Gündem
  • 27.8.2024 09:30

Esad'dan Türkiye sürprizi.. Türk askerinin çekilmesi önşartım değil gelin anlaşma imzalayalım

Suriye'nin Türkiye ile ilişkileri, onları koparan sorunun çözülmesinin ardından yeniden kurulabilir — Esad

Ankara ve Şam arasındaki olası üst düzey normalleşme müzakerelerinin başlatılmasına Suriye lideri Beşar Esad’dan da olumlu yanıt geldi. Esad, görüşmelerin başlatılması için Türkiye’nin Suriye’deki askeri güçlerini çekmesinin ön koşul olmadığını söyledi.

Suriye’de rejim lideri Beşar Esad, Ankara-Şam hattında normalleşme sinyallerinin güçlendiği bir dönemde üst düzey müzakerelere başlamak için Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askerlerini çekmesinin “zorunluluk olmadığını” söyledi. Son dönemde Rusya’nın da arabuluculuk çabalarıyla hız kazanan normalleşme atmosferinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere en üst düzey Türk yetkililerin yaptığı olumlu açıklamalara Suriye cephesinden de ılımlı bir yanıt geldi.

‘İLERLEME KAYDEDEMEDİK’

Önceki gün Suriye meclisine hitap eden Esad, konuşmasında Türkiye ile normalleşme sürecindeki gelişmelere de yer ayırdı. Rusya, İran ve Irak’ın son dönemdeki arabuluculuk çabalarına atıfta bulunan Esad, “Arabulucuların ciddiyetine ve samimi çabalarına rağmen girişimlerde kayda değer bir ilerleme gerçekleşmedi” dedi.

“İlişkilerin normale dönmesi için Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi ve terör gruplarına verilen desteğin son bulması gibi mevcut duruma neden olan politikaların tersine dönmesi gerekiyor” diyen Suriye lideri, görüşmelere başlamak için ise bunun bir ön şart olmadığını vurguladı.

Esad, anlaşmazlığın çözülmesi için tarafların açık olması ve ilişkilerin yeniden kurulmasını engelleyen şeyin ne olduğunu içtenlikle öğrenmek istemesi gerektiğini söyledi

Beşar Esad’dan görüşmeye yeşil ışık: Türk askerinin çekilmesi ön koşul değil

‘ANLAŞMA İMZALAYALIM’

Her iki ülkenin egemenliğini garanti altına alan ve gelecekteki müzakerelerin yol haritasını belirleyen bir anlaşma imzalanması çağrısında bulunan Esad, “Türkiye güçlerini çekmezse görüşmelere başlamayacağımız doğru değil” sözleriyle olası müzakerelere ön koşulsuz yeşil ışık yaktı.

KAHİRE, 25 Ağustos. /TASS/. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, ilişkilerin kopmasına neden olan sorunlar çözülmeden yeniden kurulamayacağını söyledi.

"Mevcut küresel krizin ortasında <…> Türkiye ile ilişkileri mümkün olan en kısa sürede ve olumlu bir şekilde yeniden kurma bağlamında bize önerilen tüm girişimleri değerlendirmeye çalıştık. Ancak gerçek nedenleri göz ardı edilirse hiçbir sorun çözülemez ve saygınlıklarına neden olan sorunu çözmeden ilişkiler yeniden kurulamaz," dedi SANA haber ajansı yeni Halk Meclisi'ne (parlamento) hitabında.

Esad'a göre, çatışmayı çözmek için tarafların açık olması ve ilişkilerin yeniden kurulmasını engelleyen şeyin ne olduğunu içtenlikle öğrenmek istemesi gerekiyor. Türk tarafı, kendi deyimiyle, bu konuda "ısrar etmeye devam ediyor". Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik girişimlerin Rusya, İran ve Irak'tan geldiğini hatırlattı.

Suriye Devlet Başkanı, "Suriye hiçbir görüşmede haklarından vazgeçmeyecektir" vurgusunda bulunarak, ülkesi ile Türkiye arasındaki mevcut doğrudan olmayan istişarelerin "tarafların müzakere sürecinde rehberlik edebileceği temel ilkelerden" yoksun olduğunu ekledi. Esad, Şam için bu konudaki temel taşın "Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi ve terörist gruplara destek vermemesi" ve Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesi olduğunu vurguladı.

15 Temmuz'da Şam'daki bir oy verme merkezinde seçmenlerle konuşan Esad, Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tüm girişimleri memnuniyetle karşıladığını ancak bu adımı yalnızca uluslararası hukuk ilkelerine uyulursa atacağını söyledi. O zamanlar Türk mevkidaşının neden kendisiyle görüşmek istediğini bilmediğini söyledi.

28 Haziran'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın 2012'de kesilen Şam ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi. 12 Temmuz'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan normalleşme sürecinin yol haritasını hazırlamasını istediğini söyledi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün Türkiye'nin çıkarına olduğunu vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 27.8.2024 09:38

İLGİLİ HABERLER