Dünya
  • 16.8.2021 13:06

Feci ölüm!.. Taliban'dan kaçan iki kişi tekerine saklandıkları uçaktan düştü

Afganistan'dan ayrılmak isteyen binlerce kişi, Hamid Karzai Havalimanı'na akın etti. Reuters'ın bölgeden geçtiği son haberlere göre; kentte küçük ölçekli çatışmalar yaşanıyor ve en az 40 kişi yaralandı. ABD güvenlik gerekçesiyle Büyükelçilik çalışanlarını Hamid Karzai Havalimanı'na taşıdı. Facebook hesabından bir mesaj yayınlayan Gani, "Taliban kazandı... Ve artık kendi halkının onur, malı ve korunmasından sorumlular" ifadelerine yer verdi. ABD askerleri Kabil'deki havalimanında havaya ateş açtı, ilk belirlemelere göre 5 sivil hayatını kaybetti. Öte yandan kenti terk etmek için kendisini ABD uçağının tekerine bağlayan iki kişinin uçaktan düşerek öldüğü iddia edildi. Tehran Times tarafından yayınlanan görüntüler kısa sürede gündeme oturdu.

Dünyanın bir numaralı gündem maddesi Afganistan... ABD'nin bölgeden çekilmesiyle son bir haftada dehşet verici bir hızla kontrolü eline alan Taliban, başkent Kabil'e girdi.

Ülkeyi terk etmek isteyenler başkentteki havalimanına akın etti. Havalimanı trajik görüntülere sahne oldu.

Tehran Times'ta yer alan habere göre, uçaklarda yer bulmaya çalışan pek çok kişi kapılar kapandıktan sonra bile uçaklara tırmanmaya çalıştı.

Aynı habere göre, kendilerini uçağın tekerleğine bağlayan iki kişi kalkıştan hemen sonra uçaktan düştü. Saniye saniye kaydedilen görüntüler kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

Uçağa kendilerini bağladıkları ipin kopması sonrası düşen ve feci şekilde can veren kişilerden birisinin cansız bedeni havalimanına yakın bir bölgedeki evin çatısında bulundu.

Uluslararası ajanslar ve dünya medyası Afganistan'daki gelişmeleri anbean takip ediyor. İşte bölgede yaşanan son dakika gelişmeleri...

12.08 - Reuters'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Taliban üyeleri Kabil'deki sivil halka ait silahları toplamaya başladı.

11.50 - Çin, Taliban ile 'dostça ilişkilere' hazır olduğunu açıkladı. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua Chunying gazetecilere verdiği demeçte, 'Çin, Afgan halkının kendi kaderini bağımsız olarak belirleme hakkına saygı duyuyor ve Afganistan ile dostane ve işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmeye devam etmeyi arzu ediyor' dedi.

11.22 - AB, yerel personeli tahliye etmek için harekete geçti. Bir AB yetkilisi Avrupa Birliği'nin yerel Afgan personelinin ve ailelerinin güvenli bir yere taşınması için hızlı çözümler bulmak için üye devletlerle birlikte çalıştığını söyledi.

10.25 - RUSYA'DAN FLAŞ TALİBAN ADIMI

Haber ajanslarına düşen son dakika bilgisine göre, Rusya'nın Büyükelçisi bugün bir Taliban temsilcisi ile görüşme gerçekleştirecek. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kabil'deki büyükelçiliğindeki bazı personeli tahliye etmeyi planladığını duyurdu.

 Reuters'ta yer alan habere ABD askerlerinin Kabil'deki havalimanında havaya ateş açması sonucu en az 5 kişi hayatını kaybetti. Gelen ilk bilgilere göre, olay nedeniyle çok sayıda yaralı bulunuyor.

Konu hakkında henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak ABD'li bir yetkili geçtiğimiz dakikalarda Reuters'a olayı doğrulamış ve 'Kalabalık kontrolden çıktı. Havaya ateş açmak sadece kaosu yatıştırmak için yapıldı' demişti.

Hayatını kaybedenlerin, ABD askerlerinin açtığı ateş sonucu mu yoksa izdiham nedeniyle mi öldüğü henüz bilinmiyor.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2021 00:17

İLGİLİ HABERLER