UĞUR ALICI
ANKARA - Eğitim-Sen, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılının yarın sona ermesi nedeniyle birinci yarıyılda eğitim ve öğretimde karşılaşılan sorunları ve Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu'nun daha önce yapmayı açıkladığı projelerle ilgili durum değerlendirmesi yaptı.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaadin Dinçer, Bakan Mumcu'nun Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında kadrolaşmaya gittiğini ileri sürdü ve Mumcu'ya sert eleştirilerde bulundu. Dinçer, ayrıca yarın karne alacak olan öğrencilere ve öğrenci velilerine seslendi. Karnenin öğrenciye değil, eğitim sistemine verilmesi gerektiğini söyleyen Dinçer, anne ve babaların karnesinde zayıfı bulanan çocuklarına kızmamaları gerektiğini ve karnenin bir başarı ölçütü olmadığı uyarısında bulundu. 2002-2003 Eğitim ve Öğretim yılının ilk döneminin yarın sona ermesi nedeniyle Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitim alanında yaşanan sorunlara değindi. Genel Başkan Dinçer, eğitim sisteminin kendisini sarıp sarmalayan sorunlar yumağı haline geldiğini söyleyerek, eğitim sorunlarının popüler söylemlerle ya da dayanaksız vaatlerle ortadan kalkamayacağını iddia etti. Dinçer, okullardaki yetersiz derslikler, öğretmen yetersizliği gibi konuların olduğunu, 30 kişilik sınıflar üzerinde hesaplama yapılması doğrultusunda öğretmen açığının 136 bin civarında olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu'nun ikili eğitime son verilmesi, ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılması, karnelere reklam alınması ve tek tip kıyafet uygulaması' konularında yaptığı açıklamalarına yönelik, bu konularda hiçbir gelişmenin ve ilerlemenin olmadığını söyledi.
EĞİTİM SEN'İN EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLARA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Eğitim-Sen olarak tespit ettikleri sorun alanlarını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ve yaklaşımlarını şöyle açıkladı:
''- Okul öncesi eğitim 2 yıl olarak tasarlansın. Okul öncesi eğitim yüzde 10 civarındadır. Bu oran dünya standartlarına çıkartılsın.
- İlk öğretim 9 yıla çıkartılsın. Son sınıf öğrencileri yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yönlendirilmelidir. Alt yapı yatırımlarına ağırlık verilmeli, okul derslik açıkları kapatılmalı, araç gereç yetersizliğinin giderilmelidir.
- Ortaöğretim 4 yıl olmalı
- Yüksek öğretimin sorunlarının çözümü için YÖK kaldırılmalı
- Eğitimcilerin sorunları giderilmeli
- Milli Eğitim Bakanlığı demokratikleştirilmeli ve yöneticileri seçimle iş başına gelmeli
- Ders Kitapları ve programlarının içeriği değiştirilmeli
- Karne, başarının ölçüm aracı olmasından çıkarılmalı
- Eğitim parasız olmalı''.
EĞİTİM-SEN DANIŞTAY'A BAŞVURUYOR
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, geçtiğimiz günlerde yönetici atama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak Danıştay'a dava açacaklarını da bildirdi. Kadrolaşmanın önüne geçmek istediklerini söyleyen Dinçer, ayrıca Alternatif Yüksek Eğitim Öğretim Yasası ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatının yeniden yapılandırılmasına dair hazırladıkları bir taslağı Bakan Mumcu'ya önümüzdeki hafta sunacaklarını belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:15