Gündem
  • 11.10.2024 10:09

Forbes en yüksek maaş alan devlet başkanlarını açıkladı

Forbes, dünyadaki meslektaşları arasında en yüksek yıllık maaşı alan devlet başkanını açıkladı: "Bu asla aklınıza gelmeyecek!"

Forbes dergisi, dünyanın en çok maaş alan liderleri arasında birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer alan ülkelerin liderlerini açıklayarak, başı Singapur Başbakanı Lawrence Wong'un çektiğini açıkladı.

Dünya liderleri sıklıkla zengin ve ünlülerle omuz omuza gelir, ancak bu kendilerinin de bu insan kategorisine dahil edilebileceği anlamına mı geliyor? PoliticalSalaries.com web sitesinden alınan veriler bunun duruma bağlı olduğunu gösteriyor. Mevcut dünya liderleri arasında bir gelir milyoneri var: Singapur başbakanı Lawrence Wong. Yıllık maaşı neredeyse 1,69 milyon dolara denk geliyor ve bu da onu en çok kazanan dünya lideri yapıyor. Maaşı onu, yılda 570.000 doların üzerinde kazanan İsviçre başkanı ikinci sıradaki Viola Amherd'in çok önüne koyuyor.

Yıl, 1 Ocak'ta göreve başlayan ve 31 Aralık'ta sona erecek olan Amherd için gerçekten de tekildir. İsviçre cumhurbaşkanları, İsviçre parlamentosu tarafından her yıl bir kez oylanan ülkenin hükümet kabinesinin üyeleridir. Kabine, yeniden seçilebilen yedi konsey üyesinden oluşur, bu nedenle Amherd'in gelecekte İsviçre cumhurbaşkanı olarak iyi maaşlı bir dönem daha görev yapması mümkündür.

Dünyanın en iyi maaş alan siyasi liderlerinin geri kalanının çoğu, yıllık 400.000 dolar kazanan Amerikan başkanı da dahil olmak üzere, İngilizce konuşulan ülkelerden geliyor. 29 Ağustos döviz kurları itibarıyla bu, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin kazandığından daha azdı, ancak Yeni Zelanda ve Kanada Başbakanları Christopher Luxon ve Justin Trudeau'nun yıllık gelirinden daha fazlaydı. Almanca konuşulan ülkeler de liderlerine iyi maaş veriyor, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Alman muadili Olaf Scholz'dan biraz daha fazla kazanıyor.

Egemen olmayan kuruluşların liderleri de dahil olmak üzere Hong Kong, Singapur'unkine benzer bir yaklaşım uyguluyor ve mevcut İcra Kurulu Başkanı John Lee Ka-chiu'ya yıllık yaklaşık 700.000 dolar eşdeğerinde ödeme yapıyor. Singapur'un kurucu babası Lee Kuan Yew rekabetçi kamu sektörü ücretlerinin savunucusuyken , Hong Kong'un yüksek ücretleri sömürge valilerine yüksek maaş ödeme geçmişine bağlanmıştır. Bir ülkeyi yönetmeyen ancak yine de cömertçe ödüllendirilen bir diğer lider ise Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen'dir. Yıllık yaklaşık 358.000 dolar ile Avrupa Birliği'nin en yüksek maaşlarından birini alıyor. Benzer ücretler, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Birliği Adalet Divanı Başkanı gibi diğer üst düzey AB yöneticilerine de ödeniyor.

Nispeten İyi Ücretli

Ülkelerinin ekonomik gücüne göre en yüksek maaşlı dünya liderlerini belirlemede farklı bir yaklaşım benimseyen Kenya Devlet Başkanı William Rutto, 2023'te ülkesinin kişi başına düşen GSYİH'sinin neredeyse %2.000'ine eşdeğer bir gelir elde ederek en büyük kazanan oldu. 2023 ortalama döviz kurlarına göre Rutto geçen yıl 126.000 dolara eşdeğer bir gelir elde etti. Bu, Kenya'nın kişi başına düşen GSYİH'sinin yıllık sadece 6.300 dolar olmasıyla büyük bir tezat oluşturuyor. Tanzanya ve Güney Afrika Devlet Başkanları Samia Suluhu Hassan ve Cyril Ramaphosa da %1.000 barajını aşarken, yukarıda belirtilen Singapurlu Başbakan Lawrence Wong ve 1,7 milyon dolarlık maaşı, şehir devletinin kişi başına düşen GSYİH'sinin %1.158'ine denk geliyor.

İsviçreli Viola Amherd, Avustralyalı Anthony Albanese ve Yeni Zelandalı Christopher Luxon da en yüksek maaşlara sahip dünya liderleri arasında yeniden yer alırken, ABD Başkanı Joe Biden, 2023'te kişi başına düşen GSYİH'nin %490'ını oluşturan maaşıyla 9. sırada yer alıyor.

En düşük maaş alan dünya liderleri arasında, son bilinen yıllık maaşı 2023'te 3.900 dolara veya kişi başına düşen GSYİH'nın sadece %25'ine denk gelen Sri Lanka Devlet Başkanı da yer alıyor. Sri Lanka rupisinin son yıllarda ABD doları karşısında değer kaybetmesiyle birlikte, başkanlık maaşı da düştü. Bazı dünya para birimleri büyük dalgalanmalar yaşar ve bu nedenle bu sıralamayı etkileyebilir. Nijerya devlet başkanının maaşı Ağustos 2024'te sadece yaklaşık 2.200 dolara eşitken, 2023'te hala kişi başına düşen 6.300 dolarlık GSYİH'nın %95'ine eşdeğerdi. Bu metrikte %100'ün altında kaldığı bildirilen diğer ülkeler Vietnam ve Pakistan. Bu arada Arjantin'in meşhur düşük başkanlık maaşı, Javier Milei liderliğindeki ülkenin yeni yönetimi tarafından değiştirildi.

Güncellenme Tarihi : 11.10.2024 10:20

İLGİLİ HABERLER