Gündem
  • 19.6.2024 13:23

Filistinliler Hamas'ı seviyor ve destekliyor

Yeni anket rahatsız edici gerçeği ortaya koyuyor: Filistinliler Hamas'ı seviyor ve destekliyor

Yakın zamanda yapılan bir anket, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin %61'inin Gazze Şeridi'nin kontrolünün Hamas'ta olmasını tercih ettiğini gösteriyor

Filistinli anketör Halil Şikaki, Çarşamba günü Filistinlilerin tutumlarına ilişkin (7 Ekim'den bu yana üçüncü) bir anket yayınladı; bu anket, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin tam olarak %61'inin Hamas'ın Gazze Şeridi'nin kontrolünde olmasını ve verilen desteği tercih ettiğini gösterdi. 
HAMAS'a destek El Fetih'in çok üstünde.

Ancak New York Times'ın Pazar günkü ön sayfa makalesinin manşetinde şu ifadeler yer alıyordu: "Gazzeliler Hamas'tan duydukları sıkıntıyı dile getiriyor." Hikayenin çevrimiçi manşeti şuydu: "Savaş uzadıkça Gazzeliler Hamas aleyhinde konuşmaya daha istekli oluyor."

Kıdemli bir New York Times yazarının Kasım ayında bu şekilde andığı tanınmış bir Filistinli anketçinin, Filistinliler arasındaki bir eğilimi gösteren bir anket yayınlamasından üç gün sonra, Times, bu anket bulgularıyla çelişen bir ön sayfa makalesi yayınladı.

Anket, Filistinliler arasında Hamas'a güçlü destek olduğunu gösterirken, "son aylarda yaklaşık bir düzine Gazze ile yapılan röportajlara" dayanan Times makalesi, Gazze'deki Hamas yönetiminden duyulan memnuniyetsizliğe dair farklı bir anlatı ortaya koyuyordu. Gazze artık geçmişte olduğundan daha zor durumda ve bazı durumlarda çelişkili sonuçlar veriyor; "son zamanlarda yapılan bazı anketler Gazze'de Hamas ve liderlerine verilen desteğin zayıf veya karışık olduğunu yansıtıyor."

Gazze Şeridi'ndeki Hamas lideri Yahya Sinwar, 30 Mart 2022'de Gazze Şehri'nde Toprak Günü'nün yıldönümü münasebetiyle düzenlenen mitinge katılıyor (kaynak: ATTIA MUHAMMED/FLASH90)Hikaye, Batı Şeria merkezli Sosyal ve Ekonomik İlerleme Enstitüsü'nün Mart ayında yaptığı ve ankete katılanların dörtte üçünün Hamas liderleri Yahya Sinwar ve İsmail Haniyeh'ye karşı olduğunu ortaya koyan bir ankete atıfta bulunuyordu. Shikaki'nin anketine gelince, raporda şunlar söyleniyordu: “Diğer anketler daha karışık bir tablo çizdi.

Filistin Politika ve Araştırma Araştırma Merkezi'nin Gazze'de gerçekleştirdiği ve geçtiğimiz hafta yayınlanan bir anket, Gazze'de Hamas liderlerine verilen desteğin biraz daha yüksek olduğunu ve bölgedeki Hamas liderliğinden memnun olanların oranının Aralık ayından bu yana arttığını gösterdi.

Shikaki'nin anketi, Times'ın Mart ayında aktardığı anketin aksine, Hamas ve Sinwar'dan memnuniyet yüzdesinin hala çok yüksek olduğunu ortaya koydu. Filistinlilerin yaklaşık %65'i Sinwar'ın bu savaş sırasındaki performansından memnun olduklarını söyledi (Batı Şeria'da %76 ve Gazze'de %50).

Güncellenme Tarihi : 19.6.2024 13:47

İLGİLİ HABERLER