Gündem
  • 3.10.2024 10:30

Eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad : İran'ın MOSSAD'la mücadele birim başkanı İsrail ajanıydı

Mossad'a karşı mücadele eden İran biriminin başkanı İsrail ajanıydı, eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad

İran'ın eski lideri, İsrail casuslarını ortaya çıkarmakla görevli gizli servis biriminde, casusluk yapan ve nükleer bilgi sağlayan 20 kişinin bulunduğunu iddia etti

Ahmedinejad'a seçim yasağı - Serbestiyet

İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'da faaliyet gösteren Mossad ajanlarını hedef almak için kurulan İran gizli servis biriminin başındaki ismin aslında bir İsrail ajanı olduğunu açıkladı.

CNN Türk'e konuşan Ahmedinejad, İsrail'in casusluk faaliyetlerini izlemekle görevli İran istihbarat ekibindeki 20 ajanın daha Tahran'a karşı tavır aldığını iddia etti.

Röportajda yer alan ve uluslararası medyada geniş yer bulan ifadelere göre, söz konusu ikili ajan, İsrail'e İran'ın nükleer programı hakkında hassas bilgiler sağladı.

Ahmadinejad, ajanların İran'daki bazı önemli Mossad başarılarının arkasında olduğunu söyledi. Bunlar arasında, Tahran'dan İsrail'e götürülen ve Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından ifşa edilen 2018 nükleer program belgelerinin çalınması da yer alıyor . Hazinenin, o zamanki ABD başkanı Donald Trump'ı dünya güçleri ile İran arasındaki nükleer anlaşmadan çekilmeye ikna etmede bir etken olduğu düşünülüyor.

Karşı istihbarat biriminin başkanı 2021'de çift taraflı ajan olarak ortaya çıktı ancak kendisi ve diğer iddia edilen Mossad casuslarının hepsi ülkeden kaçmayı başardı ve şimdi İsrail'de yaşıyorlar, sert İsrail karşıtı ve antisemitik söylemiyle ve tartışmalı 2009 yeniden seçilmesinin ardından gelen şiddetli baskıyla tanınan ateşli bir popülist olan Ahmadinejad iddia etti. Bu yılın başlarında tekrar cumhurbaşkanlığına aday olması engellendi

Diğer İranlı yetkililer geçmişte Mossad'ın İran'a nüfuz etmesinden bahsettiler. Londra merkezli Farsça Manoto haber sitesine göre, eski cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye danışmanlık yapan eski bir İranlı bakan, 2022'de Tahran'daki üst düzey yetkililerin İsrail casusluk teşkilatının "sızması" nedeniyle hayatlarından endişe etmeleri gerektiğini söyledi.

Ahmadinejad'ın iddiaları, İsrail'in Lübnan'da İran'ın vekil terör örgütü Hizbullah ile mücadele ettiği ve görünüşe göre derin istihbarata dayalı olarak kayda değer bir başarı elde ettiği sırada geldi. Geçtiğimiz iki haftada, binlerce Hizbullah taşınabilir iletişim cihazı Lübnan'da patladı ve terör örgütünün İsrail'i suçladığı olaylarda en az 1.500 üyesi yaralandı. İsrail sorumluluğu ne doğruladı ne de reddetti. Ayrıca, hava saldırıları, Cuma günü Beyrut sığınağına düzenlenen hava saldırısında terör örgütünün lideri Hasan Nasrallah da dahil olmak üzere Hizbullah'ın komuta yapısının neredeyse tüm üst kademesini öldürdü.

Fransız Le Parisien gazetesi, Lübnanlı bir kaynağa dayanarak Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Nasrallah'ın varlığı konusunda İranlı bir casus tarafından bilgilendirildiğini bildirdi.

 

 

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 10:05

İLGİLİ HABERLER