Yaşam
  • 20.6.2006 10:00

EVLİ KADINLAR KENDİ SOYADINI KULLANACAK

Hakim Sarıkaya, bir avukatın yaptığı başvuruyu değerlendirerek, “Kendi kızlık soyadını eşinin soyadının önünde kullanma hakkının verilmesi, evliliğin oturduğu eşitlik temeline uygun değil. Sadece kendi soyadını kullanabilir" kararını verdi.

Kızlık soyadını almak için açtığı tüm davalar reddedilince 2003 yılında AİHM'e başvuran İzmirli Avukat Ayten Ünal Tekeli haklı bulunmuş ve evlendikten sonra eşiyle birlikte kullandığı ‘Ünal Tekeli’ soyadından ‘Tekeli’ soyadını çıkartırarak, ‘kızlık’ soyadı ‘Ünal’a kavuşmuştu.

TEK BAŞINA KULLANILAMAZ

Ankara Barosu Avukatı Oya Aydın da tıpkı meslektaşı gibi, soyadının 2005’te evlendiği eşinin soyadı olan Göktaş olarak değiştirildiğini belirterek, “11 yıllık avukatlık mesleğinde, yüksek lisans tezi ve bazı makalelerinde kızlık soyadının tanındığını" gerekçe göstererek dava açtı. Daha önce Çankaya Nüfus Müdürlüğü'ne yaptığı başvuru reddedilen genç avukatın Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davası nda, Cumhuriyet Savcısı Arif Ökemen de Medeni Kanun'un 187. maddesine göre tek başına kızlık soyadının kullanımı mümkün olmadığından davanın reddini istedi.

Savcının ve Nüfus Memurluğu temsilcisinin “ret" talebine karşın, tüm delillerin toplandığını belirten Mahkeme Hakimi Selim Sarıkaya, artık AİHM kapılarına kimsenin gitmesine gerek bırakmayacak şu örnek kararı açıkladı: 

    Anayasa'nın 41.maddesinde aile Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır hükmü mevcuttur. Kızlık soyadının kocasının soyadı ile birlikte kullanılabilme imkanı eşit hak olarak nitelendirilmesi mümkün değildir, zira koca için böyle bir durum söz konusu değildir.

KARAR: Toplum katlanmak zorunda

Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi hakiminin verdiği kararda, ayrıca Türkiye'nin özellikle tüm uluslararası ‘insan hak ve hürriyetleri’ ile kadın erkek eşitliği sözleşmelerine attığı imzalar ve AB uyum yasaları konusunda yaptığı düzenlemeler sıralandı:

    Medeni Kanun'un 187. maddesindeki hükmün kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesine aykırı olduğu açıktır. Zira kadına hak tanınmaksızın, kocasının soyadı kullanılması zorunluluğu getirmektedir.  Kadınlar, soyadının seçiminde birlikte hareket dahi edememektedirler. Kadının kızlık soyadını kullanmasının toplumda bazı zorlukları beraberinde getireceği bir gerçek ise de AİHM'si kararına göre toplum bu zorluklara katlanmak zorundadır.

 

 

(Cemal DOĞAN-bugün)

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:45

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa