DÜŞEN DOLAR ABD'NİN İŞİNE GELİRKEN, AB'Yİ KORKUTUYOR...
BERLİN -Euro'nun pahalılaşıp doların ucuzlamasının birçok nedeni var. Bunların başında, ABD'nin cari açığı geliyor. Amerikalılar, ürettiklerinden yüzde 5 fazlasını tüketiyor. Yabancı sermaye şimdiye kadar hisse senedi ya da hazinenin borç senetlerini satın aldığı için ödemeler dengesindeki açığın sakıncalı olmadığını söyleyen uzmanlar, bu grubun başında yer alan Japon ve Çin sermayesinin doların aşınmasına seyirci kalamayacağı görüşünde.
Doların ucuzlaması, Washington yönetiminin işine geliyor. Amerikan mallarının dünya pazarlarındaki fiyatı düşüyor. Amerikan yönetimi, ticaret bilançosu açığına karşı bu rahat metodu tercih ediyor. Doların yeniden değer kaybetmesinde, vergileri daha da indireceğini açıklayan ve ödemeler dengesi ile bütçe açıklarının büyümesini göze aldığı anlaşılan George W. Bush'un 2 Kasım seçimini kazanması önemli rol oynadı. Ayrıca doların çöküşüne pek aldıran yok. Euro'nun sürekli değer kazanmasına rağmen Almanya'nın cari fazlası, 48 milyar euroyu aştı. Bunda da euroya geçilmesi etkili oldu. Almanya, 2004 yılının ilk yarısında euro bölgesine 184 milyarlık ihracat yaptı ki bu da euro ülkelerinin Almanya'nın toplam ihracatındaki payının yüzde 43'e yükseldiğini gösteriyor. Bir diğer avantaj da güçlü euronun dolar üzerinden işlem gören ham petrol fiyatlarındaki artışı önemli ölçüde egalize ediyor.
Amerikan pazarına mal satan şirketler açısından ise durum öyle değil. Öncelikle otomotivciler, vadeli döviz işlemleri ile kur oynamalarına karşı kendilerini sigorta ediyor. Bunu ihmal eden şirketler, dünyanın en büyük motorlu taşıt pazarı olan Amerika'da rekabet güçlerini kaybediyor. BMW ve Porsche gibi şirketler, zamanında kur tedbiri aldıkları için satış düzeylerini koruyabiliyor. Volkswagen, vadeli döviz işlemleri riskini göze alamadığı için Amerika'da para kaybediyor. Ancak döviz piyasasındaki imkanlar da kısıtlı. Uzun vadede doların ihracata zarar vereceği ve euro bölgesindeki ekonomik canlanmayı tehlikeye atabileceği bir gerçek. Dolar gerçekçi bir kura çıkmazsa, ihracatçı şirketlerin fiyatları ve dolayısıyla da üretim maliyetini düşürmek zorunda kalacakları belirtiliyor.
Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Michael Rogowski, dolar bölgesinde Alman mallarına olan talebin düşmesinin konjonktür açısından yol açacağı sakıncaları değerlendirdi. Rogowski, ''Euro, aşırı değer kazandı. 2.'si euro çok kısa zamanda sıçrama yaptı. Ucuz eurodan pahalı euroya geçiş çok hızlı oldu. Bir 3.'sü de Avrupa'nın ekonomik gelişmesi ve gücünün henüz bu kuru kaldıracak duruma gelmemiş olması'' dedi.
Euro-dolar paritesindeki aşırı değişikliğin sadece dezavantaj getirmediğini belirten ekonomistler, petrol fiyatının dengelemesinin yanı sıra euro bölgesinden ABD'ye yapılan seyahatlerin ve dolarla alınan ithal mallarının ucuzladığını ifade ediyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:15