiye'deki güvenlik yetkililerine atfedilen ve Türkiye hükümetinin medya ofisi tarafından paylaşılan bir açıklamada, tutuklu değişiminin tarihi bir an olduğu vurgulanırken, Başkan Biden, Perşembe günü Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada, tutukluların eve getirilmesine yardımcı olmak için "öne çıkan" ülkeler arasında Türkiye'yi de saydı.
Kaynaklara göre, takasta ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus'tan tutuklular yer aldı. "Son zamanların en kapsamlı takas operasyonu" olarak tanımlanan operasyonda, katılımcı ülkelerden Türkiye'ye gelen yedi uçakla kişiler transfer edildi.
Dikkat çeken takasta bazı önemli isimler de yer aldı:
Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich
2018'den beri Rusya'da tutuklu bulunan eski ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan
Alman uyruklu Rico Krieger Belarus'ta tutuldu
Rus muhalif isim İlya Yaşin
Almanya'da tutuklu FSB görevlisi Vadim Krasikov
İki çocuğun da aralarında bulunduğu toplam 10 tutuklu Rusya'ya, 13'ü Almanya'ya, 3'ü de ABD'ye nakledildi.
MİT'in takastaki rolü
Türk yetkililer, MİT'in ilgili taraflar arasındaki diyaloğu kolaylaştırma ve ilk müzakerelerden son alışverişlere kadar tüm operasyonu yönetmedeki önemli rolünü vurguladı. Kurum, ilgili ülkeler arasındaki tüm güvenlik önlemlerini, lojistik planlamayı ve iletişimi koordine etti.
“Bu kapsamda, takasın gerçekleştiği Ankara'daki rehinelerin değişimi MİT kontrolünde gerçekleştirildi. Takas edilecek rehine sayısının çok olması nedeniyle, tüm şahıslar MİT personeli gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli bölgelere transfer edildi. Katılımcı ülkeler tarafından doğrulama prosedürlerinin tamamlanması, rehinelerin sağlık kontrollerinin yapılması ve talep edilen diğer ihtiyaçların karşılanmasının ardından rehineler, MİT'in onayı ve talimatıyla gidecekleri ülkelerin uçaklarına yerleştirildi. Katılımcı ülkelerin uçaklarının iadesi de MİT'in onayıyla gerçekleştirildi” dedi kaynaklar.
Bu tutuklu takası, ABD, Rusya ve Almanya arasında son yıllarda gerçekleşen en büyük takas olma özelliğini taşırken, Türkiye'nin bölgedeki artan nüfuzunu da gözler önüne seriyor .
MİT'TEN AÇIKLAMA
MİT'ten yapılan açıklamada, "Bugün teşkilatımızın koordinasyonunda (tutuklu) takası operasyonu gerçekleştirilecek" denildi.
“Kuruluşumuz, son dönemin en kapsamlı değişim operasyonu olan bu değişim operasyonunda önemli bir arabuluculuk rolü üstlendi.”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) koordinasyonunda Ankara'da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen rehine değişimine ilişkin paylaşımda bulundu.
Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok taraflı ve barış odaklı diplomasisinin sonuç vermeye devam ettiğini belirten Çelik, "Türkiye, bölgesel ve dünya barışı için kilit ülke konumunu güçlendiriyor. Cumhurbaşkanımızın çok boyutlu siyasi yaklaşımı, Türkiye'nin diplomatik sorun çözme kapasitesini dünyadaki en güvenilir dayanak haline getirmiştir." dedi.
'Bölgesel ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye'nin rolü çok daha önemli hale geldi. MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara'da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 kişi takas edildi. MİT Başkanlığımızın başarılı koordinasyonuyla elde edilen bu sonuç, Türkiye'nin müzakere ve barış odaklı kapasitesini bir kez daha ortaya koydu" dedi.
Rusya'dan MİT operasyonuyla ilgili açıklama
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, MİT'in yönettiği tutuklu takasına ilişkin değerlendirmede bulunarak "Ülkesi, anavatanı ve hepimiz için çalışan bize ait olanları getirmek daha faydalıdır." dedi.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, MİT'in yönettiği ve Ankara'da gerçekleşen takas operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Rusya'ya ihanet edenlerin hapishanede çürümelerini istediğini belirten Medvedev, "Ya da daha önce sıkça olduğu gibi hapishanede ölsünler. Ancak, ülkesi, anavatanı ve hepimiz için çalışan bize ait olanları getirmek daha faydalıdır. Hainler şimdi ateşli bir şekilde yeni isimler bulsunlar ve tanık koruma programı altında saklansınlar." ifadelerini kullandı.
MİT, bugün ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza atmıştı.
RUS BASININDA OPERASYONDA TÜRKİYE'NİN OYNADIĞI ROL GENİŞ YER ALDI
Türkiye'nin ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonunda oynadığı rol, Rus basınında geniş yer buldu.
Kommersant gazetesi "Özel takas operasyonu" başlığıyla verdiği haberde, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yönetiminde yapılan mahkum değişimi "Rusya ve ABD arasında gerçekleşen rekor sayıdaki tarihi takas" olarak nitelendirildi.
Rossiskaya Gazeta ise "Türkiye'nin istihbaratı: Ankara'da 26 mahkum takası gerçekleşti" başlığıyla verdiği haberinde MİT'in, 7 ülkeden 26 mahkumun Ankara'da havaalanında takas edildiğini ve son zamanların en büyük takas operasyonu olduğunu açıkladığı aktarıldı.
Komsomolskaya Pravda gazetesi "Rusya ve 6 ülke Ankara'da mahkum takası yaptı" başlıklı haberinde, MİT'in organizasyonuyla değişimlerin gerçekleştiğine işaret etti.
Vzglyad gazetesi de "Türk istihbaratı, Rusya ile Batı arasında mahkum değişiminin detaylarını açıkladı" ifadesiyle duyurduğu takasın Ankara'da gerçekleştirdiğini hatırlattı. Son yılların en büyük takası olduğuna dikkat çekilen haberde, operasyonun MİT'in aracılığıyla yapıldığı vurgulandı.
RBK gazetesinde ise "Rusya ve Batı eşi benzeri görülmemiş bir esir takası gerçekleştirdi" başlığıyla verdiği haberde, kimlerin takas edildiğine yer verildi.
TASS haber ajansı, takası "Türk istihbaratı, 7 ülkeden 26 mahkumun takas edildiğini doğruladı" başlığıyla verdi. Haberde, MİT'in resmi açıklamasına yer verildi.
RİA haber ajansı da "Türkiye'de 7 ülkeden mahkumların olduğu son yılların en büyük takası gerçekleşti" başlığıyla operasyonu aktarırken, Rus televizyon kanalları da MİT'in yönettiği operasyonu haberleştirdi.
Güncellenme Tarihi : 2.8.2024 12:46