Gündem
  • 12.7.2024 23:00

Dünyanın en hızlı kuşu...Saatte 320 kilometrenin üzerinde hıza ulaşıyor

Şampiyon gökdoğan ama yatay uçuşta işler değişiyor...

Falco peregrinus nam-ı diğer gökdoğan hayvanlar âleminde çok özel bir yere sahip. Saatte 320 kilometrenin üzerinde hıza ulaşabilen bu canlı, sadece gökyüzündeki en hızlı kuş değil aynı zamanda gezegendeki en hızlı hayvan.

Fakat gökdoğan bu müthiş hıza yalnızca avcı eğimi olarak bilinen bir tür dalış gerçekleştirirken ulaşabiliyor. Düz uçuş söz konusu olduğunda altın madalyayı alan başka bir kuş var ki ona da birazdan değineceğiz.

Gökdoğanın av dalışı sırasında kullandığı yöntem aslında baş döndürücü bir serbest düşüş manevrası. Kurbanının çok üzerinde bir yüksekliğe çıkan bu yırtıcı kuş, sonrasında kanatlarını içeri çekerek daha aerodinamik bir şekil alıyor ve neredeyse dümdüz aşağıya iniyor. Hedefine ulaşmadan çok kısa bir süre önce düşüşünü durdurmak ve yönünü değiştirmek için kanatlarını açıyor.

Bir gökdoğan tarafından avlanma sırasında kaydedilen en yüksek hız saatte 389,46 kilometre ve bunu Washington Eyaleti'nden Frightful adlı bir kuş başarmış.

National Geographic için hazırlanan bir belgesel için kaydedilen bu olağanüstü iniş, gökdoğanın normalde uçabileceğinden çok daha yukarıdan, 5 bin 182 metre yükseklikteki bir uçaktan bırakılmasıyla başlıyor. Bu nedenle bu rekorun geçerliliği tartışmalı çünkü pek çok ornitolog (yani kuş bilimci) doğanın normal koşullar altında bu kadar yüksek bir hıza ulaşıp ulaşamayacağını sorguluyor.

Ancak muazzam dikey hızlarına rağmen normal, kanat gücüyle uçuş söz konusu olduğunda gökdoğanların boy ölçüşemeyeceği küçük bir rakibi var: Ebabil kuşları.

Bu ilginç hayvan müstakbel eşine kur gösterileri yaparken çok yüksek bir hıza ulaşıyor. Şimdiye kadar kaydedilen en hızlı uçuş saatte 111,6 kilometre ve bu düz uçuşta güvenilir yöntemlerle tespit edilen en yüksek hız.

Öte yandan ebabilin uzaktan akrabası olan akboğazlı iğnekuyruğun çok daha hızlı uçtuğu öne sürülüyor. Ölçüm için kullanılan yöntemler yayınlanmadığı için henüz doğrulanmayan raporlara göre akboğazlı iğnekuyruk yatay uçuşta 170 km/s hıza ulaşabiliyor. Ama şimdilik, düz uçuş yapan en hızlı hayvan unvanı aslında bir memeliye ait. Brezilya serbest kuyruklu yarasası tüm rakiplerini gölgede bırakarak ipi göğüslüyor ve saatte 160 kilometre hızla tacı çalıyor.

İŞTE İNANILMAZ HIZDA AV ANI

 



 

Güncellenme Tarihi : 12.7.2024 22:55

İLGİLİ HABERLER