Eker: Fakirler tarımsal üretim mekanizması içinde tutulmalı
Merkezi İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) 35. Yönetim Konseyi toplantılarında Türkiye'yi temsil eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, toplantıları ve konuşmalarında hangi noktalara değindiğini Türk basın mensuplarına değerlendirdi.
"Türkiye daha önce Birleşmiş Milletler Gıda-Tarım teşkilatından yardım alan bir ülkeydi. 2007 yılında imzaladığımız bir anlaşmayla Türkiye, yardım alan değil, yardım eden ülke statüsü aldı" diyen bakan Eker, gıda ve tarım konusunda hazırlanan projelere Türki Cumhuriyetlerden başladıklarını aktardı.IFAD'a da da Türkiye'nin büyük katkı yaptığını anlatan bakan Eker, "Türkiye bu ülkelerde, bu kuruluşlarda, artık yardım eden statüsünde. Bizim amacımız özellikle yoksullukla ve açlıkla mücadelede, hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi ve bir küresel sorumluluk bilinciyle büyük bir ülke olarak inisiyatif alması, katkı sağlaması, yardım sağlaması bizim için önemli" diye konuştu.
Eker, Birleşmiş Milletler programı kapsamındaki açlıkla mücadele programlarında, ''En Az Gelişmiş Ülkeler'' konferansının geçen yıl Mayıs ayında, İstanbul'da yapıldığını anımsatarak, gelecek 10 yıllık süreçte de bu evsahipliğinin süreceğini belirtti.
-"1 milyar aç insanın doyurulması en acil sorun"-
Toplantılarda çoğunlukla üzerinde durulan konuların küresel ısınma ve sürdürülebilir tarım olduğunu kaydeden Eker, "Burada tabii bir hususu dikkate almak lazım. Gerçekte gelişmekte olan ülkeler veya çok fakir ülkeler, bunlar küresel ısınmanın ne kadar bölümünden sorumludurlar- Yani bu tabii küresel vicdanı referans almak lazım. Eğer dünyada bir milyar insan açsa, o bir milyar insanın karnının doyurulması, onun mekanizmasının kurulması, en acil, en önemli sorundur. Hiçbir şey ondan daha acil değil" ifadelerini kullandı.
Bu safhanın kendisi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eker, "Dolayısıyla uluslararası kuruluşların da, bu kuruluşların politikalarının da, buna hizmet etmesi lazım. Ülkelerin çeşitli platformlarda, deklare ettiği yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor. Çünkü bunlar genellikle söylendiği gibi yerine getirilmiyor. Özellikle zengin ülkeler tarafından" şeklinde konuştu.
"Fakir insanların mutlaka tarımsal üretim mekanizması içinde tutulması lazım. Biz bunu söylüyoruz" diyen Mehdi Eker, Türkiye'de kırsal kalkınmaya yönelik başlattıkları, kırsal yaşam şartlarının iyileştirilmesi, kırsalda refahın yükseltilmesi, orada yaşayan vatandaşların altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi, içme suyu, yol gibi, temel ihtiyaçları Türkiye'nin KÖYDES projesiyle çözdüğünü söyledi.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:57