KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - Hükümet, Kopenhag siyasi kriterlerine uyum çerçevesinde çok sayıda kanunda değişiklik yapan bir taslak hazırladı.
Pakette, AİHM kararları ışığında yargılamanın iadesine olanak sağlanıyor. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikle kesin olarak verilmiş veya kesinleşmiş olan bir kararın AİHM tarafından insan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme'nin veya ekli protokollerinin ihlali saptandığında, Yargıtay Birinci Başkanlığı'ndan muhakemenin iadesi isteminde bulunulabilecek.
Kanun yürürlüğe girdiği tarihte kesinleşmiş olan AİHM kararlarına ilişkin başvurular bakımından yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde, kanun yürürlüğe girdikten sonra AİHM'ce yapılan başvurular bakımından ise kararın kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yargılamanın iadesi mümkün olabilecek.
Değişiklikle bugüne kadar Türkiye aleyhine verilen 300 civarında ihlal kararı yargılamanın iadesi kapsamına alınabilecek.
AHİM'in ihlal kararları verdiği durumlarda ihlal kararına konu olan suçlarla ilgili bilgiler adli sicil kayıtlarından silinecek. Adli sicilden çıkarılmış olan bilgiler herhangi bir sebeple bilgi arşivinde muhafaza edilmeyecek.
DGM Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yakalanan veya tutuklanan şahsın avukatıyla ''derhal ve her zaman görüşmesine'' ve durumunu yakınları bildirilmesine izin veriliyor. Cumhuriyet Savcısı tarafından gözaltı süresinin uzatılmasına yazılı olarak emir verilmesinden sonra gözaltında bulunan kişiler hakkında da aynı hüküm uygulanacak.
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, hakkında işkence ve kötü muamele iddiaları bulunan kamu görevlilerinin idari izin prosedürü nedeniyle yargılanamamasına ilişkin engeller ortadan kaldırılıyor.
OHAL'de gözaltı süresi 10 günden 7 güne indiriliyor. Hükümlü ve tutuklulardan olağanüstü hal ilanına neden olan suçların soruşturmasında ifadesine başvurmaları gerekenler, cezaevinde yapılacak ifade almanın etkili olmayacağı durumlarda, OHAL Valisi'nin teklifi üzerine yetkili Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi ve hakimin kararı ile her defasında 7 günü geçmemek üzere ceza infaz kurumu veya tutukevine alınabilecek. Bu süre, hükümlü ve veya tutuklukta geçmiş sayılacak.
TCK'da yapılan değişiklikle işkence suçlarından dava ve ceza zamanaşımı kaldırılıyor.
TCK'nın Siyasi partilere kimlerin üye olabileceğine ilişkin 312. maddesi de yeniden düzenleniyor. Buna göre, halkı birbirine karşı ''kamu düzeni için tehlikeli olabilecek bir şekilde'' düşmanlığa veya kin beslemeye alenen tahrik etme suçlarından mahkum olanlar siyasi partilere üye olamayacaklar.
Siyasi partilerin kapatılması davalarında beşte üç çoğunluk aranacak.
Basın-yayın organları sahipleri haber kaynaklarını açıklamaya zorlanmayacak.
Ayrıca, disiplin suçları affedilecek.
Cemaat vakıfları mülk edinebilecek ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunabilecek
Geçen yıl yapılan anayasa değişikliği paralelinde kanunlarda da değişiklik yapılıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:46