Ekonomi zirvesinde kıyamet sohbeti
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya'da yaptığı 'Eurozone yerine TLzone' önerisinin uzun vadede gerçekleşebileceğini söyledi.
İzmir'e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önce partisinin il başkanlığını, ardından da İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı makamında ziyaret etti. EXPO 2020 konusunda brifing alan Bakan Şimşek, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bakan Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı 'Eurozone’a karşı TLzone' önerisini şu sözlerle değerlendirdi:
"Ülke olarak dünya siyasetinde etkinliğimiz giderek artıyor. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye 1970’li yılların sonunda 70 sente muhtaçken bugün çok şükür Türkiye yıllık resmi devlet yardımı 1.5 ile 3 milyar dolar arasında değişen bir ülke noktasına geldi. Türkiye hakikaten marka değeri yükselen bir ülke. Biz orta ve uzun vadede 2040- 2050’li yıllarda Avrupa’da ilk 3’ü hedefliyoruz. Dünyada da ilk 10’u hedefliyoruz. Türkiye önemli bir ülke. Türkiye’nin para biriminin uzun vadede bir rezerv olarak kullanılması yüksek ama şu an için tabi ki biz ülkemizin refahını artırmaya ekonomisini geliştirmeye demokratik standartlarını geliştirmeye odaklanmışız. Şu anda gündemimiz bu."
AFRİKA VE ORTADOĞU AÇILIMI İLE KRİZ YAŞAMADIK
Bakan Şimşek, AB’deki mali krizin Türk ekonomisini de tehdit ettiğini, bunun Türkiye’nin en büyük ticari partnerinin Avrupa olmasından kaynaklandığını belirterek, Avrupa ülkelerinin ekonomileri küçülürken Türk ekonomisinin büyüdüğünü, bunun Afrika ve Ortadoğu açılımdan kaynaklandığını şu sözlerle anlattı:
"Türkiye, Avrupa bölgesi ile son yıllarda arayı o kadar hızla kapatıyor ki eskiden Türkiye çok fakirdi. 'Birliğe alırsak sıkıntı yaratır’ diyorlardı. Türkiye çok hızla arayı kapatıyor. Altyapıda eğitimde her alanda demokratik standartlarda hızlı bir şekilde reformları ülkemize kazandırdık. AB’nin Türkiye açısından önemli bir bölge olduğu kanısındayım. Müzakere süreci çok önemli oldu, faydası fazla oldu. Krizi önemsemek lazım ama bu AB’nin önemini azaltan bir kriz değil. Avrupa Birliği’nin en güzel taraflarını örnek almaya bazı alanlardaki başarısından ilham almaya devam etmemiz lazım. AB Türkiye ilişkilerini çok önemsiyorum. Müzakere süreci her ne kadar hızlı ilerleme kaydetmiyorsa da önemsiyoruz. Bizim için önemli olan Türkiye’nin hızla reformdan geçiyor olması. Şu anda bile AB yavaş yavaş bunu idrak etmeye başladı. Türkiye AB için bir yük değil bir eksi değil tam aksine çok önemli pozitif bir değerdir. Giderek daha iyi anlaşılıyor ve takdir ediliyor diye düşünüyorum. AB’deki sıkıntı bizi de etkiliyor ama Türkiye son 10 yılda Ortadoğu ve Afrika açılımlarıyla krizin etkilerini sıfırladı. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika’ya ihracatı artmasaydı Türkiye ekonomisi küçülecekti. Geçmişte bizi eleştirenler Türkiye’nin ekseni değişiyor tartışmaları yapanlar bu resme bakmalı."
