Dünyanın ilk laboratuvar bifteği üretildi
Laboratuvarda, inek hücrelerinden üretilen ilk biftek İsrailli bir girişim tarafından hazırlandı. Bifteğin tadı ve dokusu bilindik geleneksel etten farksız.
İnek hücrelerinden bir et alternatifi olarak laboratuarda yetiştirilen ilk biftek, İsrail'de geliştirildi. Geleneksel ete benzer bir doku ve lezzete sahip olduğu iddia ediliyor.
İnek hücrelerinden bir et alternatifi olarak laboratuarda yetiştirilen ilk biftek, İsrail'de geliştirildi. Geleneksel ete benzer bir doku ve lezzete sahip olduğu iddia ediliyor.
Gıda endüstrisinin başlangıcındaki bilim adamları Aleph Farms, canlı bir ineğin hücrelerini, birbirleriyle etkileşime girmeden besledi. Bunlar bir hayvanın içinde olduğu gibi çoğaldılar. Amaç kas dokusuna benzer bir yapıyı kopyalamaktı.
Biftek, kontrollü ortamda yetişen inek destek yağ, kan damarı ve kas hücrelerinden ekstrakte edilen çeşitli hücre tipleri kullanılarak Technion Israel Institute of Technology ile birlikte üretildi.
Amaç sadece katliamsız değil, aynı zamanda sürdürülebilir olan geleneksel bifteğe bir alternatif sunmaktı.
Bir dizi bilimsel araştırma, sera gazı emisyonlarının ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için et yemede azalmaya işaret ediyor. Bir çalışma, et ve süt ürünlerinden kaçınmanın, insanların dünya üzerindeki çevresel etkilerini azaltmak için "tek ve en büyük yol" olduğunu buldu.
Laboratuarda yetiştirilen biftek, etli bir görünüme sahip ve beş milimetre kalınlığında.
Et, sığır etini yetiştirmek için gerekli toprak, su, yem ve diğer kaynaklara ihtiyaç duymadan, geleneksel dana bifteğinin aynı etli görünümü ve kas benzeri yapısına sahip.
Şirkete göre, ince dilimli biftek prototiplerinin bir adedi 50 dolar olacak. Bu, 2013 yılında laboratuvarda yetiştirilen ilk burgerin fiyatına göre önemli bir düşüş.
Üretilen etin lezzetinin yüzde 70 oranında gerçek lezzeti andırdığını açıklayan araştırmacılar, iki sene içerisinde yeni nesil etlerin restoranlarda yerini alacağını duyurdu
Diğer firmalar laboratuvarlarda et, tavuk, ördek ve domuz etinden yapay etin oluşturulması üzerinde çalışırken, bu şirket sosis, hamburger ve nugget gibi işlenmiş ürünler ürütme eğiliminde.
Aleph Farms'ın kurucularından ve CEO'su Didier Toubia, "Et endüstrisinin geleceğini şekillendiriyoruz. Hayvanın dışında yetiştirilen hücrelerden et ya da sosis yapmak yeterince zorlu. Tam bir kas bifteği yaratmanın ne kadar zor olduğunu hayal edin. Biz kontrollü koşullar altında bir biftek yetiştirerek vizyonu gerçeğe dönüştürdük. İlk ürünler hala nispeten zayıf, ancak geliştirdiğimiz teknoloji hücre yapımı biftek üretmede büyük bir adım attı." dedi.
Aleph Farms, laboratuarda yetiştirilen bifteği ticari olarak üç ila dört yıl içinde satmayı planlıyor.
Araştırmacılar artık ete karşı zulüm uygulanmayan alternatifler geliştirmek için bilime yöneliyor.
Buna bitkisel proteinlerden yapılmış 3 boyutlu et içermeyen bir biftek, havuç ve sosisler de dahil.
Güncellenme Tarihi : 24.12.2018 01:27