Ermeni Hastanesi cerrahlarından Sevan Sıvacıoğlu AK Parti'den aday
Ermeni cemaatine mensup Sevan Sıvacıoğlu, AK Parti'den milletvekili adayı gösterildi. Başarılı bir hekim ve ortopedi cerrahı olan Sevan Sıvacıoğlu, "Meclis'te azınlıklar adına yer almamın dünyaya büyük bir mesaj vereceğini düşünüyorum" diyor.
14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) iddialı isimleri listesine taşıdı. Bunlardan biri de İstanbul ikinci bölge 9. sıra milletvekili adayı Sevan Sıvacıoğlu. AK Parti'de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği de yapmış olan Ermeni cemaatine mensup Sevan Sıvacıoğlu, Meclis'e girebilecek, tüm azınlıkları temsil eden tek aday. Çünkü diğer partilerden gösterilen azınlık temsilcisi adaylar, seçilebilecek sırada değiller.
Biz de aynı zamanda başarılı bir hekim, ortopedik cerrah olan Dr. Sevan Sıvacıoğlu ile Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde bir araya geldik. Ameliyattan çıkıp yanımıza gelen Sıvacıoğlu ile ülkemizdeki azınlıklara dair tüm detayları konuştuk. Kurtuluş'ta doğup büyüyen, bir İstanbul aşığı olan Sevan Sıvacıoğlu, temsil ettiği bölgenin tüm sorun ve ihtiyaçlarına hakim. İstanbul'daki tüm azınlık temsilcileri ile iletişimini sorunsuz devam ettiriyor. Öyle ki, "Sevan Bey size nasıl yardımcı olabiliriz, birlikte çalışalım. Biz her zaman size destek vereceğiz" diyorlar.
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınında bulunan, gezilerinde sık sık yanında olan Sıvacıoğlu, "Cumhurbaşkanımız Kasımpaşalı. Yani tüm azınlıkların komşusu. Sosyal hayatta birlikte büyüdükleri için azınlıklarının sorunlarını da kültürlerini de yakından biliyor. Bugüne kadar yaptıkları bizim için sadece hayaldi ama gerçek oldu. Tüm azınlıklar ondan çok memnun" diyor. Sıvacıoğlu babasıyla olan bir anısını da gözleri dolarak anlattı: "Ben MYKY üyesiyken Sayın Cumhurbaşkanımızın bir iftar yemeğine davetliydim. Davete gitmeden önce babama uğradım. 'Hayırdır Sevan, nereye gidiyorsun?' dedi. 'Ankara'ya gidiyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız iftara davet etti. Çankaya Köşkü'nde bir iftara katılacağım' diye karşılık verdim. Babam duraksadı, hüzünlendi ve 'Bizi eskiden böyle yerlere çağırmazlardı' dedi."
- Öncelikle, azınlıkları temsilen seçim listelerinde yer alan bir isimsiniz. İstanbul'dan seçilecek birinci sıradan adaylığınız bulunuyor. Bu durum, hem AK Parti'nin hem de Cumhurbaşkanımızın tüm azınlıklara verdiği önemi de bir kez daha bizlere gösterdi. Bunun sizin için anlam ve önemi nedir?
- Bu, AK Parti'nin ne kadar evrensel değerlere sahip bir parti olduğunun da kanıtı. Bu nedenle, ülkemizden azınlıklara mensup bir adayın seçim listelerinde yer alması, Türkiye'deki azınlık gruplarının siyasi temsilinin artırılması açısından büyük bir adımdır.
- Azınlıklardan sizin aday gösterilmenizin cemaatlerde nasıl bir yansıması oldu?
- Bütün cemaatlerin adına gelinen süreçte benim MKYK üyeliğimin arkasından da takdir edilen milletvekilliği adaylığımla güzel bir sürece doğru gidiyoruz. Ben Ermeni asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Meclis'te azınlıklar adına yer almamın dünyaya da bir mesaj vereceğini düşünüyorum. Sonuçta bizler Türkiye dışındaki ülkelerde yakınları, akrabaları, arkadaşları olan insanlarız. Cemaatimize ait insanlar yurt dışında da yaşıyorlar ve onlarla görüştüğümüzde, konuştuğumuzda bizlere sürekli 'Nasılsınız, iyi misiniz? Durumlar nasıl?' diye soruyorlar. Aslında bizleri bu sorular rahatsız ediyor. Bizler gerçekten buna tek cümleyle cevap veriyoruz. 'Hiçbir sorunumuz yok!' Benim adaylık sürecimle birlikte azınlıklar içerinde büyük bir sevinç yaşandı. Çünkü ben içlerinden biriyim.
- İstanbul'da azınlıkların yoğun yaşadığı Kurtuluş semtinin çocuğusunuz. Sayın Cumhurbaşkanımız da hemen komşu semt Kasımpaşa'da doğmuş biri. Bu yakınlığın size nasıl bir katkısı oldu?
- Buralar birbiriyle bağlantılı semtler. Bir gün Sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki: "Biz oranın (Kurtuluş) bütün sokaklarını, mahallelerini, her yerini çok iyi biliriz". Semtimiz içimize işlemiş. Annem babam halen Kurtuluş'ta Savaş Sokak'ta yaşıyorlar. Çocukluğumuzun geçtiği, sokaklarında top oynadığımız semtimiz. İnsan dünyanın neresine giderse gitsin, sokağını özlüyor. Avrupa'ya, Amerika'ya gitsek de geri mahalleme geliyorum. O mahalleden geçmenin ne demek olduğunu ancak bunu yaşayan insanlar anlar. Belki de Anadolu'nun, Türkiye'nin bir özelliği bu. Bir yabancı için veya başka birisi için bir şey ifade etmez ama bizler mahallemizi, mahalle kültürünü severiz.