TİCARİ KAZANÇ VARSA MALİYE VERGİSİNİ ALIR
Bakan Şimşek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu’nun Maliye Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Doğal Yaşam Parkı’ndan vergi istemesini, "Zulüm" diyerek tepki göstermesini de değerlendirdi. Şimşek, şöyle konuştu:
"Açıklamaları bilmiyorum. Polemiğe girmeyi istemem. Maliye Bakanlığı olarak belediyelerimize ayrım göstermeden her türlü desteği verdik. Diyarbakır’a o parayı veriyorsak İzmir’e, İstanbul’a da o parayı veriyoruz. Belediyeler nerede olursa olsun ticari bir faaliyet ekonomik bir faaliyet sözkonusuysa vergi yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Topladığımız vergiler milletimize hizmet olarak dönüyor. Türkiye bütçesine baktığımızda topladığımız vergilerin 68 milyardan fazlası eğitime gitti. 2002 yılında eğitime ayrılan pay 11.5 milyar liraydı. Bugün 68 milyar liraya çıkmış. Eğitime öncelik verdik ikinci kalem sağlık. 67 milyar lira kamunun sağlık harcaması var. Nerede bir ticari faaliyet varsa kazancı oranında makul bir seviyede vergi toplamak gerek. Burada bir kasıt olmaması lazım. Diğer belediyeler nezdinde de talep olduğunda ya da ticari faaliyet sözkonusuysa diğer belediyelerde de incelemeleri yapıyoruz. Biz İzmir’i seviyoruz. Kamu yararına yapılmış ticari bir faaliyet varsa orada maliye vergi alır. Ülke çapında aynı uygulamayı yapıyoruz. Ticari faaliyet sözkonusuysa Maliye Bakanlığı’nın oradan pay istemesi kadar doğal bir şey yok. Çok yanlış bir yaklaşım. Ankara’da da aynısı vardır. İzmir’e yönelik ayrı bir uygulama değil. Olamaz da. Bunu siyasi kamuoyunu etkilemek için yapılmış beyanatlar olarak görüyorum."
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ
Bakan Şimşek, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nın (VOB) İzmir’den İstanbul’a alınmasını için "Türkiye’deki finans piyasalarını bölgesel ve uzun vadede küresel, en büyük en önemli ilk 10 piyasa arasına sokmak hedefimiz var. Yeniden yapılanma süreci söz konusu. Kim kazanacak? Burada herhangi bir ayrım ve kimseden bir şey alma sözkonusu değil. Sermaye piyasası ne kadar büyürse milletimiz kazanacak. Sermayenin tabana yayılması vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendirmesi konusunda iyi olacak" dedi.
EKONOMİ ZİRVESİNDE 'KIYAMET' SOHBETİ
Uluslararası Ekonomi Konferansı'na katılmak için İzmir'e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konferansın açılış kokteyline de katıldı. Altın Yunus Termal ve Resort otel'de gerçekleştirilen açılış kokteyline Bakan Şimşek'in yanı sıra Vali Mustafa Cahit Kıraç, uluslar arası ekonomi akademisyenleri ve katılımcılar katıldı.
ŞİRİNCE'Yİ KONUŞTULAR
2001 yılı Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Dr. Joseph Stiglitz ile sohbet eden Bakan Şimşek'in gündeminde 'Kıyamet' vardı. Bakan Şimşek, Maya takvimine göre 21 Aralık'ta kopması beklenen kıyamette, ayakta kalacağı iddia edilen iki kentten biri olarak gösterilen Şirince'nin güzelliklerini paylaştı. İzmir ziyaretlerinin ilk gününde Şirince ve Meryem Ana'yı gezdiklerini belirten Prof. Stiglitz ise izlenimlerini anlattı. İkili, Avrupa'da baş gösteren ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz ile ilgili de sohbet etti.
"TÜRKİYE'NİN EKONOMİK PERFORMANSI İYİ"
Kokteylin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Stiglitz, Başbakan Erdoğan'ın "Euro-zone'a hala talibiz ancak buna alternatif olarak TL-zone teklifi geldi. Düşünüyoruz" sözlerini değerlendirdi. Prof. Dr. Stiglitz, "Ülkeler arası farklılıklar varsa, ortak bir parA biriminin sağlıklı işlemediğidir. Ülkeler arasında farklılıklar varsa ortak para birimleri bir işe yaramaz. Dünyadaki durgunluğu ve olumsuz gelişmeleri dikkate alırsak, Türkiye'nin ekonomik performansını oldukça iyi buluyorum" dedi.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:31