Sağlık
  • 15.1.2025 13:00

Ünlü çamaşır suyu markası toplatılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'ne yaptığı bildirim ile zincir marketlerde satışa sunulan bir çamaşır suyu hakkında toplatma kararı alındığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 15 Ocak tarihli bildiriminde Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'ne (GÜBİS) yeni bir ekleme yaptı.

Zincir marketlerde satışa sunulan 'AKAR' marka çamaşır suları hakkında toplatma kararı verilirken, söz konusu ürünün piyasaya arzı da yasaklandı.

ÖLÜMCÜL SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR
Yasak kararında paylaşılan bilgilendirme notuna göre, satışa sunulan üründe dokunsal uyarı ve çocuk emniyeti kapatma düzeneğinin bulunmadığı öğrenildi. Söz konusu ürün, çocuklar için herhangi bir mekanizma barındırmaması nedeniyle yüksek yerlerde saklanmaması halinde ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Neden Olur?

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Neden Olur?

“Çamaşır suyu zehirlenmesi neden olur?” veya “Çamaşır suyu zehirlenmesi nasıl olur?” sorgulamasına yönelik çok çeşitli durumlar belirtilir.

Günlük hayatta ihtiyaç anlamında kullanılan çamaşır suyu, önemli bir temizlik ürünü olsa da uzun süre maruz kalındığında zehirleyici kimyasallar içerir.

Çamaşır suyunun sıkça kullanılması, yoğun kullanılması, yoğun şekilde çamaşır suyunun kokusuna maruz kalınması; zehirlenme durumlarından biridir. 

Yanlış ürün kullanımı veya bilinçsiz kullanımlar çamaşır suyu zehirlenmelerinde ilk gözlemlenmiş durumlardır.

Bu yüzden çok dikkatli ve önerilen seviyede kullanılması gereken ürün şeklinde bilinir. İstemsiz şekilde yutulması çok tehlikelidir.

Özellikle çamaşır suyunun yoğun temizleme gücünden yararlanan kişiler, temizleme anlayışı kapsamında birçok kullandığı eşyasını çamaşır suyu ile temizler.

Bu durumda tene temas ettiği gibi içecek içilen bardaklar veya kullanılan yemek kaplarında kişinin çamaşır suyunu yutabilmesi mümkündür. 

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Çeşitli temizlik uygulamaları beraberinde çamaşır suyu zehirlenmesi mümkündür. Çamaşır suyu zehirlemesi ortalama 1 saat içinde etkileri ortaya çıkar.

İlk belirtiler ortalama 30 dakika içinde gözlemlenmeye başlar. Hızlı etkileşim gösteren kimyasal madde karışımlı çamaşır sularının solunması durumu çok tehlikelidir.

Çamaşır suyunu soluyan kişilere yönelik yapılması gereken ilk müdahalenin kusturulma çabası olduğu belirtilmiştir.

Ancak kusma konusunda problem yaşayan kişiler için daha da önemli ilk müdahale tıbbi yönden olmalıdır.

Çünkü her zehirlenme sonucunda kusma yöntemi çamaşır suyu gibi zehirlenmelerde işe yaramayabilir. 

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Çamaşır Suyu Zehirlenmesi Nasıl Geçer?

Çamaşır suyu zehirlenmeleri yönünden öne çıkan karışım çamaşır suyu ve tuz ruhu karışımıdır.

Oldukça tehlikeli bir karışım olmasından dolayı zehirleme olasılığı çok yüksektir. Çamaşır suyu zehirlenmesinin geçmesi açısından kişiye ilk önce verilmesi gereken şey sudur.

Çünkü su eşittir oksijen anlamına gelir. Kana karışan çamaşır suyu hızla hücrelere dağılım etkisi gösterir. İlk 30 dakika içinde kişi kusabiliyorsa kusmalıdır.

Eğer 2 saatten fazla bir süre geçmişse kusturulmamalıdır. Bol su ve zeytinyağı önerilir. Bunun yanı sıra ayran veya yoğurt verilmesi de zehirlenmeyi geçirecek yöntemler arasındadır. 

Asit ve baz içerikli çamaşır suyu kullanımında etkilerinin veya belirtilerinin yoğunlaşması halinde yapılması gereken ilk müdahale hastaneye gitmektir.

Tıbbi müdahale kapsamında hekim gerekli fiziki muayenesini tamamlamasıyla kişiye uygun tedavi belirler. İlaçlı tedavi gerekiyorsa doktor onaylı ilaçlar kullanılmalıdır.

Konuya yönelik merak edilen diğer soru başlıkları ise aşağıdaki gibi sıralanır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Güncellenme Tarihi : 15.1.2025 14:53

İLGİLİ HABERLER