Emeklilerin gözü Meclis'de!..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
SGK’nın üzerinde çalıştığı İntibak Yasası’nın ayrıntıları netleşti. Taslağa göre 869 lira alan emeklinin maaşı bin 159 liraya çıkacak. Yasa, malullük ve ölüm aylığı alan 475 bin vatandaşı da kapsayacak.
Hükümetin, 2000 yılı öncesinde emekli olan 2.7 milyon vatandaşın maaşlarını düzeltmeye yönelik hazırladığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Buna göre intibak düzenlemesinden 1 milyon 438 bin emeklinin yanı sıra malullük aylığı alan 9 bin 933 ve ölüm aylığı alan 465 bin 96 vatandaş da yararlanacak.
Bugün sunulan kanun tasarısının genel gerekçe bölümünde, aylık bağlama sistemleri açısından 2000 yılı öncesi ve sonrası emekliler olmak üzere iki ana grupta ele alındığını ifade edilerek şöyle denildi: "Aylıkların farklılaşmasının ve farklı emekli gruplarının ortaya çıkmasının temelinde, aylık bağlama sisteminin parametreleri üzerinde yapılan değişiklikler yatmaktadır. Bu kanunla, 2000 yılı öncesinde 506 sayılı kanuna göre gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının, alt sınır aylığı uygulanmaksızın sigortalıların gerçek prim ödeme gün sayıları üzerinden ve refah payı da dikkate alınmak suretiyle yeniden hesaplanması amaçlanmaktadır."
YENİDEN HESAPLAMA AMAÇLANIYOR
2013 Ocak ayı ile başlayacak olan düzenlemenin Kanun Tasarısında, 5510 sayılı Kanuna biri yürürlülük maddesi toplam iki geçici madde ekleniyor. Eklenen bu 39 ve 40. sayılı geçici maddelerin gerekçelerinde ise, "2000 yılı öncesinde 506 sayılı kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanmış malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük ve yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıklarının asgari aylık kontrolü yapılmaksızın gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanması amaçlanmaktadır" denildi.(ANKA)
Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:09