Gündem
  • 27.8.2021 18:01

Erdoğan'a Bosna'da büyük ilgi!.. Cami açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Bosna Hersek'e gitti. Başkent Saraybosna'da Başçarşı Camisi'nin açılışını yapan Erdoğan, kendisini görmek isteyen vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek'te. Başkan Erdoğan Kovaçi Şehitliği'nde bulunan Meçhul Asker Anıtı'nı ve Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Başçarşı Camisi'nin açılışını yapan Erdoğan burada önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açılışta "Cuma namazını kıldığımız camiinin Bosna Hersek ve müslüman alemine hayırlı olmasını diliyorum. Camilerimiz tüm müslümanların kardeşliğinin bir nişanesidir." dedi.

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bosna Hersek'te. Başkan Erdoğan önce Kovaçi Şehitliği'nde bulunan Meçhul Asker Anıtı'nı ve Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaret etti. Erdoğan daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Başçarşı Camisi'nin açılışını yaptı. Erdoğan burada önemli açıklamalarda bulundu.

SARAYBOSNA'NIN KALBİNDE GEZDİ

Erdoğan, Kovaçi Şehitliği'nde Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaretinin ardından "Saraybosna'nın kalbi" olarak nitelendirilen Başçarşı Meydanı'na geldi. Erdoğan burada kendisine sevgi gösteren vatandaşları selamladı. Başkan Erdoğan ve beraberindekiler cuma namazını tarihi Başçarşı Camisi'nde kıldı.

CAMİ AÇILIŞINA KATILDI

Erdoğan, namazın ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce kapsamlı bir restorasyondan geçirilen klasik Osmanlı dönemi camilerinden Başçarşı Camii'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Erdoğan, Cuma namazını kıldığı Başçarşı Hoca Durak Camii'nin Bosna Hersek ve alem-i İslam için hayırlara vesile olmasını diledi.

SAVAŞLARDA CİDDİ TAHRİBAT OLUŞTU

Camii'nin 1527'de Saraybosna'nın merkezi olan Başçarşı meydanında Hoca Durak tarafından inşa edildiğini anımsatan Başkan Erdoğan, "Bu abidevi eser, aradan geçen 5 asırlık sürede, yangınlar, savaşlar, yıkımlar görmüştü. Camiimiz en son ve ağır darbeyi 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında almıştı. Savaşta caminin kubbesinde, minaresinde, dış duvarları ve iç mekanında ciddi tahribat oluşmuştu." diye konuştu.

2017'DE BAŞLAYAN RESTORASYON

Savaştan sonra Camii'nin kullanıma açılabilmesi için acil ihtiyaçlara yönelik bir tamirat yapıldığını hatırlatan Erdoğan, "Saraybosna'nın sembolü olan bu eserini tekrar eski görkemine kavuşturmak amacıyla 6 sene önce harekete geçtik. 20 Mayıs 2015'te iki ülkenin Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında Caminin restorasyonu için bir işbirliği protokolü imzaladık. 2017'de başlayan restorasyon çalışmasında, Camiinin dış beden duvarlarında, kubbesinde gerekli tamirat yapılarak, harim kubbesi ve son cemaat kubbeleri kurşun ile kaplandı." ifadelerini kullandı.

AÇILIŞ 21 MART'TA GERÇEKLEŞECEKTİ

İç mekanda üç dönem kalem işinin tezyinatı projesinin tamamlandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Böylece Camimiz kapsamlı bir restorasyon faaliyeti sonucunda geçen sene açılışa hazır hale getirildi. Esasen Caminin açılışını 21 Mart 2020'de, Miraç Gecesinde yapmayı planlıyorduk. Ancak tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını nedeniyle Camimizin resmi açılışını ertelemek zorunda kaldık. Bugün sizlerle birlikte, mübarek Cuma gününde bu açılışı gerçekleştirmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz.

Tevbe Suresi'nde 'Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder' buyuruyor. Rabbime bizlere bu güzel camiyi, aslına uygun bir şekilde, eski ihtişamına kavuşturma imkanı verdiği için sonsuz hamdü senalar ediyoruz."

MÜSLÜMANLARIN KARDEŞLİĞİNİN SEMBOLÜ
Camilerin, tüm insanların birliğinin sembolü, tüm Müslümanların da kardeşliğinin ve vahdetinin nişanesi olduğunu vurgulayan Erdoğan,"Peygamber Efendimizden beri camiiler ilmin, hikmetin, öğrenmenin ve öğretmenin de merkezidir. Namazlarımızı kılıp gittiğimiz mekanların ötesinde, camiilerimizi merkez edinerek her alanda kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız. Evlerimizin neşesi, geleceğimizin teminatı olan, çocuklarımızı ellerinden tutup camilerimize daha çok getirmeliyiz. Hanım kardeşlerimizin, özellikle genç kızlarımızın buralardan daha fazla faydalanmasını sağlamalıyız.Gayri Müslim dostlarımızın buralara gönül rahatlığıyla, asla çekinmeden, korkmadan, ürkmeden gelebilmelerini temin etmeliyiz. Başçarşı Hoca Durak Camiinde okunacak ezanların, kılınacak namazların, edilecek duaların Allah katında kabul olmasını diliyorum. Caminin restorasyonunda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Namazlarıyla, zikirleriyle, dualarıyla bu eseri ihya edecek Saraybosnalı kardeşlerimizden Allah razı olsun diyorum" şeklinde konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN BOSNA ÇIKARMASI

Erdoğan, Saraybosna Uluslararası Havalimanı'nda Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Selmo Çikotiç ile Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Benjamina Karic ve Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin tarafından karşılandı. Erdoğan'nın ziyaretine eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da eşlik ediyor.


 

Güncellenme Tarihi : 27.8.2021 18:10

İLGİLİ HABERLER