Ekonomi
  • 9.7.2024 11:01

Emeklilere extra zam geliyor

Yapılan hesaplamaya göre, 1 milyon 780 bin emeklinin kök maaşı yüzde 24.73'lük zamma rağmen 10 bin TL'nin altında kalacak.

12 BİN LİRAYA ÇIKARILACAK- 

Bu da yaklaşık 1.8 milyon emeklinin temmuz ayı zammına rağmen eğer ilave bir düzenleme yapılmazsa yılbaşından bu yana aldığı tutarda maaş almaya devam edeceği anlamına geliyor.

AK Parti kurmaylarının başlattığı ve ekonomi yönetiminin de bilgisi dâhilinde gerçekleştiren çalışmalara göre, en düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkarılması hedefleniyor.

2 MİLYON KİŞİ SINIRI GEÇTİ

Işıkhan'ın 1 milyon 780 bin emeklinin kök maaşının ise 10 bin TL'nin altında kaldığını dile getirdiği bildirildi. Kök maaşı düşük olan ve yapılan zamma rağmen 10 bin liranın altında maaş alacak emekliler için de yeni bir düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda 1.8 milyon emekli için yeni düzenleme yapılacak.

2 AYLIK FARK YATACAK-

AK Parti'de yürütülen çalışmanın temmuz zam dönemine yetiştirilip yetiştirilemeyeceği de merak ediliyor. Emekli maaşlarına ilişkin düzenleme ancak bir "Yasa" ile hayata geçirilebilecek.

Zam oranının belirlenmesi halinde Meclis'te çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanacak olan tasarruf paketi yasa teklifine bir önerge ile ekleme yapılabilecek.

Bu durumda temmuz ayı maaşına planlanan iyileştirme zammı eklenebilecek. Yetişmemesi halinde ise bir sonraki maaş döneminde iki aylık zam farkı birlikte ödenebilecek.

En düşük emekli aylığı Ocak 2024'ten bu yana 10 bin TL olarak uygulanıyor. Örneğin; kök maaşı 8 bin lira olan bir emekli de yasa gereği 10 bin lira aylık alıyor.

Kök maaşı 8 bin lira olan bir emeklinin eline geçecek para yüzde 24.73'lük zamma rağmen 10 bin lira olacak.

EMEKLİYE EK ZAMDA 3 FORMÜL-

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın emekli maaşları konusunda çalışma yaptığını belirterek, "Bakan Vedat Işıkhan’ın çalışması 3 alternatiften oluşuyor. 111 bin 500, 12 bin ve 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesi. Bakan Işıkhan’ın emekliye seyyanen zam yapılmasına ilişkin olarak kabine toplantısında bir sunum yaptığı öğrenildi" diye yazdı. 

10 bin lira alan emeklilerin maaşlarının 12 bin TL'ye yükseltilmesi durumunda 3 milyon 800 bin emeklinin faydalanacağını savunan Selvi, "12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi kabul edilirse 4 milyonu aşkın emeklimiz bundan istifade edecek. Emeklilerimizin durumu kökten ele alınmayı hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 10.7.2024 12:22

İLGİLİ HABERLER