Gündem
  • 21.6.2024 15:00

Ermenistan Filistin devletini tanıdı İsrail çıldırdı..

Ermenistan Filistin devletini tanıyor, İsrail öfkeli, büyükelçiyi çağırıyor

Geçtiğimiz Ekim ayında Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana, Filistin devletinin tanınması yönünde bir ivme oluştu.

25 Ekim 2023'te Los Angeles'taki UCLA'daki (Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles) Bruin Plaza'da öğrenciler "Soykırım ve Özgür Filistin ile Mücadele İçin Yürüyüşe" katılırken, bir protestocu Filistin bayrağının bulunduğu bir pankartın yanında Ermeni ulusal bayrağı taşıyor. Gazze Şeridi'ndeki Filistinli Hamas militanlarının güney İsrail'e girerek ertesi gün İsrail'in Gazze'de Hamas'a savaş ilan etmesine yol açan 7 Ekim 2023'ten bu yana hem İsrailli hem de Filistinli binlerce insan öldü.

 

Ermenistan Cuma günü, Gazze savaşı sonrasında Filistin'i tanıyan İspanya, İrlanda, Norveç ve diğerlerinin izinden giderek bağımsız bir Filistin devletini resmi olarak tanıdığını duyurdu. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu hareketin, Ermenistan büyükelçisi Arman Hakobyan'ı "sert bir kınama" için çağıran İsrail hükümetini çileden çıkardığını söyledi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, "Gazze'deki felaket niteliğindeki insani durum ve devam eden askeri çatışma" konusundaki endişelerini dile getirirken, sivillere yönelik şiddet ve rehin alma olaylarını reddetti.

Açıklamada, "Yukarıda belirtilenlere dayanarak ve uluslararası hukuka olan bağlılığımızı ve eşitlik, egemenlik ve halkların barış içinde bir arada yaşaması ilkelerine bağlılığımızı yeniden teyit ederek, Ermenistan Cumhuriyeti, Filistin Devleti'ni tanır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Ermenistan'ın Filistin meselesine 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözüme dayalı "barışçıl ve kapsamlı" bir çözümden yana tutumunu vurguladı; bu, "hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kendi görevlerini yerine getirebilmelerini sağlamanın tek yolu" meşru arzular.”

İsrail, İran destekli Hamas grubunu ortadan kaldırmaya yönelik saldırısını sürdürürken, Gazze'deki savaşta 37.000'den fazla Filistinli öldürüldü. İsrail ordusu, Hamas'ın sınır ötesi saldırısına yanıt olarak kıyı bölgesindeki hava ve kara saldırısını başlattı; bu saldırı sırasında militanlar yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 240 kişiyi rehin aldı.

Filistin Başkanlığı, Ermenistan'ın Filistin'i tanıma hamlesini "cesur ve önemli bir karar" olarak selamladı.

Açıklamada, "Bu tanınma, sistematik zorluklarla karşı karşıya olan iki devletli çözümün korunmasına olumlu katkıda bulunuyor ve ilgili tüm taraflar için güvenlik, barış ve istikrarı destekliyor" denilerek diğer ülkeleri de aynı yolu izlemeye çağırdı.

Kısa bir açıklama yaparak, Ermenistan'ın İsrail büyükelçisini, Ermenistan'ın bu hamlesine ilişkin “sert bir kınama” için çağırdığını bildirdi.

Ermenistan, 7 Ekim'de Gazze'de yaşanan savaşın ardından Filistin Devleti'ni tanıyan Slovenya, İspanya, Norveç ve İrlanda'ya katıldı. Filistinliler bunu ulusal özlemlerine meşruiyet kazandıran önemli bir adım olarak görüyor. 

Ermenistan, her yıl, Amerika Birleşik Devletleri tarafından 2021'de soykırım eylemi olarak kabul edilen, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1,5 milyon kadar Ermeni'nin katledilmesini anıyor. 

Ermenilerin Filistin'i tanıması, Filistin'i tanıyan toplam ülke sayısını, aralarında Rusya ve Çin'in de bulunduğu Birleşmiş Milletler'e üye 193 ülkeden 145'ine çıkarıyor. Ancak ABD, Fransa ve Kanada gibi büyük Batılı ülkeler Filistin devletini tanıdıklarını beyan etmediler.

Türkiye'den Ermenistan'ın kararı hakkında ilk açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Filistin devletini tanıma kararı almasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya gibi ülkelerin ardından Ermenistan'ın da Filistin devletini tanıma kararı almasından memnuniyet duyuyoruz. Daha önce de hep vurguladığımız gibi, Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz" denildi. 

Güncellenme Tarihi : 21.6.2024 16:41

İLGİLİ HABERLER