Gündem
  • 27.8.2024 11:12

Etin kalitesini değerlendirecek “elektronik burun” geliştirildi

Rusya'dan araştırmacılar, çiğ etin kalitesinin ve onu yemenin potansiyel risklerinin kimyasal bileşimi ve kokusuna göre değerlendirilmesine olanak tanıyan bir "elektronik burun" geliştirdiler.

Skoltech Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nde öğretmen olan Fyodor Fyodorov şunları söylüyor: “Bu çalışmada, ürünün ne zaman eskidiğini veya kalitesinin düştüğünü bulmaya çalıştığımız 'devrilme noktasını' aradık. 'Elektronik burun'un bu tür değişiklikleri erken aşamalarda tespit edebildiğini ve onu bilgisayarlı görüş sistemlerinden ayıran şeyin bu olduğunu kanıtlamak.

Bilim adamlarının, havadaki belirli uçucu molekülleri tanımlayabilen ve onlarla etkileşimin nasıl olduğunu takip edebilen, yeni malzemelerin nanopartiküllerine dayanan ultra hassas sensörler olan farklı "elektronik burun" formlarını icat etmek için uzun süredir çalıştıklarını belirtmek gerekir. Bu dakikaların iletkenlik özelliğini ve diğer özelliklerini etkiler.

Bilim insanları bundan yola çıkarak, bu sensörlerin etin kalitesiyle ilgili mikropları havaya salan maddeleri tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağını ve yemek pişirmede kullanılıp kullanılamayacağını belirlemeye karar verdi. Bunu yapmak için et kokusunun kimyasal bileşiminin nasıl değiştiğini ve zamanla ortaya çıkan bakteri türlerini izlediler.

Bu takip sırasında araştırmacılar et kokusunun kimyasal bileşiminde belirgin değişiklikler keşfettiler ve bunları bakteri türlerinde ve bolluğunda meydana gelen değişikliklerle karşılaştırdılar. Brochotrix, Psychrobacter ve Mycoplasma gibi bakterilerin rol oynadığını anladılar. Bu değişikliklerde önemli bir rol oynayan ve başlangıçta ette bulunan bakteri türlerinin yerini alan bakterilerdir.

Araştırmacılar, bu sonuçlardan yola çıkarak etin kalitesinin "elektronik burun" yardımıyla tespit edilmesini ve pişirmeye uygun olup olmadığının belirlenmesini sağlayan bir algoritma oluşturdu. Gelecekte bu "burun", et üreticilerinin ve kontrol organlarının, ürünlerin durumunu yüksek doğrulukla belirlemesine ve bozulmuş et ürünlerinin satışının önlenmesine olanak tanıyacak.

Güncellenme Tarihi : 28.8.2024 12:15

İLGİLİ HABERLER