Gündem
  • 15.6.2024 23:28

Fransız mahkemesi İsrail vatandaşlarının büyük silah fuarına katılmasını yasakladı

İsrailli şirketlerin Eurosatory 2024'e katılımının yasaklanmasının ardından Fransız bölge mahkemesi, İsrailli silah firmaları için aracılık yapabilecekleri gerekçesiyle tüm İsraillilerin katılımının engellenmesine karar verdi

Fransız mahkemesi İsrail vatandaşlarının büyük silah fuarına katılmasını yasakladı

İsrailli şirketlerin Eurosatory 2024'e katılımının yasaklanmasının ardından Fransız bölge mahkemesi, İsrailli silah firmaları için aracılık yapabilecekleri gerekçesiyle tüm İsraillilerin katılımının engellenmesine karar verdi

İsrailli şirketlerin büyük silah fuarı Eurosatory'den men edilmesi kararının ardından , Fransız bölge mahkemesi Cumartesi günü tüm İsrail vatandaşlarının etkinliğe katılmasını yasakladı.

Fransa'nın geçen ay İsrail'i fuardan hariç tutma yönündeki ilk kararı, Gazze'deki savaş suçları ve soykırım şüphelerinden kaynaklanıyordu. Bu, 74 katılımcının yer alacağı İsrail pavyonunun iptal edilmesine yol açtı. Organizatörler ilk başta İsrail vatandaşlarının fuara hâlâ katılabileceğini belirtti.

יורוסטורי צרפת פריז תערוכה תעשיות ביטחוניות ישראל דוכן 2014

Eurosatory'deki İsrail pavyonu, 2014

Ancak Filistin yanlısı bir örgüt, pavyonun iptal edilmesinin İsraillilerin etkinlikte bulunmamasını garanti etmediğini öne süren bir dilekçe sunarak bu imtiyazlara itiraz etti. Mahkeme bu iddianın yanında yer aldı ve fuar organizatörlerine, İsrailli silah şirketlerine aracılık yapabilecekleri gerekçesiyle İsrail vatandaşlarının fuara girişini engelleme emri verdi. Mahkeme, organizatörlerin İsrailli silah üreticilerinin veya İsrailli silah şirketlerinin herhangi bir temsilcisinin potansiyel katılımına izin veren bir boşluk bıraktıklarını ileri sürdü.

Mahkemenin kararı, İsrailli şirketlere aracılık edebilecek herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin girişini yasaklıyor. Ayrıca organizatörlerin İsrailli şirket temsilcilerinin girişine izin verme kararının açıkça yasa dışı olduğu da belirtildi. Mahkeme, organizatör firmaya kararı, prestijli silah fuarının düzenlendiği Paris'in eteklerindeki Villepinte Sergi Merkezi'nin girişlerine asması yönünde talimat verdi. Filistin yanlısı örgüt, kararı memnuniyetle karşıladı ve kararı net bir şekilde yorumladı: İsraillilerin silah fuarına girmesinin yasaklanması, başka bir deyişle fuarın İsraillilerden arındırılması.

Fuara katılmayı planlayan İsrail savunma sanayii temsilcileri, karar nedeniyle fuardan çekildiklerini açıkladı. Bu karar, İsrail'in silah endüstrisine önemli bir darbe vuruyor ve onu uluslararası sahnede dışlanmış bir konuma düşürüyor. Ayrıca İsrailli şirketlerin fuara hazırlanmak için önemli miktarda fon yatırımı yapmaları da çabaları boşa çıkardı.

Konuya aşina olan kaynaklar, organizasyon şirketinin karara itiraz ettiğini ve kararın fuarın açılış gününde Pazartesi günü verileceğini belirtti. Üst düzey Fransız yetkililer, fuarı düzenleyenlerin, Élysée Sarayı'nın desteğiyle, yargıcın cumhurbaşkanının kararına ilişkin yorumunun tamamen yanlış olduğunu ileri sürerek karara itiraz ettiğini söyledi. İtiraz sonuçları belli olana kadar İsrail vatandaşlarının fuara girmesine izin verilip verilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

"Bu bir rezalet. 'Yahudilere ve köpeklere izin yok' gibi bir şey. Bu çığ gibi büyüyecek. Fransa'da bize cüzamlı muamelesi yapılıyor. Peki bundan sonra ne olacak? İsrail'den rakiplerin olduğunu bilmesinler diye Paris Olimpiyatları'na kılık değiştirerek mi gelmemizi istiyorlar?" İsrail silah endüstrisinden bir kaynak bunu söyledi.

"Dışişleri Bakanlığı kıyameti koparmalı. Büyükelçiler daha önemsiz sorunlar nedeniyle geri çağrıldı. Bu, savunma sanayiinin fuardan men edilmesi kararının ardından benzeri görülmemiş bir tırmanış. Hem fuarların hem de satın almaların daha fazla iptal edilmesiyle ilgili endişeler var."

Güncellenme Tarihi : 15.6.2024 23:37

İLGİLİ HABERLER