Sağlık
  • 22.7.2024 10:34

Dünya Sağlık Örgütü : Avrupa'da kuduz riski taşıyan tek ülke Türkiye

KAYNAK : SABAH

Kuduz, Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunan ve 150 ülke ve bölgede endemik olan ihmal edilmiş bir viral hastalıktır . Kuduz neredeyse her yerde bulunabilse de vakaların %95'i Afrika ve Asya'da görülür . Kuduz, semptomların başlamasından sonra neredeyse her zaman ölümcüldür. Ancak kuduz aşıyla önlenebilir ve ortadan kaldırılabilir.

Türkiye'nin imajına büyük darbe vurdu! Tek Avrupa ülkesi oldu
Gündemden düşmeyen başıboş sokak köpekleri, Türkiye'nin küresel prestijine de ağır darbe indiriyor.

Bugüne kadar 13 ülkenin, başıboş köpekler ve kuduz riski sebebiyle, Türkiye'ye gidecek vatandaşlarına uyarı mesajı yayımladığı ortaya çıktı Raporda, "Maalesef Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre de kuduz riskinin hala yüksek olarak belirtildiği tek Avrupa ülkesiyiz" ifadeleri kullanıldı.

Kısa süre önce TBMM'ye sunulan başıboş köpeklere yönelik yasa teklifi gündemdeki yerini korurken, çarpıcı bir detay daha göze çarptı.

Hamidiye Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (HESAM) tarafından yayımlanan rapor, Türkiye'deki başıboş köpek tartışmalarının nasıl küresel bir soruna dönüştüğünü gözler önüne serdi.

Şekil 1. Ülkelere göre risk seviyesini gösteren dünya çapındaki kuduz haritası, 2011. Dünya Sağlık Örgütü izniyle. http://www.who.int/rabies/Global_distribution_risk_humans_contracting_rabies_2011.png?ua=1

VATANDAŞLARINI UYARAN ÜLKELER

Yapılan araştırmaya göre bugüne kadar 13 ülke, Türkiye'ye gidecek vatandaşlarına başıboş köpekler ve kuduz riski sebebiyle, dışişleri bakanlıklarının internet sitesi üzerinden uyarı mesajı yayımladı.

KUDUZ RİSKİ YÜKSEK TEK AVRUPA ÜLKESİYİZ

Raporda, 13 ülkenin söz konusu tutumuna ilişkin yoruma da yer verilerek, "Bu durum ülkemiz için bir utanç konusudur ve turizm için olumsuz bir algıdır. Maalesef Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre de kuduz riskinin hala yüksek olarak belirtildiği tek Avrupa ülkesiyiz" ifadeleri kullanıldı.
 

HİNDİSTAN VE TAYVAN'DAN ÇARPICI ÖRNEKLER

Öte yandan makalede, başıboş köpek krizi ile yıllardır boğuşan Hindistan ve Tayvan'dan da dikkat çekici örnekler paylaşılarak, "1998'e kadar Hindistan'da başıboş köpek popülasyonu yerel idarenin ötenazi uygulamalarıyla kontrol altına alındı. Ancak hayvan hakları aktivistlerinin baskısıyla 'yakala-kısırlaştır-geri bırak' yöntemi benimsenmeye başlandı."

"Bugün Hindistan'da köpek popülasyonu 35-40 milyona ulaşmış, yıllık 20 bin kişi kuduzdan ölmekte ve kuduz temaslı vaka sayısı yıllık 17,5 milyon civarındadır."

Tayvan ise 2017 yılında 'yakala-kısırlaştır-geri bırak' yöntemini uygulamaya başladı. Ancak son açıklanan verilere göre köpek popülasyonu bu uygulamaya geçildiği tarihten sonra yüzde 6,19 arttı" bilgisi paylaşıldı.

KUDUZ

Kuduz genellikle enfekte bir hayvanın derin ısırığı veya tırmalaması yoluyla insanlara bulaşır. Evcil köpekler, dünya genelindeki insan kuduz vakalarının %99'undan fazlasından sorumludur . DSÖ'ye göre, "enfekte evcil köpekler Afrika ve Asya'da insan kuduz ölümlerine neden olurken; Amerika, Avustralya ve Avrupa'da yarasalar insan kuduz enfeksiyonlarının birincil kaynağıdır." Çocuklar kuduzdan orantısız bir şekilde etkilenir. Kuduz olduğundan şüphelenilen hayvanlar tarafından ısırılan insanların %40'ı 15 yaşın altındaki çocuklardır.

Bir kişinin klinik semptomlar göstermeden önce kuduzla enfekte olup olmadığını belirlemek için kullanılabilecek bir test yoktur. Bir kişi kuduzun klinik semptomlarını göstermeye başladığında, hastalık neredeyse her zaman ölümcüldür . Milwaukee Protokolü'nün kullanımıyla kuduz semptomları geliştiren ve hayatta kalan birkaç kişi vakası olmuştur . 2004'te, Wisconsin'li bir genç enfekte bir yarasa tarafından ısırıldı . Tıbbi tedavi aramadı ve PEP almadı. Milwaukee yakınlarındaki Wisconsin Çocuk Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Willoughby, indüklenmiş koma ve antiviral ilaç içeren deneysel bir tedavi denedi. Genç, birkaç kalıcı komplikasyonla hayatta kaldı. Ancak, birçok uzman Milwaukee Protokolü'nün kuduzun tedavisi olmadığı konusunda uyarıyor , en azından şimdilik. Doktorların Milwaukee Protokolünü kopyalamaya çalıştığı ilk 43 insan kuduz vakasından sadece beş kişi kurtuldu . Kabul edelim ki, beş kurtulan neredeyse her zaman ölümcül olan bir hastalık için oldukça iyi bir sayı, ama Milwaukee Protokolü'nün insan kuduzunu tedavi ettiğini söylemeye yetecek kadar değil.

Köpeklerin aşılanması, kuduzdan kaynaklanan küresel ölümlerde azalma ve maruziyet sonrası profilaksi (PEP) ihtiyacında azalma sağladığı için insan kuduz ölümlerini önlemenin en uygun maliyetli yoludur . Maruziyet sonrası profilaksi, enfeksiyonu önlemek amacıyla maruz kalan kişiye maruziyetten hemen sonra kuduz immünoglobulini ve kuduz aşısı uygulanmasıdır. Zamanında uygulanan PEP, kuduz semptomlarının ve ölümün başlamasını önleyebilir. Ancak PEP pahalıdır ve yüksek kuduz yükü olan kaynak fakiri birçok yerde yaygın olarak bulunmaz. Köpek kaynaklı kuduz ölümlerinin yüzde sekseni, PEP konusunda farkındalığın ve erişimin olmadığı kırsal alanlarda meydana gelir .

 

Güncellenme Tarihi : 23.7.2024 14:11

İLGİLİ HABERLER