Gündem
  • 21.10.2024 20:44

Erdoğan-Putin zirvesinde tarih belli oldu

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BRICS Zirvesi kapsamında 23 Ekim Çarşamba günü bir araya geleceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Başını Rusya ile Çin’in çektiği, Türkiye’nin de tam üye olmak için başvuru yaptığı BRICS zirvesi 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenecek.

ERDOĞAN ZİRVEYE KATILACAK

Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Daha önce Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika’da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi’ne ‘davetli lider’ olarak katılmıştı.

Zirvede BRICS liderleriyle aile fotoğrafı çekiminde yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra zirve kapsamındaki BRICS Outreach Çalışma Toplantısı’na katılmıştı.

GÖRÜŞME TARİHİ BELLİ OLDU

Zirve kapsamında kritik bir görüşmede gerçekleşecek.

Kremlin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BRICS Zirvesi kapsamında 23 Ekim Çarşamba günü bir araya geleceğini duyurdu.

BRICS YAPISI

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından bu ülkelerin baş harflerinden ilham alınarak 2009 yılında kurulan BRICS’e 2011’de Güney Afrika Cumhuriyeti, daha sonraki yıllarda ise Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri katıldı.

Şu an 9 resmi üye ülkeden oluşan BRICS’e son dönemde üye olmak isteyen ülkeler arasında Türkiye, Azerbaycan ve Tayland öne çıkıyor.

Suudi Arabistan zirvenin resmi sitesinde 10’uncu üye olarak sayılırken üyeliği henüz resmiyet kazanmadı.

TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ DE GÖRÜŞÜLECEK

On altıncısı yapılacak zirvede Türkiye dahil aday ülkelerin BRICS’e katılımı da ele alınacak.

30 ÜLKENİN TEMSİLCİSİ KATILACAK

Zirveye, ev sahibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın da aralarında bulunduğu 30 ülkenin temsilcileri katılacak.

Ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el-Nahyan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın da Kazan’da olması bekleniyor.

Evinde geçirdiği kaza sonucu kısmi beyin kanaması geçiren Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın ise katılmayı planladığı zirveye gelmeyeceği duyuruldu.

FİLİSTİN MESELESİ DE ELE ALINACAK

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı da zirveye davet ettiğini açıklayan Putin, burada Filistin konusunun da liderler tarafından ele alınacağını söylemişti.

Güncellenme Tarihi : 21.10.2024 20:45

İLGİLİ HABERLER