Fotoselli Kapıların Özellikleri
Fotoselli Kapı Çeşitleri
Fotoselli kapı, kapıya yaklaştığınızda yani kapıdan geçiş mesafesine ulaştığınızda sizi algılayan ve otomatik olarak açılan kapılara verilen isimdir. Bu sayede kapıyı açmak için herhangi bir fiziksel güç uygulamak gerekmez. Özellikle giriş yapan insan sayısının fazla olduğu, yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kullanılır. Alış veriş merkezleri, hastaneler, fabrikalar, havaalanları, otogarlar gibi yoğun yaya trafiğine rastlanılan yerlerde kullanıldığı görülür. Bu yerlerde kullanılmasının avantajı hem fiziksel güç uygulanmasına gerek kalmadan açıldığı için kapılarda herhangi bir sorun çıkma ihtimalini azaltması hem de yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde giriş-çıkış sürelerini azaltması ve kolaylaştırması olarak gösterilebilir.
Fotoselli Kapıların Özellikleri
Bu kapılar isimlerini üst taraflarına yerleştirilmiş olan fotosel sisteminden almaktadırlar. Bu sistem ışığa karşı hassas olan dirençlerden meydana gelen bir sistemdir. Bu dirençler siyah tüplerin içine uygulanarak görüş açıları istenilen alanla sınırlandırılmış olur. Bu şekilde oluşturulan sistem görüş açısında bulunan alandaki ışık değişimlerini algılar ve buna göre kapının açılmasını sağlar.
Temel olarak 4 sistemin birleşmesi ile oluşan bir sistem olduğu söylenebilir.
Bu dört sistemden ilki radar ya da algılama sistemi olarak adlandırılır. Mikrodalga ve kızıl ötesi frekanslar ile çalışmaktadır. Kapıya yaklaşmakta olan kişiyi/objeyi algıladığında Kontrol Paneline gönderdiği düşük voltajlı elektrik sinyali ile uyarı yapar.
Kontrol paneli sistemin bütününü oluşturan parçaların ikincisidir. Adından da anlaşılabileceği gibi sistemi kontrol eden beyindir. Kapının farklı fonksiyonlarını ( aç-kapa, tek yönlü açılma, gece modu vb.) yönetir.
Motor ve yürütme grupları ise fotoselli otomatik kapının açılıp kapanmasını sağlayan hareketi, enerjiyi sağlayan sistem olarak gösterilebilir. Dolayısıyla otomatik kapıların en iyi performansı göstermesi için üzerinde önemle durulması gereken en önemli parça, en önemli sistem olarak kabul edilebilir. Motor ve yürütme grubunun göstereceği performans ve güce bağlı olarak hız ayarı, ağırlık ayarı gibi çok önemli ayarlar yapılacaktır. Bu nedenle birbirine bağımlı olarak çalışan motor ile yürütme grubu hem doğru orantılı performans gösterirler hem de gösterdikleri performans sistemin bütünü için çok önemlidir.
Kanat profilleri sistemi, fotoselli kapı sistemini oluşturan 4 sistemin sonuncusu olarak listelenebilir. Bu sistemde kullanılan ana malzeme alüminyum profiller olarak gösterilebilir. Fotoselli kapı sisteminde iki kapı kanadı söz konusu olduğunda ağırlığı 100 kg. ve üstüne çıkacaktır. Dolayısıyla motor ve yürütme grubu sisteminin gücü olması yani otomasyonun bu ağırlığı kaldırabilecek özelliğe sahip olması gerekecektir.
Tabi fotoselli kapı sistemleri temel olarak bu bileşenlerden oluşsa da farklı özellikleri olan fotoselli kapı çeşitleri bulunmaktadır. Estetik olması, cezp edici olması, engelli vatandaşlar gibi gruplar için kolaylık sağlaması, dokunulmadığı için hijyenik olması, enerji ve ısı tasarrufu sağlaması gibi faydaları ve kullanılacağı mekânın özellikleri göz önüne alınarak farklı çeşitlerde olan fotoselli kapılardan uygun olan tespit edilebilir.
Fotoselli Kapı Çeşitleri
Fotoselli kapı çeşitleri içinde prizmatik fotoselli kayar kapı, air gate (hava perdeli) kayar kapı, medya panelli otomatik kayar kapı, eğimli otomatik kapılar gibi farklı çeşitler bulunmaktadır. İhtiyaçlarınızı karşılayabilecek olan ve alanın estetik özelliklerine en iyi şekilde uyum sağlayacak olan fotoselli kapı çeşidini ise profesyonel bir firma ile çalışarak ve onların yaptıkları keşif sonucunda tespit edebilirsiniz. Dolayısıyla Çağlar Otomatik Kapı Sistemleri gibi tecrübeli, profesyonel, müşteri memnuniyetini ön planda tutan ve teknolojik gelişmeleri takip ederek inovasyon sürecine önem veren bir firma ile çalışmanız yerinde olacaktır. Çağlar Otomatik Kapı Sistemleri tarafından sunulan fotoselli kapı çeşitleri (motorlarına göre) şunlardır:
BFT Fotoselli Kapı:
Özellikle bahçe kapıları gibi açık alanlarda da kullanılabileceği belirtilen bu kapı, uygun bir motor mekanizmasını sahip ve akü sistemi ile çalışmıyor.
Cuppon Fotoselli Kapı:
Sessiz bir şekilde çalışan ve hareketi algılayan radar sistemi olarak da isimlendirilen bir sistemle çalışan bu kapı, iki yana açılan veya tek kanatlı açılan kapılarda ve bazen kayar kapı olarak adlandırılan sistemlerde de kullanılmaktadır.
Dorma Fotoselli Kapı:
Yükseklik derecesi fazla olan ve trafiğin hızlanmasının hedeflendiği, acil çıkış olarak düşünülen kapılarda sık olarak kullanılan modeldir. Bu nedenle alış veriş merkezi, otel gibi alanlarda sıklıkla kullanılmakta ve tasarımı da bu mekânların ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmaktadır.
FAAC Fotoselli Kapı:
Mağaza giriş çıkışlarında, hastanelerde (kartlı sistem kullanılan ameliyat bölümü, yoğun bakım odası gibi alanlarda), bazı dış alanlarda kullanılan bir fotoselli kapı çeşididir. Cam kapıların yanı sıra alüminyum profil kapı sistemleri için de uygulanabilir. E önemli özelliği ise elektrikle çalışması yani elektrik kesintisinde hareket etmemesi olarak gösterilebilir. Yani seçim yaparken bu özelliğe de dikkat etmek gerekecektir.
http://www.caglarotomatikkapi.com/faac-fotoselli-kapi/
Nice Fotoselli Kapı:
Nice markalı motoru ile sunulan bu model daha çok yaya trafiğinin yoğun olduğu hastane giriş-çıkışları, havaalanları gibi mekânlarda kullanılmaktadır. Manuel olarak da kullanılabilen ve elektrik kesintilerinde belli bir kilo ağırlığı uygulanması ile açılabilen kapı sistemleridir.
Güncellenme Tarihi : 12.1.2017 17:39