Gündem
  • 8.11.2006 12:22

ECEVİT'İN MEDİNE'DE ARSASI ÇIKTI!..

Eski Başbakan Bülent Ecevit, dedesinden kalan Medine’deki araziyi Diyanet Vakfı’na bağışladı. Ecevit, arazi üzerinde bulunan kütüphaneyi de bağışladı. Ecevit’in geçen yıl yaptığı bağışa Cumhurbaşkanı Ahmet Sezer aracılık etti.

Diyanet Vakfı’nın, bağışlanan arazinin kullanımı için hukuki sürecin tamamlanmasını ve Suudi Arabistan mevzuatından kaynaklanan engellerin aşılmasını beklediği belirtiliyor. Ecevit’in, geçen yıl kendisine intikal eden mirası bağışlama öyküsü şöyle:

* Anne tarafından büyük büyük dedesi Hacı Emin Paşa, Suudi Arabistan’da Medine Harem Şeyhi olarak görev yaptı. Mekke’de de 17 yıl şeyhülislam olarak görev yapan en Hacı Emin Paşa, Hz. Muhammed’den kalan bazı evkafı yönetti.

* “Hicaz” da ihrama girilen yerden Kabe’ye dek uzanan bölüm olan kutsal bölge Harem, Hacı Emin Paşa’nın tarafından yönetildi. Bu bölgeye medrese denilebilecek birkaç büyük kitaplığı da bulunan bir yer yaptıran Hacı Emin Paşa, Suudi Arabistan’da 5 vakıf oluşturdu.

* Mirasçıları yıllarca arazilerin aileye intikali için uğraştı. Ecevit kişisel olarak çaba harcamadığı halde varisler arasında yer aldığı için mirastan kendisine de pay düştü. Medine’nin Kapa Kapısı Mevkii’nde bulunan tapulu arazi ile ilgili dava sonuçlandı. Miras 47’ye bölündü.

* Büyük büyük dedesinden kalan mirası devlete bağışlamayı düşünen Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer’e danıştı. Mirasın Türk devletine ve Türk hacılarına bırakılmasının uygun olacağını düşündüğünü söyleyen Ecevit, Sezer’den izlemesi gereken yol için yardım istedi. SDiyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile konuşan Sezer, gerekenin yapılmasını istedi. Bardakoğlu da geçen yıl Eylül ayında Ecevit’i ziyaret etti. Bağış için izlenmesi gereken prosedür ve tamamlanması gereken hukuki süreç ele alındı. Suudi Arabistan mevzuatından kaynaklanan engellerin henüz aşılamadığı ve arazinin Diyanet’in mülkiyetine henüz geçmediği belirtiliyor.

Erika’yı da bağışlamıştı
Ecevit, yaklaşık 70 yıl kullandığı Erika marka daktilosunu da 2003 yılında ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne bağışladı. Ecevit, “İyi Ajanda” projesine de bir şiiriyle destek verdi ve Ekim 2004’te yazdığı “Gizemli Bilmece” isimli şiiri için kendisine ödenen 750 YTL telif ücretini vakfa bağışladı.

Haber: Şebnem HOŞGÖR

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER