Gündem
  • 22.4.2024 22:13

El Kassam'dan Kalkilya pususu

“Al-Qassam”, “Kalkilya pususunun” videosunu yayınladı..
İşgal, Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir kontrol noktasında Filistinli bir kadını öldürüyor ve “Nur Şems” halkı şehitlerinin yasını tutuyor.  

İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı El Kassam Tugayları, 21 Nisan 2024 Pazar akşamı, 7 Nisan'da Nabi Elias köyü yakınlarında ortak operasyonla gerçekleştirilen pusuya ilişkin sahneleri yayınladı. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkilya şehrinin doğusunda meydana gelen saldırıda biri İsrailli kadın asker olmak üzere iki kişi öldürüldü

Klipte, El Kassam üyelerinin bir uygulama planı hazırlayıp işgal askerlerini cezbettikleri sahneler yer alırken, bu sırada haritanın yanında pusu yerinin haritası ve Kur'an-ı Kerim ortaya çıktı. 

Bunu, ilki bomba yüklü aracın içinden, ikincisi dışarıdan, üçüncüsü ise pusu kuran kişinin elindeki kameradan, otobüsün hedef alındığını gösteren 3 kameradan alınan görüntüler izledi. durduruldu ve tekrar hedef alınmaya devam edildi ve buna failin iki ifade vermesi de eşlik etti.

Görüntülerde, 4 grup işgal askerinin pusu alanına geldiği, son gruba ambulans ekibinin de eşlik ettiği, pusu ortaya çıktıktan sonra geri çekildikleri görülüyor. 

O gün İsrail ambulansı, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Qalqilya şehrinin doğusundaki Nabi Elias köyü yakınlarında Route 55 üzerinde bir otobüsü hedef alan silahlı saldırıda iki İsraillinin yaralandığını duyurdu.

O dönemde El Cezire muhabiri, konuşmanın tek bir saldırganın yerleşimci otobüsüne ateş açarak iki yolcusunu yaraladığını, içlerinden birinin ağır yaralandığını ve bölgeden çekilmeyi başardığını söylemişti. 

Bu, Pazar günü Filistinli bir kadının Batı Şeria'nın kuzeyindeki bir İsrail askeri kontrol noktasında açılan ateş sonucu öldürülmesi, ambulans ekiplerinin ona ulaşmasının engellenmesi ve askeri kontrol noktasının her iki yönde de kapatılması sonrasında geldi.

Filistin Resmi Haber Ajansı, "Hamra askeri kontrol noktasında işgal kurşunlarıyla yaralanan bir kadın vatandaş hayatını kaybetti."

"İşgal, bir kadına ateş açtı, ambulans ekiplerinin kadına ulaşmasını engelledi ve askeri kontrol noktasını her iki yönde de kapattı."

Açıklamada, "Tubas (kuzey) kentinden Manal Faza Sawafta'nın (40 yaşında) Hamra kontrol noktasına bıçaklı saldırı düzenlemeye çalıştığı iddiasıyla işgal kurşunları sonucu hayatını kaybettiği" belirtildi.

İşgal güçleri, Batı Şeria şehirlerini orta, güney ve kuzey Ürdün Vadisi'ne bağlayan kavşakta Hamra askeri kontrol noktası kuruyor. 

Tulkarm şehrinde binlerce Filistinli, İsrail ordusunun Perşembe ve Cumartesi akşamları arasında Nur Şems kampına düzenlediği askeri operasyon sırasında öldürülen 14 Filistinlinin cenazeleri için yas tuttu.

Öğle namazının ardından 13 naaşı taşıyan cenazeciler, Nur Şems Kampı'ndaki şehitliklere giderek naaşların yanındaki mezarlara defnedildi.

Pazar günü erken saatlerde yüzlerce kişi, aynı operasyonda öldürülen Kays Fathi İbrahim Nasrallah'ın (16 yaşındaki) naaşının yasını tuttu. 

Pazar günü yapılan grev, İsrail'in 14 Filistinliyi öldüren askeri saldırısına maruz kalan Tulkarm şehri ve Nur Şems kampıyla dayanışma amacıyla Batı Şeria'daki yaşamın çeşitli yönlerini felç etti.

Anadolu'nun gördüğü yürüyüş davetine göre, Filistin güçleri ve grupları tarafından çağrılan bir yürüyüş, Batı Şeria'nın merkezindeki Ramallah şehrini de gezerek "Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki işgal katliamlarını kınadı".

Perşembe akşamından Cumartesi akşamına kadar İsrail ordusu, Nur Şems kampında askeri bir operasyon gerçekleştirdi; Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 14 Filistinli öldü, yerel yetkililere göre ise evlerde ve altyapıda büyük yıkımlar yaşandı.

7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de devam eden savaşa paralel olarak yerleşimciler işgal altındaki Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki saldırılarını artırırken, İsrail ordusu da operasyonlarını yoğunlaştırarak Pazar günü itibarıyla 486 ölü ve 4.900 yaralı bıraktı. Filistin Sağlık Bakanlığı.

Filistin ve BM verilerine göre Gazze'deki yıkıcı savaş, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 110.000'den fazla ölü ve yaralının yanı sıra çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlıkla devam ediyor.

İsrail, Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes kararı vermesine ve "soykırım" suçlamasıyla Uluslararası Adalet Divanı'na çıkarılmasına rağmen bu savaşı sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 22.4.2024 22:23

İLGİLİ HABERLER